Enkele afdrukopties

Dubbelzijdig afdrukken

Dubbelzijdig afdrukken met de standaardinstellingen voor Windows
Dubbelzijdig afdrukken met de standaardinstellingen voor Macintosh
Dubbelzijdig afdrukken met de instelling Gevouwen boekje voor Windows
Dubbelzijdig afdrukken met de instelling Gevouwen boekje voor Macintosh

Er kan op twee manieren dubbelzijdig worden afgedrukt. Met de standaardinstelling kunt u de oneven pagina's eerst afdrukken. Wanneer deze pagina's zijn afgedrukt, legt u ze opnieuw in de printer zodat de even pagina's kunnen worden afgedrukt op de andere zijde van het papier.

Met de instelling Gevouwen boekje kunt u enkel gevouwen boekjes maken. De pagina's die (na het vouwen) aan de buitenkant komen, worden eerst afgedrukt. De pagina's voor de binnenzijde van het boekje kunnen dan worden afgedrukt nadat het papier opnieuw in de printer is gelegd (zie illustratie).

Enkel gevouwen boekje
: Bindkant

Een boekje kan worden gemaakt door pagina 1 en 4 op het eerste vel, pagina 5 en 8 op het tweede vel en pagina 9 en 12 op het derde vel papier af te drukken. Nadat deze vellen opnieuw in de papiertoevoer zijn gelegd, kunt u pagina 2 en 3 afdrukken op de achterzijde van het eerste vel papier, pagina 6 en 7 op de achterzijde van het tweede vel en pagina 10 en 11 op de achterzijde van het derde vel papier. Het resultaat kan vervolgens worden gevouwen en samengebonden tot een boekje.

Opmerking:
  • Deze functie is niet beschikbaar onder Mac OS X.
  • Deze functie kan niet worden gebruikt wanneer u het selectievakje Randloos inschakelt op het tabblad Hoofdgroep (Windows) of in het dialoogvenster voor de pagina-instelling (Macintosh).
  • Deze functie is niet beschikbaar wanneer de printer wordt gebruikt via een netwerk of als gedeelde printer.
  • Afhankelijk van het afdrukmateriaal kunnen stapels van maximaal 30 vellen in de papiertoevoer worden geplaatst voor het dubbelzijdig afdrukken.
  • Gebruik alleen afdrukmateriaal dat geschikt is om dubbelzijdig te worden bedrukt. Anders kan het resultaat sterk tegenvallen.
  • Afhankelijk van het afdrukmateriaal en de hoeveelheid inkt die wordt gebruikt om tekst en afbeeldingen af te drukken, kan de inkt vlekken veroorzaken op de andere zijde van het papier.
  • Bij dubbelzijdig afdrukken kunnen vlekken ontstaan.

Dubbelzijdig afdrukken met de standaardinstellingen voor Windows

Voer de volgende stappen uit om de oneven pagina's op de ene kant van het vel af te drukken en de even pagina's op de andere kant.

Open de printerdriver.
De printersoftware voor Windows openen

Klik op het tabblad Hoofdgroep en geef de gewenste instelling op bij Kwaliteitoptie. Raadpleeg het hierna genoemde gedeelte voor meer informatie over de instellingen voor Kwaliteitoptie.
Zie Kwaliteitoptie

Selecteer Papiertoevoer bij Bron.

Geef de gewenste instelling op bij Type.
Afdrukmateriaal

Geef de gewenste instelling op bij Formaat.

Klik op het tabblad Paginalay-out en schakel het selectievakje Dubbelzijdig afdrukken in.

Klik op Marges om het dialoogvenster Marges te openen.

Geef de rand aan waar het papier wordt gebonden. U kunt kiezen uit Links, Boven en Rechts.

Kies cm of inch bij Eenheid. Geef vervolgens de breedte van de rugmarge op. U kunt een breedte invoeren van 0.3 cm tot 3.0 cm of van 0,12 inch tot 1,18 inch.

Opmerking:
De werkelijke rugmarge kan afwijken van de opgegeven instellingen. Dit hangt af van de toepassing waarmee u werkt. Probeer daarom eerst een paar vellen uit om te zien wat het resultaat zal zijn, voordat u de volledige afdruktaak afdrukt.

Klik op OK om terug te keren naar het tabblad Paginalay-out. Klik op OK om de instellingen op te slaan.

Leg papier in de papiertoevoer en geef uw toepassing de opdracht om af te drukken. Terwijl de oneven pagina's worden afgedrukt, ziet u instructies voor het genereren van de even pagina's.
Losse vellen papier laden

Volg de instructies op het scherm om het papier opnieuw in de printer te leggen.

Opmerking:
  • Door de hoeveelheid inkt die wordt gebruikt, kan het papier tijdens het afdrukken gaan krullen. Als dit gebeurt, moet u de vellen een beetje in de omgekeerde richting voorkrullen voordat u ze opnieuw in de printer legt.
  • Maak de stapel weer mooi recht door het papier met de rand op een harde, vlakke ondergrond te tikken voordat u de stapel opnieuw in de printer legt.
  • Volg de instructies wanneer u de afdrukken opnieuw in de printer legt. Als de reeds bedrukte vellen niet goed in de printer worden geladen, kan het papier vastlopen of kan de rugmarge verkeerd uitvallen.

Wanneer het papier opnieuw in de printer ligt, klikt u op Hervatten om de even pagina's af te drukken.

[Boven]

Dubbelzijdig afdrukken met de standaardinstellingen voor Macintosh

Voer de volgende stappen uit om de oneven pagina's op de ene kant van het vel af te drukken en de even pagina's op de andere kant.

Open het dialoogvenster voor de pagina-instelling.
De printersoftware voor Mac OS 8.6 en 9.x openen

Geef de gewenste instelling op bij Papierformaat.

Selecteer Automatische papiertoevoer bij Papierbron.

Schakel het selectievakje Dubbelzijdig afdrukken in.

Klik op Marges.

Geef de rand aan waar het papier wordt gebonden. U kunt kiezen uit Links, Boven en Rechts.

Geef de breedte van de rugmarge op in het tekstvak. U kunt een breedte invoeren van 0,12 inch tot 1,18 inch of van 0,3 cm tot 3,0 cm.

Opmerking:
De werkelijke rugmarge kan afwijken van de opgegeven instellingen. Dit hangt af van de toepassing waarmee u werkt. Probeer daarom eerst een paar vellen uit om te zien wat het resultaat zal zijn, voordat u de volledige afdruktaak afdrukt.

Klik op OK om terug te keren naar het dialoogvenster voor de pagina-instelling. Klik vervolgens op OK om de instellingen op te slaan en het dialoogvenster te sluiten.

Open het afdrukvenster.
De printersoftware voor Mac OS 8.6 en 9.x openen

Geef de gewenste instelling op bij Afdrukmateriaal.
Afdrukmateriaal

Leg papier in de papiertoevoer en klik op Print om te beginnen met afdrukken. Terwijl de oneven pagina's worden afgedrukt, ziet u instructies voor het genereren van de even pagina's.
Losse vellen papier laden

Volg de instructies op het scherm om het papier opnieuw in de printer te leggen.

Opmerking:
  • Door de hoeveelheid inkt die wordt gebruikt, kan het papier tijdens het afdrukken gaan krullen. Als dit gebeurt, moet u de vellen een beetje in de omgekeerde richting voorkrullen voordat u ze opnieuw in de printer legt.
  • Maak de stapel weer mooi recht door het papier met de rand op een harde, vlakke ondergrond te tikken voordat u de stapel opnieuw in de printer legt.
  • Volg de instructies wanneer u de afdrukken opnieuw in de printer legt. Als de reeds bedrukte vellen niet goed in de printer worden geladen, kan het papier vastlopen of kan de rugmarge verkeerd uitvallen.

Wanneer het papier opnieuw in de printer ligt, klikt u op Hervatten om de even pagina's af te drukken.

[Boven]

Dubbelzijdig afdrukken met de instelling Gevouwen boekje voor Windows

Voer de volgende stappen uit om een boekje te maken zoals beschreven aan het begin van dit gedeelte.

Open de printerdriver.
De printersoftware voor Windows openen

Klik op het tabblad Hoofdgroep en geef de gewenste instelling op bij Kwaliteitoptie. Raadpleeg het hierna genoemde gedeelte voor meer informatie over de instellingen voor Kwaliteitoptie.
Zie Kwaliteitoptie

Selecteer Papiertoevoer bij Bron.

Geef de gewenste instelling op bij Type.
Afdrukmateriaal

Geef de gewenste instelling op bij Formaat.

Klik op het tabblad Paginalay-out en schakel het selectievakje Dubbelzijdig afdrukken in. Schakel vervolgens het selectievakje Gevouwen boekje in.

Klik op Marges om het dialoogvenster Marges te openen.

Geef de rand aan waar het papier wordt gebonden. U kunt kiezen uit Links, Boven en Rechts.

Opmerking:
Wanneer Staand is geselecteerd als Afdrukstand op het tabblad Hoofdgroep, kunt u kiezen uit Links en Rechts. Boven kan worden gebruikt wanneer Liggend is geselecteerd als Afdrukstand.

Kies cm of inch bij Eenheid. Geef de breedte van de rugmarge op. U kunt een breedte invoeren van 0.3 cm tot 3.0 cm of van 0,12 inch tot 1,18 inch. De opgegeven breedte wordt gebruikt voor beide zijden van de vouw. Als u bijvoorbeeld 10 mm opgeeft, wordt in werkelijkheid een marge van 20 mm gebruikt (10 mm aan beide zijden van de vouw).

Staand Liggend
  : Vouwkant
   : Marge

Klik op OK om terug te keren naar het tabblad Paginalay-out. Klik op OK om de instellingen op te slaan.

Leg papier in de papiertoevoer en geef uw toepassing de opdracht om af te drukken. Terwijl de buitenpagina's worden afgedrukt, ziet u instructies voor het afdrukken van de binnenpagina's.
Losse vellen papier laden

Volg de instructies op het scherm om het papier opnieuw in de printer te leggen.

Opmerking:
  • Door de hoeveelheid inkt die wordt gebruikt, kan het papier tijdens het afdrukken gaan krullen. Als dit gebeurt, moet u de vellen een beetje in de omgekeerde richting voorkrullen voordat u ze opnieuw in de printer legt.
  • Maak de stapel weer mooi recht door het papier met de rand op een harde, vlakke ondergrond te tikken voordat u de stapel opnieuw in de printer legt.
  • Volg de instructies wanneer u de afdrukken opnieuw in de printer legt. Als de reeds bedrukte vellen niet goed in de printer worden geladen, kan het papier vastlopen of kan de rugmarge verkeerd uitvallen.

Wanneer het papier opnieuw in de printer ligt, klikt u op Hervatten om de binnenpagina's af te drukken.

Na het afdrukken kunt u de vellen vouwen en nieten of op een andere manier aan elkaar hechten.

[Boven]

Dubbelzijdig afdrukken met de instelling Gevouwen boekje voor Macintosh

Voer de volgende stappen uit om een boekje te maken zoals beschreven aan het begin van dit gedeelte.

Open het dialoogvenster voor de pagina-instelling.
De printersoftware voor Mac OS 8.6 en 9.x openen

Geef de gewenste instelling op bij Papierformaat.

Selecteer Automatische papiertoevoer bij Papierbron.

Schakel het selectievakje Dubbelzijdig afdrukken in. Schakel vervolgens het selectievakje Gevouwen boekje in.

Klik op Marges.

Geef de rand aan waar het papier wordt gebonden. U kunt kiezen uit Links, Boven en Rechts.

Opmerking:
Wanneer Staand is geselecteerd als Afdrukstand in het dialoogvenster voor de pagina-instelling, kunt u kiezen uit Links en Rechts. Boven kan worden gebruikt wanneer Liggend is geselecteerd als Afdrukstand.

Geef de breedte van de rugmarge op in het tekstvak. U kunt een breedte invoeren van 0,12 inch tot 1,18 inch of van 0,3 cm tot 3,0 cm. De opgegeven breedte wordt gebruikt voor beide zijden van de vouw. Als u bijvoorbeeld 10 mm opgeeft, wordt in werkelijkheid een marge van 20 mm gebruikt (10 mm aan beide zijden van de vouw).

Staand Liggend
  : Vouwkant
   : Marge

Klik op OK om terug te keren naar het dialoogvenster voor de pagina-instelling. Klik vervolgens op OK om de instellingen op te slaan en het dialoogvenster te sluiten.

Open het afdrukvenster.
De printersoftware voor Mac OS 8.6 en 9.x openen

Geef de gewenste instelling op bij Afdrukmateriaal.
Afdrukmateriaal

Leg papier in de papiertoevoer en klik op Print om te beginnen met afdrukken. Terwijl de buitenpagina's worden afgedrukt, ziet u instructies voor het afdrukken van de binnenpagina's.
Losse vellen papier laden

Volg de instructies op het scherm om het papier opnieuw in de printer te leggen.

Opmerking:
  • Door de hoeveelheid inkt die wordt gebruikt, kan het papier tijdens het afdrukken gaan krullen. Als dit gebeurt, moet u de vellen een beetje in de omgekeerde richting voorkrullen voordat u ze opnieuw in de printer legt.
  • Maak de stapel weer mooi recht door het papier met de rand op een harde, vlakke ondergrond te tikken voordat u de stapel opnieuw in de printer legt.
  • Volg de instructies wanneer u de afdrukken opnieuw in de printer legt. Als de reeds bedrukte vellen niet goed in de printer worden geladen, kan het papier vastlopen of kan de rugmarge verkeerd uitvallen.

Wanneer het papier opnieuw in de printer ligt, klikt u op Hervatten om de binnenpagina's af te drukken.

Na het afdrukken kunt u de vellen vouwen en nieten of op een andere manier aan elkaar hechten.