Problem med skannerprogramvaran

Anmärkning:
Det kan hända att vissa inställningar i Epson Scan inte är tillgängliga eller nedtonade beroende på skannerns kapacitet, de aktuella inställningarna eller de installerade tillbehören.

Det går inte att starta Epson Scan

Kontrollera att skannern är påslagen.
Stäng av datorn och skannern, kontrollera sedan USB-anslutningen mellan dem så att den är säker.
Det kan hända att skannern inte fungerar ordentligt när datorn är i läget Standby (Vänteläge) (Windows) eller Sleep Mode (Viloläge) (Mac OS X). Starta om Epson Scan och försök att skanna igen.
Det kan hända att skannern inte fungerar ordentligt om du har uppdaterat operativsystemet men inte installerat om Epson Scan. Se Avinstallera skannerprogramvaran för instruktioner om hur du avinstallerar och installerar om.
Kontrollera att Epson Scan är valt i det skanningsprogram du använder. Se Börja skanna med ett annat skanningsprogram för dokument och foton eller Börja skanna med ett annat skanningsprogram för film och diabilder.
I Device Manager (Enhetshanteraren) i Windows kontrollerar du att skannerns namn står under Imaging devices (Bildenheter) utan något frågetecken (?) eller utropstecken (!). Om skannern visas med ett av dessa tecken eller som en Unknown device (Okänd enhet) avinstallerar du Epson Scan enligt instruktionerna i Avinstallera Epson Scan. Installera sedan om det enligt instruktionerna i Start Here (Börja här).

Skannerns programvara fungerar inte ordentligt.

Kontrollera att datorn uppfyller de minnes- och andra systemkrav som angetts för den programvara du använder. Se handböckerna till programvaran och datorn för mer information.
I Windows kontrollerar du om skannern visas mer än en gång i verktyget Scanners and Cameras (Skannrar och kameror). Gör något av följande:
Windows Vista och XP:
Dubbelklicka på ikonen Scanners and Cameras (Skannrar och kameror) i Kontrollpanelen och ta bort skannerns ikon. Avinstallera och installera sedan om Epson Scan. Se Avinstallera skannerprogramvaran för instruktioner om hur du avinstallerar Epson Scan. Installera sedan om Epson Scan enligt instruktionerna i Start Here (Börja här).
Windows 2000:
Dubbelklicka på ikonen Scanners and Cameras (Skannrar och kameror) i Kontrollpanelen och ta bort skannerns ikon från enhetslistan. Avinstallera och installera sedan om Epson Scan. Se Avinstallera skannerprogramvaran för instruktioner om hur du avinstallerar Epson Scan. Installera sedan om Epson Scan enligt instruktionerna i Start Here (Börja här).
Det kan hända att skannern inte fungerar ordentligt när Epson Scan är öppet och datorn går in i läget Standby (Vänteläge) (Windows) eller Sleep Mode (Viloläge) (Mac OS X). Starta om Epson Scan och försök att skanna igen.
Det kan hända att skannern inte fungerar ordentligt om du har uppdaterat operativsystemet men inte installerat om Epson Scan. Se Avinstallera skannerprogramvaran för instruktioner om hur du avinstallerar och installerar om.

Det går inte att skanna i Full Auto Mode (Helautomatiskt läge)

Det kan hända att Epson Scan inte kan känna av bilder eller så beskärs eller grupperas bilder oväntat i programmet. Detta kan inträffa om bilderna ser ut som följer:
Bilder med mörk bakgrund.
Bilder med mycket ljus bakgrund.
Negativ film i färg med mycket ljus eller mörk grundfärg (bakgrund).
Anmärkning:
I Full Auto Mode (Helautomatiskt läge) kan du endast skanna in 35 mm färgfilmremsor eller positiva färgdiabilder. Om du vill skanna in andra typer av film använder du Home (Hemläge) eller Professional Mode (Professionellt läge).
Bilder i storlekarna panorama och normal skannas samtidigt.
Prova en eller flera av följande lösningar.
För dokument eller foton:
Kontrollera att dokumenten eller fotona är rätt placerade på skannerns dokumentbord. Se Placering av dokument eller foton för mer information.
Försök skanna i Home (Hemläge) eller Professional Mode (Professionellt läge) i stället. Information om hur du ändrar skanningsläge finns i Ändra skanningsläge.
För film eller diabilder:
Se till att filmen eller diabilderna sitter korrekt i filmhållaren och att filmhållaren är korrekt placerad på dokumentbordet. Se Placering av film eller diabilder för mer information.
Kontrollera att de vita dekalerna på filmhållarens baksida och områdena runt dem inte är repade, dammiga eller på något sätt täckta. Om områdena är täckta kan det vara svårt för skannern att känna igen filmen eller diabilderna i Full Auto Mode (Helautomatiskt läge). Om problemet kvarstår kan du pröva att skanna i Home (Hemläge) eller Professional Mode (Professionellt läge). Information om hur du ändrar skanningsläge finns i Ändra skanningsläge.
Se till att dokumentmattan är borttagen när du skannar film eller diabilder. Se Ta bort dokumentmattan.
Försök skanna i Home (Hemläge) eller Professional Mode (Professionellt läge) i stället. Information om hur du ändrar skanningsläge finns i Ändra skanningsläge.

Det går inte att skanna med Thumbnail (Miniatyrbild) Preview (Förhandsgranskning)

Det kan hända att Epson Scan inte kan känna av bilder eller så beskärs eller grupperas bilder oväntat i programmet. Detta kan inträffa om bilderna ser ut som följer:
Bilder med mörk bakgrund.
Bilder med mycket ljus bakgrund.
Negativ film i färg med mycket ljus eller mörk grundfärg (bakgrund).
Bilder i storlekarna panorama och normal skannas samtidigt.
Prova en eller flera av följande lösningar.
För dokument eller foton:
Kontrollera att dokumenten eller fotona är rätt placerade på skannerns dokumentbord. Se Placering av dokument eller foton för mer information.
Använd normal förhandsgranskning (om tillgänglig) och skapa markeringsramar på de områden som du vill skanna. Se Förhandsgranska och justera skanningsområdet för mer information.
För film eller diabilder:
Se till att filmen eller diabilderna sitter korrekt i filmhållaren och att filmhållaren är korrekt placerad på dokumentbordet. Se Placering av film eller diabilder för mer information.
I fönstret Configuration (Konfiguration) justerar du beskärningsområdet på miniatyrbilden med hjälp av skjutreglaget Thumbnail Cropping Area (Kapningsområde för miniatyrbild). Se hjälpen till Epson Scan om du vill ha mer information.
Se till att dokumentmattan är borttagen när du skannar film eller diabilder. Se Ta bort dokumentmattan för mer information.
Kontrollera att inställningen för Document Type (Dokumenttyp) i Home Mode (Hemläge) eller inställningarna för Document Type (Dokumenttyp) och Film Type (Filmtyp) i Professional Mode (Professionellt läge) är korrekt inställda för film-/diabildstypen. Se Göra grundläggande inställningar för mer information.
Använd normal förhandsgranskning (om tillgänglig) och skapa markeringsramar på de områden som du vill skanna. Se Förhandsgranska och justera skanningsområdet för mer information.

Det tar lång tid att skanna

Om du skannar filmer eller diabilder eller använder skannerns funktion Digital ICE Technology tar skanningen längre tid än vanligt.
Datorer med USB 2.0-portar (hög hastighet) kan skanna snabbare än datorer med USB 1.1-portar. Om du använder en USB 2.0-port med skannern kontrollerar du att systemkraven uppfylls. Se Systemkrav för mer information.
Försök att skanna ditt original med lägre inställning för Resolution (Upplösning) för att öka hastigheten på skanningen. SeVälja Resolution (Upplösning) för dokument och foton eller Välja skanningsupplösning för film och diabilder.

Bilderna är felaktigt roterade

Prova en eller flera av följande lösningar.
För dokument eller foton:
Kontrollera att dokumenten eller fotona är rätt placerade på skannerns dokumentbord. Se Placering av dokument eller foton för mer information.
Försök att avaktivera eller aktivera inställningen Auto Photo Orientation (Automatisk bildorientering). Klicka på Customize (Anpassa) för att öppna denna inställning om du’ skannar i Full Auto Mode (Helautomatiskt läge) eller på Configuration (Konfiguration) om du’skannar i Home (Hemläge) eller Professional Mode (Professionellt läge).
Anmärkning:
Funktionen Auto Photo Orientation (Automatisk bildorientering) fungerar inte när du skannar sidor i en tidning eller tidskrift, dokument, illustrationer eller streckade bilder. Funktionen fungerar inte heller om du skannar bilder som är mindre än 5,1 cm (2 tum) på någon sida.
Funktionen Auto Photo Orientation (Automatisk bildorientering) kanske inte fungerar korrekt om ansiktena i bilden är mycket små eller inte tittar rakt framåt, eller om det är babyansikten. Det är inte heller säkert att funktionen fungerar korrekt om du skannar en inomhusbild som inte innehåller ansikten, en utomhusbild där himlen inte är överst eller bilder med ljusa fläckar eller föremål någon annanstans än längst upp på bilden.
Om du ’skannar med Thumbnail (Miniatyrbild) (endast i Home (Hemläge) eller Professional Mode (Professionellt läge)), väljer du bild och klickar på rotationsikonen för att rotera den. Se Förhandsgranska och justera skanningsområdet för mer information.
För film eller diabilder:
Se till att filmen eller diabilderna sitter korrekt i filmhållaren och att filmhållaren är korrekt placerad på dokumentbordet. Se Placering av film eller diabilder för mer information.
Försök att avaktivera eller aktivera inställningen Auto Photo Orientation (Automatisk bildorientering). Klicka på Customize (Anpassa) för att öppna denna inställning om du’ skannar i Full Auto Mode (Helautomatiskt läge) eller på Configuration (Konfiguration) om du’skannar i Home (Hemläge) eller Professional Mode (Professionellt läge).
Anmärkning:
Funktionen Auto Photo Orientation (Automatisk bildorientering) fungerar inte när du skannar sidor i en tidning eller tidskrift, dokument, illustrationer eller streckade bilder. Funktionen fungerar inte heller om du skannar bilder som är mindre än 5,1 cm (2 tum) på någon sida.
Funktionen Auto Photo Orientation (Automatisk bildorientering) kanske inte fungerar korrekt om ansiktena i bilden är mycket små eller inte tittar rakt framåt, eller om det är babyansikten. Det är inte heller säkert att funktionen fungerar korrekt om du skannar en inomhusbild som inte innehåller ansikten, en utomhusbild där himlen inte är överst eller bilder med ljusa fläckar eller föremål någon annanstans än längst upp på bilden.
Om du ’skannar med Thumbnail (Miniatyrbild) (endast i Home (Hemläge) eller Professional Mode (Professionellt läge)), väljer du bild och klickar på rotationsikonen för att rotera den. Se Förhandsgranska och justera skanningsområdet för mer information.