Diagnostisera problemet

Felsökning för skrivarproblem görs bäst i två steg: diagnostisera först problemet och pröva sedan troliga lösningar tills problemet är åtgärdat.
Den information som du behöver för att kunna diagnostisera och lösa de flesta vanliga problem finns att få online, på kontrollpanelen, med verktyget EPSON Status Monitor eller genom att köra en funktionskontroll av skrivaren. Se motsvarande avsnitt nedan.
Läs lämpligt avsnitt för att få information om hur du går tillväga om problemet har att göra med utskriftskvalitet, med utskrift men inte kvalitet, om det rör sig om problem med pappersmatning, eller om skrivaren inte skriver ut överhuvudtaget.
För att åtgärda ett problem kan du behöva avbryta utskriften.

Felindikatorer

Du kan identifiera många vanliga skrivarproblem med hjälp av lamporna på skrivaren. Om skrivaren slutar fungera och lamporna lyser eller blinkar ska du använda följande tabell för att diagnostisera problemet, och sedan vidta rekommenderade åtgärder.
Lampor
Problem och lösning
Papperet är slut
Inget papper har fyllts på.
Fyll på papper i arkmataren och tryck sedan på underhållsknappen . Utskriften fortsätter och lampan släcks.
Pappersstop
Papper har fastnat i skrivaren.
Bläcket slut
En bläckpatron är slut eller inte monterad.
Byt ut bläckpatronen mot en ny. Om lampan fortfarande lyser efter det att du bytt ut patronen, kan det bero på att patronen inte är installerad på rätt sätt. Tryck ned bläckpatronen så att den klickar på plats.
Se Byta en tom bläckpatron
Fel patron
Den monterade bläckpatronen kan inte användas med skrivaren.
Byt ut den inkompatibla patronen till en lämplig bläckpatron.
Se Byta en bläckpatron innan den är tom
Felaktigt monterad bläckpatron
En bläckpatron är inte monterad på rätt sätt.
Låg bläcknivå
En bläckpatron är nästan slut.
Införskaffa ny(a) bläckpatron(er). För att avgöra vilken patron som är nästan helt förbrukad, kontrollera bläckpatronsstatus.
Se Kontrollera statusen för bläckpatroner
Patronhållaren i fel läge
Bläckpatronhållaren har blockerats av fastnat papper eller ett annat främmande objekt och kan inte återgå till utgångsläget.
Stäng av skrivaren. Öppna skrivarluckan och ta bort papper eller andra hinder från pappersbanan. Starta sedan skrivaren igen. Kontakta återförsäljaren om felet kvarstår.
Blinkar växelvis
Behållaren för överskottsbläck behöver bytas ut.
Skrivarens behållare för överskottsbläck är full.
Kontakta återförsäljaren för att byta ut den.
= på, = av, = blinkar

EPSON Status Monitor (endast Windows)

Om ett problem uppstår under utskrift visas ett felmeddelande i fönstret Status Monitor (Statusmonitor).
När du behöver byta en bläckpatron klickar du på knappen How To (Hur gör jag) i fönstret, så vägleder dig EPSON Status Monitor genom stegen för byte av bläckpatron.
Om ett felmeddelande visar att det finns delar inuti skrivaren vars livslängd håller på att ta slut är skrivarens behållare för överskottsbläck full. Kontakta återförsäljaren för att byta ut den.
Anmärkning:
När du använder skrivaren som en delad skrivare i ett nätverk med följande datorkombinationer, kan klientoperativsystemet inte kommunicera med skrivaren, så vissa funktioner finns inte tillgängliga för vissa klienter.
Server
Klient
Windows Vista/XP
Windows 2000
Windows 2000
Windows Vista/XP

Köra en funktionskontroll för skrivaren

Om du inte hittar orsaken till problemet kan du utföra en funktionskontroll för att avgöra om problemet beror på skrivaren eller datorn.
Så här gör du för att genomföra en funktionskontroll.
Kontrollera att både skrivare och dator är avstängda.
Koppla ur kabeln mellan skrivare och dator.
Kontrollera att det ligger A4-papper i arkmataren.
Håll underhållsknappen   nedtryckt och tryck på  strömknappen för att starta skrivaren. När skrivaren startar släpper du upp båda knapparna.
En testsida skrivs ut som visar ett munstyckskontrollmönster. Om mönstret visar luckor bör du rengöra skrivarhuvudet.
Om testsidan skrivs ut ligger problemet troligen i programinställningarna, i kabeln eller i datorn. Det är även möjligt att programmet inte är korrekt installerat. Försök med att avinstallera programmet och installera det igen.
Se Avinstallera skrivarprogrammet
Om testsidan inte skrivs ut kan det vara något problem med skrivaren. Prova då med förslagen i följande avsnitt.
Se Skrivaren skriver inte ut