Diverse afdrukopties

Panoramafoto's maken

Panorama Stitcher Light EPC starten en afbeeldingen laden
De panoramamodus selecteren en afbeeldingen samenvoegen
Panoramafoto's opslaan
Panoramafoto's afdrukken
Panorama Stitcher Light EPC afsluiten
Panorama Stitcher Light EPC verwijderen
De online-Help van Panorama Stitcher Light EPC openen

Met Panorama Stitcher Light EPC kunt u afbeeldingen die met een digitale camera zijn gemaakt samenvoegen tot één grote panoramafoto. Deze panoramafoto kunt u vervolgens afdrukken.

Panorama Stitcher Light EPC wordt automatisch geïnstalleerd tijdens de installatie van de printersoftware.

Opmerking:
  • Sommige digitale camera's hebben een speciale functie waarmee het gemakkelijker wordt om foto's te maken die daarna tot een panoramafoto worden samengevoegd. Raadpleeg de handleiding van uw digitale camera voor meer informatie hierover.
  • Deze functie is niet beschikbaar onder Mac OS X.

Raadpleeg voor meer informatie over het gebruik van Panorama Stitcher de online-Help van dit programma en de Panorama Stitcher FAQ.

Panorama Stitcher Light EPC starten en afbeeldingen laden

Voor Windows

Klik op Start, wijs naar Programma's (Programs) (voor Windows Me, 98 en 2000) of Alle programma's (All Programs) (voor Windows XP), wijs naar Panorama Stitcher Light EPC en klik vervolgens op Panorama Stitcher Light EPC.

Panorama Stitcher Light EPC wordt gestart en de afbeeldingen worden weergegeven in de geselecteerde map.

Selecteer de map met de afbeeldingen die u wilt samenvoegen en klik op Alle.

Alle afbeeldingen uit de geselecteerde map worden geladen in het speciaal daarvoor bedoelde gedeelte (het \xd4 laadgebied').

Opmerking:
  • Klik op 1 afb. om de afbeelding één voor één te laden.
  • U kunt ook afbeeldingen laden door ze naar het laadgebied te slepen.
  • De afbeeldingsbestanden moeten even groot zijn. Als de afbeeldingsbestanden van verschillende grootte zijn, dan wordt uitgegaan van het kleinste bestand en kunt u alleen afbeeldingen gebruiken die maximaal 10% groter zijn dan dit referentiebestand.
  • Alle omringende afbeeldingen in het laadgebied moeten een overlapping hebben van 20% of meer.
  • De resolutie van de afbeeldingen moet 320 x 240 pixels of meer bedragen.
  • U kunt JPEG-, BMP- en TIFF-bestanden gebruiken. JPEG-afbeelding in progressieve modus, BMP-afbeeldingen die met RLE zijn gecomprimeerd en TIFF-bestanden die met LZW zijn gecomprimeerd, kunnen echter niet worden gebruikt.

Klik in het laadgebied op de afbeelding die moet dienen als basisafbeelding en klik op Basis.

Op de afbeelding wordt met een vlag aangegeven dat dit de basisafbeelding is.

Opmerking:
  • Klik op Omgekeerd om de positie van de afbeeldingen om te keren voor het samenvoegen.
  • Klik op Roteren om alle afbeeldingen te draaien.
  • Klik op Wissen om de geselecteerde afbeelding te verwijderen en Alles wissen om alle afbeeldingen te verwijderen.
  • Als er geen enkele afbeelding is ingesteld als basisafbeelding, wordt automatisch de linkerafbeelding van het laadgebied gebruikt als basisafbeelding wanneer er twee afbeeldingen zijn geladen. Wanneer er drie of meer afbeeldingen zijn geladen wordt na het samenvoegen de afbeelding in het midden de basisafbeelding.
  • Hoeveel afbeeldingen er kunnen worden samengevoegd hangt af van de hoeveelheid geheugen in de computer en de grootte van de afbeeldingen.
  • Plaats de afbeeldingen in het laadgebied met de overlappende gedeelten naast elkaar, anders kunnen ze niet goed worden samengevoegd.

Voor Macintosh

Dubbelklik op het pictogram Macintosh HD (standaardnaam van de vaste schijf), dubbelklik op de map Panorama Stitcher Light EPC en vervolgens op het pictogram Panorama Stitcher.

Panorama Stitcher Light EPC wordt gestart. Links kunt u bestanden selecteren, rechts ziet u het uitlijningsgebied.

Klik op Laden. Het dialoogvenster Kies een map (Choose a Folder) verschijnt.

Selecteer de map met de afbeeldingen die u wilt samenvoegen en klik op Kies (Choose).

De afbeeldingen uit de map worden geladen in het gedeelte voor het selecteren van bestanden.

Klik op de knop rechts van de naam van alle bestanden die u wilt samenvoegen.

De knop verandert in de knop en de afbeeldingen worden geladen in het uitlijningsgebied.

Opmerking:
  • Als u alle bestanden tegelijk wilt laden, kiest u Alles selecteren in het menu Bewerken en klikt u vervolgens op de knop .
  • Als u afbeeldingen uit het uitlijningsgebied wilt verwijderen, klikt u op de knoppen  . De knoppen veranderen in .
  • De afbeeldingsbestanden moeten even groot zijn. Als de afbeeldingsbestanden van verschillende grootte zijn, dan wordt uitgegaan van het kleinste bestand en kunt u alleen afbeeldingen gebruiken die maximaal 10% groter zijn dan dit referentiebestand.
  • Alle omringende afbeeldingen in het laadgebied moeten een overlapping hebben van 20% of meer.
  • De resolutie van de afbeeldingen moet 320 x 240 pixels of meer bedragen.
  • U kunt JPEG-, BMP- en TIFF-bestanden gebruiken. JPEG-afbeelding in progressieve modus, BMP-afbeeldingen die met RLE zijn gecomprimeerd en TIFF-bestanden die met LZW zijn gecomprimeerd, kunnen echter niet worden gebruikt.
  • Sleep een afbeelding omhoog of omlaag om de positie van de afbeelding te wijzigen.

Klik in het selectiegebied op links van de naam van het bestand dat moet worden gebruikt als basisafbeelding.

Links van de afbeelding wordt met een vlag aangegeven dat dit de basisafbeelding is.

Opmerking:
  • Klik op Roteer afbeelding om alle afbeeldingen te draaien.
  • Als er geen enkele afbeelding is ingesteld als basisafbeelding, wordt automatisch de linkerafbeelding van het selectiegebied gebruikt als basisafbeelding wanneer er twee afbeeldingen zijn geladen. Wanneer er drie of meer afbeeldingen zijn geladen wordt na het samenvoegen de afbeelding in het midden de basisafbeelding.
  • Hoeveel afbeeldingen er kunnen worden samengevoegd hangt af van de hoeveelheid geheugen in de computer en de grootte van de afbeeldingen.

[Boven]

De panoramamodus selecteren en afbeeldingen samenvoegen

Voor Windows

Klik op Groot vlak en klik vervolgens op Automatische uitlijning.

Enkele seconden lang is het bericht zichtbaar dat u de uitlijning met de muis kunt aanpassen. Vervolgens worden de afbeeldingen automatisch uitgelijnd. Klik in het berichtvenster om het te sluiten.

Opmerking:
Klik op Cilinder om een panoramafoto te maken met een extra groot gezichtsveld (maximaal 360 graden).

Als de afbeeldingen erg verkeerd zijn uitgelijnd, sleep ze dan zelf naar de juiste plaats.

Opmerking:
Klik op Terug om de uitlijning ongedaan te maken.

Klik op Samenvoegen.

Het dialoogvenster Instellingen voor samenvoegen verschijnt.

Controleer de instellingen in het dialoogvenster Instellingen voor samenvoegen en klik op OK.

Let op:
  • Het samenvoegen duurt langer als Groot is geselecteerd als instelling bij Selecteer het formaat van de afbeelding, omdat de samengevoegde afbeelding dezelfde resolutie krijgt als de afbeeldingen die worden samengevoegd.
  • U kunt niet samenvoegen met een precisie-uitlijning als het selectievakje Huidige positie samenvoegen is ingeschakeld. Schakel deze optie in wanneer er een fout optreedt bij het samenvoegen.

Klik op OK in het dialoogvenster Vraag.

Opmerking:
Welk bericht in het dialoogvenster Vraag wordt weergegeven, hangt af van de instellingen in het dialoogvenster Instellingen voor samenvoegen.

Enkele seconden lang is het bericht te zien dat de positie voor het bijsnijden moet worden aangepast. Vervolgens wordt de samengevoegde afbeelding weergegeven met een stippellijn die aangeeft hoe de afbeelding wordt bijgesneden. Klik in het berichtvenster om het te sluiten.

Opmerking:
De volgende afbeeldingen kunnen niet goed worden samengevoegd:
  • Afbeeldingen met voorwerpen op de voorgrond én achtergrond, zoals foto's binnenshuis
  • Afbeeldingen met bewegende objecten in de overlappende delen
  • Afbeeldingen met relatief weinig onderscheidende delen, zoals lucht en water
  • Afbeeldingen waarbij de helderheid van foto tot foto enorm verschilt, zoals 's middags, 's avonds en bij tegenlicht
  • Afbeeldingen waarbij een verschillende zoomfactor is gebruikt
  • Afbeeldingen die vanuit een andere hoek zijn gemaakt

Pas de uitsnede aan door de stippellijn te verslepen en klik op Trimmen.

Opmerking:
Het formaat van de bijgesneden afbeelding wordt weergegeven in de titelbalk van het venster Display van samengevoegde afbeelding.

De afbeelding wordt bijgesneden.

Opmerking:
Klik op Ongedaan maken om de uitsnede ongedaan te maken.

Voor Macintosh

Klik op Klein Geleidelijk.

Opmerking:
De naam van deze knop beschrijft het huidige afbeeldingsformaat en de instellingen voor het samenvoegen. Klein Geleidelijk wil zeggen dat Klein is geselecteerd als afbeeldingsformaat en dat Geleidelijk is geselecteerd voor het samenvoegen. De precieze naam van deze knop hangt af van de instellingen.

Het dialoogvenster Controleer de instellingen verschijnt.

Controleer de instellingen in het dialoogvenster Controleer de instellingen en klik op OK.

Let op:
  • Het samenvoegen duurt langer als Groot is geselecteerd als instelling bij Selecteer het formaat van de afbeelding, omdat de samengevoegde afbeelding dezelfde resolutie krijgt als de afbeeldingen die worden samengevoegd.
  • U kunt niet samenvoegen met een precisie-uitlijning als het selectievakje Huidige positie samenvoegen is ingeschakeld. Schakel deze optie in wanneer er een fout optreedt bij het samenvoegen.

Opmerking:
Klik op Cilinder om een panoramafoto te maken met een extra groot gezichtsveld (maximaal 360 graden).

Klik op Automatische uitlijning.

De afbeeldingen worden automatisch uitgelijnd.

Als de afbeeldingen erg verkeerd zijn uitgelijnd, sleep ze dan zelf naar de juiste plaats.

Opmerking:
  • Klik op om alle afbeeldingen tegelijk uit te lijnen.
  • Klik op om de twee afbeeldingen uit te lijnen die naast elkaar staan.

Klik op Samenvoegen.

Opmerking:
De volgende afbeeldingen kunnen niet goed worden samengevoegd:
  • Afbeeldingen met voorwerpen op de voorgrond én achtergrond, zoals foto's binnenshuis
  • Afbeeldingen met bewegende objecten in de overlappende delen
  • Afbeeldingen met relatief weinig onderscheidende delen, zoals lucht en water
  • Afbeeldingen waarbij de helderheid van foto tot foto enorm verschilt, zoals 's middags, 's avonds en bij tegenlicht
  • Afbeeldingen waarbij een verschillende zoomfactor is gebruikt
  • Afbeeldingen die vanuit een andere hoek zijn gemaakt

Klik op Trimmen.

Het dialoogvenster Display van samenvoegingresultaat wordt weergegeven, met een stippellijn die de uitsnede aangeeft.

Pas de uitsnede aan door de stippellijn te verslepen en klik op Trimmen.

Opmerking:
Het formaat van de bijgesneden afbeelding wordt weergegeven in de titelbalk van het venster Samenvoegresultaten.

De afbeelding wordt bijgesneden.

Klik op OK.

Het dialoogvenster Samenvoegresultaten wordt gesloten en de bijgesneden afbeelding wordt weergegeven in het venster Samenvoegresultaten.

Opmerking:
Klik op Ongedaan maken voordat u op OK klikt om de uitsnede ongedaan te maken.

[Boven]

Panoramafoto's opslaan

Voor Windows

Klik op Vastleggen.

Het dialoogvenster Opslaan als (Save As) verschijnt.

Selecteer een map, voer een bestandsnaam in bij Bestandsnaam (File name), selecteer een bestandstype bij Opslaan als type (Save as type) en klik vervolgens op Opslaan (Save).

Voor Macintosh

Klik op Vastleggen.

Het dialoogvenster Bewaar (Save) verschijnt.

Selecteer een map, voer een bestandsnaam in bij Naam (Name), selecteer een bestandstype bij Structuur (Format) en klik vervolgens op Bewaar (Save).

[Boven]

Panoramafoto's afdrukken

Klik op Afdrukken.

Het dialoogvenster Print verschijnt.

Opmerking:
De hier getoonde afbeeldingen hebben betrekking op Windows.

Controleer de instellingen in het dialoogvenster Print van Panorama Stitcher en klik op OK.

Opmerking:
  • De hier getoonde afbeeldingen hebben betrekking op Windows.
  • Als Rolpapier is geselecteerd, wordt een randloze panoramafoto afgedrukt. De lengte van het papier dat moet worden bedrukt, wordt automatisch berekend. Raadpleeg Afdrukken op rolpapier voor het afdrukken op papier van een rol.
  • Onder Windows wordt een panoramafoto afgedrukt in het midden van het vel als papiertoevoer is geselecteerd. Elke marge is ingesteld op 20 mm. Het formaat van de afbeelding wordt aangepast aan het papierformaat.
  • Op de Macintosh wordt een panoramafoto afgedrukt vanaf de linkerbovenhoek van het vel als papiertoevoer is geselecteerd. Elke marge is ingesteld op 20 mm. Het formaat van de afbeelding wordt aangepast aan het papierformaat.
  • Een met Panorama Stitcher Light EPC gemaakte panoramafoto kan worden afgedrukt met EPSON PhotoQuicker. Met behulp van EPSON PhotoQuicker kunt u afdrukken met Auto Photo Fine 4!, een originele functie van EPSON voor het afdrukken van fijne foto's.
  • Geef als verticale of horizontale grootte van de afbeelding een waarde op van 321 pixels of meer, wanneer u een panoramafoto die met Panorama Stitcher Light EPC is gemaakt wilt laden in EPSON PhotoQuicker. Raadpleeg de gebruikershandleiding van EPSON PhotoQuicker voor meer informatie over de minimale afbeeldingsgrootte.

[Boven]

Panorama Stitcher Light EPC afsluiten

Klik op in de rechterbovenhoek. U wordt gevraagd of u zeker weet of u het programma wilt afsluiten.

Klik op OK.

[Boven]

Panorama Stitcher Light EPC verwijderen

Open de online-Help van Panorama Stitcher Light EPC voor meer informatie over het verwijderen van het programma en volg de daar gegeven instructies. Zie De online-Help van Panorama Stitcher Light EPC openen voor het openen van de online-Help van Panorama Stitcher Light EPC.

[Boven]

De online-Help van Panorama Stitcher Light EPC openen

Voor Windows

Vanuit het menu Start

Klik op Start, wijs naar Programma's (Programs) (voor Windows Me, 98 en 2000) of Alle programma's (All Programs) (voor Windows XP), wijs naar Panorama Stitcher Light EPC en klik vervolgens op Online Help.

Opmerking:
Ook de FAQ (een lijst met veelgestelde vragen) bevat informatie over Panorama Stitcher Light EPC. Klik op Start, wijs naar Programma's (Programs) (voor Windows Me, 98 en 2000) of Alle programma's (All Programs) (voor Windows XP), wijs naar Panorama Stitcher Light EPC en klik vervolgens op FAQ om de lijst met veelgestelde vragen weer te geven.

Vanuit Panorama Stitcher Light EPC

Klik op in de rechterbovenhoek.

Voor Macintosh

Vanuit het menu Help

Kies Online Help in het menu Help.

Opmerking:
Ook de FAQ (een lijst met veelgestelde vragen) bevat informatie over Panorama Stitcher Light EPC. Dubbelklik op Macintosh HD (standaardnaam van de vaste schijf), dubbelklik op de map Panorama Stitcher Light EPC en vervolgens op het pictogram PanoramaStitcherFAQ om de lijst met veelgestelde vragen weer te geven.

Vanuit Panorama Stitcher Light EPC

Klik op in de rechterbovenhoek.