Återställa färg

Med funktionen Color Restoration (Färgåterställning) i Epson Scan kan du omvandla äldre, blekta eller dåligt exponerade bilder till bilder med livfulla färger och skärpa. Du kan återställa utskrivna foton, film eller diabilder automatiskt medan de skannas.
Originalbild
Med Color Restoration (Färgåterställning)
Gör på följande sätt när du vill återställa färger med Epson Scan.
Placera originalen. Läs ett av dessa avsnitt för anvisningar.
Dokument eller foton: Placering av dokument eller foton.
Film eller diabilder: Placering av film eller diabilder
Starta Epson Scan. Läs ett av dessa avsnitt för anvisningar.
Dokument eller foton:
Film eller diabilder:
När fönstret Epson Scan visas gör du något av följande, beroende på det valda skanningsläget.
Home (Hemläge) och Professional Mode (Professionellt läge): Gå till steg 4.
Full Auto Mode (Helautomatiskt läge) Klicka på knappen Customize (Anpassa) och sedan på kryssrutan Specify document type for Full Auto Mode (Ange dokumenttyp för helautomatiskt läge). Markera därefter, om det krävs, vilken originaltyp du skannar. Markera sedan kryssrutan Color Restoration (Färgåterställning) och klicka på OK (OK). Fortsätt med steg 9.
Anmärkning:
Mer information om hur du använder Full Auto Mode (Helautomatiskt läge) när du skannar foton finns i Använda Full Auto Mode (Helautomatiskt läge). Mer information om hur du använder Full Auto Mode (Helautomatiskt läge) när du skannar film eller diabilder finns i Använda Full Auto Mode (Helautomatiskt läge).
I Full Auto Mode (Helautomatiskt läge) kan du endast skanna in 35 mm färgfilmremsor eller positiva färgdiabilder. Om du vill skanna in andra typer av film använder du Home (Hemläge) eller Professional Mode (Professionellt läge).
Om du vill ändra skanningsläget när du skannar dokument eller foton, läser du Ändra skanningsläge. Mer information om hur ändrar skanningsläget när du skannar film eller diabilder finns i Ändra skanningsläge.
Välj grundinställningarna för den typ av original du skannar och välj sedan destinationsinställning för vad du vill göra med bilden/bilderna. Läs ett av dessa avsnitt för anvisningar.
Dokument eller foton: Göra grundläggande inställningar
Film eller diabilder: Göra grundläggande inställningar
Klicka på knappen Preview (Förhandsgranskning) och förhandsgranska bilden/bilderna. Välj sedan skanningsområde. Läs ett av dessa avsnitt för anvisningar.
Gör något av följande för att välja alternativet Color Restoration (Färgåterställning).
Home Mode (Hemläge): Markera kryssrutan Color Restoration (Färgåterställning).
Professional Mode (Professionellt läge): Bläddra ned till området Adjustments (Justeringar) och markera kryssrutan Color Restoration (Färgåterställning).
Gör alla andra nödvändiga justeringar. Läs ett av dessa avsnitt för anvisningar.
Ändra bildstorleken efter behov. Läs ett av dessa avsnitt för anvisningar.
Dokument eller foton: Välja skanningsstorlek
Film eller diabilder: Välja skanningsstorlek
Klicka på knappen Scan (Skanna) för att skanna och återställa färgen på bilden/bilderna.
Vad som sedan händer beror på hur du startade Epson Scan. Mer information finns i följande avsnitt.
Dokument eller foton: Slutföra skanningen
Film eller diabilder: Slutföra skanningen

Använda funktionen Color Palette (Färgpalett) (endast i Professional Mode (Professionellt läge)

Följ anvisningarna i dessa avsnitt när du finjusterar bildens färger med Color Palette (Färgpalett) i Epson Scan.

Ta prov på färg från en bild

Om det behövs kan du klicka på Preview (Förhandsgranskning) och förhandsvisa bilden. Klicka sedan på knappen Color Palette (Färgpalett).
Fönstret Color Palette (Färgpalett) öppnas.
Klicka på färgextraheringsknappen  . Pekaren ändras till en pipett.
I Preview (Förhandsgranskning) klickar du på den färg som behöver justeras.
Den valda färgen flyttas till mittcellen i Color Palette (Färgpalett) med olika nyansvariationer i de kringliggande cellerna.
Välj cellen som innehåller den nyans du vill använda för att justera färgen. Nu blir den här färgen mittcellens färg, och färgändringen visas i bilden.
Anmärkning:
Du kan också använd cellerna till höger om justeringsområdet och ändra ljusstyrkan om det behövs.
Om du vill fortsätta att justera färgen upprepar du steg 4.
Om du vill spara färgen för framtida skanningar klickar du på lagringsknappen  . Färgen visas i lagringsområdet.
Anmärkning:
Om du vill läsa in en tidigare sparad färg, markerar du färgen och klickar på knappen Apply to Palette (Lägga till på palett)  .
När du har justerat färgen, klickar du på Close (Stäng) och återgår till fönstret Epson Scan.
Om du vill ha mer information om hur du använder Color Palette (Färgpalett) klickar du på Help (Hjälp).

Lägga till en färg i en bild

Om det behövs kan du klicka på Preview (Förhandsgranskning) och förhandsvisa bilden. Klicka sedan på knappen Color Palette (Färgpalett).
Fönstret Color Palette (Färgpalett) öppnas.
Välj cellen som innehåller den nyans du vill använda för att justera färgen. Den här färgen blir nu färgen på mittcellen.
Anmärkning:
Du kan också använd cellerna till höger om justeringsområdet och ändra ljusstyrkan om det behövs.
Klicka på knappen  Color Applicator (Färgpåläggning). Pekaren ändras till en bubbla.
I Preview (Förhandsgranskning) klickar du på den färg som behöver justeras. Färgändringen visas i bilden.
Om du vill fortsätta att justera färgen upprepar du steg 2 till 4.
Om du vill spara färgen för framtida skanningar klickar du på lagringsknappen  . Färgen visas i lagringsområdet.
Anmärkning:
Om du vill läsa in en tidigare sparad färg, markerar du färgen och klickar på knappen Apply to Palette (Lägga till på palett)  .
När du har justerat färgen, klickar du på Close (Stäng) och återgår till fönstret Epson Scan.
Om du vill ha mer information om hur du använder Color Palette (Färgpalett) klickar du på Help (Hjälp).