epson

Selectarea parametrilor Epson Scan

Prezentare generală a modurilor Epson Scan

Epson Scan vă permite să controlaţi toate aspectele de scanare şi include trei moduri.
Office Mode (Mod birou) vă permite să selectaţi rapid setări pentru scanarea documentelor de tip text şi să verificaţi efectele obţinute vizualizând imaginea. Epson Scan se deschide în acest mod prima dată când îl folosiţi.
Consultaţi Schimbarea modului de scanare pentru instrucţiuni referitoare la trecerea la Office Mode (Mod birou).
Pentru etapele de scanare, consultaţi Utilizarea Office Mode (Mod birou).
Home Mode (Mod acasă) vă permite să particularizaţi unele setări de scanare şi să verificaţi efectele obţinute vizualizând imaginea.
Home Mode (Mod acasă) este recomandat dacă doriţi să examinaţi imaginea fotografiilor înainte de a le scana. În timpul scanării puteţi dimensiona imaginea, regla zona de scanare şi majoritatea parametrilor de imagine, inclusiv restaurarea culorilor, îndepărtarea urmelor de praf şi corecţia luminii de fond.
Consultaţi Schimbarea modului de scanare pentru instrucţiuni referitoare la trecerea la Home Mode (Mod acasă).
Pentru etapele de scanare, consultaţi Selectarea parametrilor elementari.
Notă:
Home Mode (Mod acasă) este disponibil doar dacă se scanează de pe masa de documente.
Professional Mode (Mod profesional) vă oferă control total al setărilor de scanare şi puteţi verifica rezultatele obţinute vizualizând imaginea.
Professional Mode (Mod profesional) este alegerea cea mai bună dacă doriţi să examinaţi imaginile şi să faceţi corecţii majore, detaliate înainte de scanare. Puteţi accentua, corecta culorile şi îmbunătăţi imaginea cu o gamă largă de instrumente, inclusiv restaurarea culorilor, îndepărtarea urmelor de praf şi corecţia luminii de fond.
Consultaţi Schimbarea modului de scanare pentru instrucţiuni referitoare la trecerea la Professional Mode (Mod profesional).
Pentru etapele de scanare, consultaţi Selectarea parametrilor elementari.

Selectarea File Save Settings (Setări salvare fişier)

Dacă se afişează fereastra File Save Settings (Setări salvare fişier), trebuie să selectaţi locaţia, numele şi formatul imaginii scanate pe care doriţi să o salvaţi.
Faceţi clic pe butonul  File Save Settings (Setări salvare fişier) aflat în dreapta butonului Scan (Scanare). (Dacă aţi pornit Epson Scan dintr-un alt program, de exemplu Adobe Photoshop Elements, acest buton nu se afişează.)
În fereastra File Save Settings (Setări salvare fişier) specificaţi folderul în care doriţi să salvaţi imaginea scanată. Faceţi clic pe butonul Documents (documente) sau Pictures (imagini) sau pe My Documents (documentele mele) sau My Pictures (imaginile mele).
Dacă doriţi să selectaţi un alt director, faceţi clic pe Other (Altul), apoi pe Browse (Răsfoire) (Windows) sau Choose (Alegere) (Mac OS X) şi selectaţi directorul. Dacă doriţi să vedeţi imaginea pe spaţiul de lucru, faceţi clic pe Other (Altul).
Specificaţi un prefix a numelui de fişier cu un caracter alfanumeric. Un număr format din 3 cifre este adăugat automat la numele fişierului, dar dacă doriţi puteţi modifica Start Number (Număr pornire). Dacă scanaţi în acelaşi timp mai multe pagini, fiecare imagine va avea cele 3 cifre diferite.
Notă:
În Windows, următoarele caractere nu pot fi folosite ca prefixe.
\, /, :, ., *, ?, ", <, >, │
În Mac OS X, ca prefix nu puteţi folosi semnul două puncte (:).
Selectaţi un format de fişier aşa cum este prezentat în următorul tabel. În funcţie de format, este posibil ca butonul Options (Opţiuni) să fie disponibil pentru a efectua setări detaliate.
Formate (Extensia fişierelor)
Explicaţii
BITMAP (*.BMP) (numai în Windows)
Un fişier standard de imagine pentru Windows. Cele mai multe programe Windows, inclusiv programul de procesare cuvinte, pot citi şi pregăti imagini în acest format.
JPEG (*.JPG)
Un format de fişier compresat în care poate fi selectat nivelul de compresie. Formatul JPEG vă permite să comprimaţi foarte bine datele imaginii. Totuşi, cu cât compresia este mai mare, cu atât scade calitatea imaginii. orice pierdere a calităţii datelor de imagine nu poate fi recuperată şi calitatea scade cu fiecare salvare a datelor. Formatul TIFF este recomandat dacă sunt necesare modificări şi retuşări.
Multi-TIFF (*.TIF)
Un format TIFF în care se pot salva mai multe pagini în acelaşi fişier. De asemenea, puteţi edita imaginile scanate înainte de a le salva. Pentru detalii consultaţi programul de ajutor Epson Scan Help. Pentru a deschide fişierele Multi-TIFF aveţi nevoie de un program compatibil.
PDF (*.PDF)
Un format pentru documente care poate fi citit atât de sistemele Windows şi Macintosh (platforme independent). Pentru a utiliza documente în format PDF, aveţi nevoie de programul Adobe Reader sau Acrobat. Documentele cu mai multe pagini pot fi salvate ca un fişier PDF. Dacă salvaţi imagini color sau în tonuri de gri în fişierul PDF, puteţi selecta un nivel de compresie. De asemenea, puteţi edita imaginile scanate înainte de a fi salvate. Consultaţi Scanarea mai multor pagini într-un fişier PDF.
PICT (*.PCT) (numai în Macintosh)
Un fişier standard de imagine pentru Macintosh. Cele mai multe programe Macintosh, inclusiv programul de procesare cuvinte, pot citi şi pregăti imagini în acest format.
PRINT Image Matching II JPEG (*JPG) sau TIFF (*.TIF)
Un format de fişier care include date PRINT Image Matching II pentru o calitate mai bună a imaginii şi o gamă mai extinsă de culori. Imprimantele compatibile cu formatul Print Image Matching II pot tipări aceste date obţinând rezultate strălucitoare, extrem de realiste. (PRINT Image Matching nu influenţează modul în care o imagine este afişată pe ecran.) Disponibil în format JPEG sau TIFF.
TIFF (*.TIF)
Un format de fişier creat pentru schimbarea datelor între diferite programe, precum cele de grafică şi DTP. Dacă scanaţi imagini alb-negru, puteţi specifica tipul de compresie.
Casetele de selectare din partea de jos a ferestrei vă oferă aceste opţiuni.
Overwrite any files with the same name (Suprascriere orice fişiere cu acelaşi nume)
Selectaţi această opţiune dacă doriţi să refolosiţi numele de fişier selectat şi locaţia şi pentru a suprascrie fişierele anterioare cu aceleaşi nume.
Show this dialog box before next scan (Se afişează această casetă de dialog înainte de următoarea scanare)
Selectaţi această opţiune dacă doriţi ca fereastra File Save Settings (Setări salvare fişier) să se deschidă automat înainte de a începe scanarea. Dacă o deselectaţi, trebuie să faceţi clic pe butonul  File Save Settings (Setări salvare fişier) pentru a deschide fereastra.
Open image folder after scanning (Deschidere foldere imagine după scanare)
Selectaţi această opţiune dacă doriţi ca Epson File Manager, Windows Explorer, sau Macintosh Finder să deschidă automat directorul în care aţi salvat imaginile scanate dacă Epson Scan termină de scanat.
Faceţi clic pe OK (OK).
Faceţi clic pe Preview (Examinare), apoi faceţi clic pe Scan (Scanare).
Imaginea scanată este salvată automat în fişierul şi în locaţia aleasă.

Utilizarea Office Mode (Mod birou)

După ce porniţi Epson Scan în Office Mode (Mod birou), urmaţi aceşti paşi pentru a selecta setările de Epson Scan dorite.
Selectaţi Image Type (Tip imagine) pentru paginile documentului: Color (Color), Grayscale (Tonuri de gri) sau Black&White (Alb negru).
Selectaţi Auto Detect (Detectare automată), ADF (AAD) sau Document Table (Masă document) pentru setarea Document Source (Sursă document).
Selectaţi dimensiunea documentului original în câmpul Size (Dimensiune).
Faceţi clic pe săgeata din dreptul opţiunii Resolution (Rezoluţie) şi selectaţi numărul de puncte/inci la care doriţi să scanaţi. Pentru indicaţii consultaţi tabelul de mai jos:
Ce veţi face cu imaginea scanată
Rezoluţia de scanare sugerată
Trimitere prin e-mail, încărcare pe Web, vizualizare pe ecranul computerului
96 - 150 dpi
Tipărire, convertire la text (OCR)
300 (300) dpi
Fax
200 dpi
Faceţi clic pe butonul Preview (Examinare) din partea inferioară a ferestrei Epson Scan.
Document table (Masă document):
Epson Scan pre-scanează imaginea şi o afişează în fereastra Preview (Examinare).
Automatic Document Feeder (Alimentator automat de documente):
AAD încarcă prima pagină a documentului, apoi Epson Scan o pre-scanează şi o afişează în fereastra Preview (Examinare). Apoi AAD scoate prima pagină.
Notă:
Aşezaţi prima pagină a documentului deasupra celorlalte pagini, apoi încărcaţi întregul document (maxim 30 de pagini) în AAD.
Dacă este necesar, desenaţi o zonă text activă (o linie punctată care marchează zona de scanat) în pagina pe care doriţi să o scanaţi, în fereastra Preview (Examinare).
Pentru instrucţiuni privind crearea şi ajustarea unei zone de text active, consultaţi Ajustarea zonei de scanare (Marquee (Zonă text activă)).
Efectuaţi setările necesare de Image Adjustment (Ajustare imagine), aşa cum se specifică în tabelul de mai jos.
Setare
Mod(uri) disponibil(e) şi descriere
Brightness (Luminoz.)
Ajustează luminozitatea şi obscuritatea imaginii.
Contrast (Contrast)
Ajustează diferenţa dintre zonele luminoase şi întunecate ale imaginii.
Unsharp Mask Filter (Filtru mască de corecţie)
Activaţi acest filtru dacă doriţi ca marginile imaginii să fie mai clare, pentru a obţine o imagine de ansamblu mai clară. Dezactivaţi opţiunea pentru a menţine marginile mai neclare.
Descreening Filter (Filtru descreen)
Elimină desenele repetitive care apar în zonele uşor umbrite ale imaginii, precum tonurile pielii. De asemenea, îmbunătăţeşte rezultatele obţinute la scanarea imaginilor din reviste şi ziare care includ procedeul de screening în procesul de tipărire.
Text Enhancement (Îmbunătăţire text)
Îmbunătăţeşte recunoaşterea textului atunci când se scanează documente de tip text.
Threshold (Prag)
Ajustează nivelul la care zonele negre din text şi jocurile de linii sunt definite, îmbunătăţind recunoaşterea textului în programele OCR. Această setare este disponibilă numai dacă pentru Image Type (Tip imagine) s-a selectat Black&White (Alb negru).
Faceţi clic pe butonul Scan (Scanare) pentru a scana documentul.
Ceea ce urmează depinde de modul în care aţi pornit scanarea.
Dacă aţi început scanarea pornind programul Epson Scan ca program independent, se afişează fereastra File Save Settings (Setări salvare fişier). Pentru detalii consultaţi Selectarea File Save Settings (Setări salvare fişier).
Dacă aţi început scanarea dintr-un program de scanare, precum Adobe Acrobat, imaginile scanate se deschid în fereastra de program. Faceţi clic pe Close (Închidere) pentru a închide fereastra Epson Scan şi pentru a vizualiza paginile scanate în fereastra programului.
Dacă aţi început scanarea din Epson File Manager, veţi vedea imaginile reduse ale imaginilor scanate în fereastra Epson File Manager.
Dacă doriţi să folosiţi imaginile scanate în unul dintre programele proiect Epson Creativity Suite, faceţi clic pe caseta de selectare de sub fiecare miniatură de imagine. Imaginile se afişează în caseta My Selection (Selecţiile mele) din partea de jos a ferestrei Epson File Manager.
Apoi selectaţi una dintre pictogramele corespunzătoare acestor proiecte din partea superioară a ferestrei.
Notă:
Dacă nu se afişează imaginile scanate, selectaţi directorul în care le-aţi salvat din partea stângă a ferestrei Epson File Manager.
Pictograma proiectului
Pentru instrucţiuni, consultaţi următoarele surse
Scan and Copy (Scanare şi copiere)
Copy to Fax (Copiere şi transmitere prin fax)
Pentru instrucţiuni, consultaţi Epson File Manager sau Ajutor Copy Utility.
Attach to e-mail (Ataşare la e-mail)

Schimbarea modului de scanare

Pentru a schimba modul de scanare, faceţi clic pe săgeata din caseta Mode (Mod) aflată în colţul din dreapta sus al ferestrei Epson Scan. Apoi modul selectat este afişat.
Notă:
Modul selectat va rămâne activ şi după ce deschideţi programul Epson Scan data viitoare.
Dacă scanaţi utilizând AAD, sunt disponibile doar modurile Office Mode (Mod birou) şi Professional Mode (Mod profesional). Se recomandă scanarea în Office Mode (Mod birou).
Pentru instrucţiuni referitoare la scanarea folosind aceste moduri, consultaţi:
Office Mode (Mod birou): Utilizarea Office Mode (Mod birou).
Home (Mod acasă) sau Professional Mode (Mod profesional): Selectarea parametrilor elementari.

Selectarea parametrilor elementari

Dacă deschideţi programul Epson Scan în modul Home (Mod acasă) sau Professional Mode (Mod profesional), se afişează fereastra principală Epson Scan.
Home Mode (Mod acasă)
Professional Mode (Mod profesional)
Înainte de a scana un document sau o fotografie, trebuie să selectaţi parametrii elementari.
Setările Original (Original). Aceştia definesc în programul Epson Scan tipul de document sau de fotografie care este scanată.
Setările Destination (Destinaţie). Aceştia spun programului Epson Scan modul în care doriţi să folosiţi imaginile scanate astfel încât programul să poată selecta rezoluţia implicită corectă (calitate scanare) pentru dumneavoastră.
Urmaţi aceste etape pentru a selecta parametrii elementari pentru un a document sau o fotografie în programul Epson Scan.
Pentru a selecta sursa documentului, alegeţi una dintre următoarele variante.
Home Mode (Mod acasă):
Treceţi la pasul 2.
Professional Mode (Mod profesional):
Faceţi clic pe săgeată pentru a deschide lista Document Source (Sursă document) şi pentru a selecta ADF (AAD) sau Document Table (Masă document).
Pentru a selecta tipul documentului, alegeţi una dintre următoarele variante.
Home Mode (Mod acasă):
Faceţi clic pe săgeată pentru a deschide lista Document Type (Tip document) şi pentru a selecta tipul documentului original pe care îl scanaţi. Apoi faceţi clic pe Color (Color), Grayscale (Tonuri de gri) sau pe Black & White (Alb negru) pentru a selecta culorile documentului original.
Professional Mode (Mod profesional):
Faceţi clic pe săgeata din lista Auto Exposure Type (Tip de expunere automată) şi selectaţi Document (Document) sau Photo (Foto).
Pentru a selecta setările de destinaţie, alegeţi una dintre următoarele variante.
Home Mode (Mod acasă):
În caseta Destination (Destinaţie), faceţi clic pe butonul corespunzător modului în care intenţionaţi să utilizaţi imaginea scanată.
Screen/Web (Ecran/Web), dacă intenţionaţi să vizualizaţi imaginile numai pe ecranul computerului sau să le postaţi pe Web.
Printer (Imprimantă), dacă intenţionaţi să imprimaţi imaginile sau să le convertiţi în text editabil cu un program OCR (Optical Character Recognition - recunoaştere optică a caracterelor).
Other (Altul), dacă doriţi să selectaţi o anumită rezoluţie pentru alte scopuri.
Professional Mode (Mod profesional):
Faceţi clic pe săgeată pentru a deschide lista Image Type (Tip imagine) şi pentru a selecta tipul exact de imagine pe care o scanaţi.
Image Type setting (configurare tip imagine)
Tipul de imagine pe care o scanaţi
24-bit Color (Color 24 biţi)
Fotografie color
Color Smoothing (Netezire culori)
Grafice în culori, precum diagrame sau grafice
8-bit Grayscale (Tonuri de gri 8 biţi)
Fotografie alb-negru cu câteva umbre de gri
Black & White (Alb negru)
Document cu text şi/sau jocuri de linii de culoare neagră
În Home Mode (Mod acasă), Epson Scan selectează o rezoluţie implicită în funcţie de opţiunea de Destination (Destinaţie) pe care o alegeţi. Pentru a continua scanarea consultaţi Selectarea Scan Resolution (Rezoluţie).

Selectarea Scan Resolution (Rezoluţie)

În Home Mode (Mod acasă), puteţi modifica rezoluţia numai dacă selectaţi opţiunea Other (Altul) în caseta Destination (Destinaţie).
În Office Mode (Mod birou) sau în Professional Mode (Mod profesional) puteţi selecta rezoluţia dorită.
Office Mode (Mod birou)
Professional Mode (Mod profesional)
Înainte de a selecta rezoluţia de scanare trebuie să luaţi în consideraţie dacă veţi mări imaginile înainte dau după scanare. Urmaţi aceste indicaţii.
Nu veţi mări imaginile.
Dacă scanaţi imaginile la dimensiunea 100% sau mai mică şi nu le veţi mări ulterior, puteţi accepta valoarea de Resolution (Rezoluţie) selectată de Epson Scan pe baza opţiunii alese pentru Destination (Destinaţie) (numai în Home Mode (Mod acasă)).
Veţi mări imaginile în timp ce le scanaţi (modificaţi valoarea din câmpul Target Size (Dimensiune ţintă)).
Dacă veţi mări imaginile cu Epson Scan pentru a le folosi la o dimensiune mai mare, puteţi accepta valoarea selectată de Epson Scan pentru Resolution (Rezoluţie) în funcţie de opţiunea aleasă pentru parametrul Destination (Destinaţie) (numai în Home Mode (Mod acasă)).
Scanare la dimensiunile originale şi mărirea lor într-un program de editare imagine.
Dacă doriţi să măriţi imaginile mai târziu într-un program de editare imagini, trebuie să măriţi valoarea pentru Resolution (Rezoluţie) pentru a obţine o imagine de calitate după mărirea imaginii. Creşteţi rezoluţia cu aceeaşi valoare cu care veţi creşte dimensiunile imaginii. De exemplu, dacă rezoluţia este de 300 dpi (puncte pe inci), dar veţi mări imaginea cu 200% într-un program de editare imagine, în programul Epson Scan modificaţi valoarea parametrului Resolution (Rezoluţie) la 600 dpi.
Faceţi clic pe săgeata de lângă lista cu parametrii Resolution (Rezoluţie) şi selectaţi numărul de puncte pe inci la care doriţi să scanaţi. Pentru indicaţii consultaţi tabelul de mai jos.
Ce veţi face cu imaginea scanată
Rezoluţia de scanare sugerată
Trimitere prin e-mail, încărcare pe Web, vizualizare pe ecranul computerului
96 - 150 dpi
Tipărire, convertire la text (OCR)
300 (300) dpi
Fax
200 dpi
Mărire după scanare la 100%
Măriţi valoarea parametrului Resolution (Rezoluţie) cu aceeaşi valoare cu care veţi creşte dimensiunea imaginii după scanare
După ce aţi selectat valoarea pentru Resolution (Rezoluţie), puteţi vizualiza imaginea şi face reglajele necesare. Pentru a continua scanarea consultaţi Vizualizarea şi reglarea zonei de scanare.

Vizualizarea şi reglarea zonei de scanare

După selectarea setărilor şi rezoluţiei de bază, puteţi examina imaginea şi selecta sau ajusta zona de imagine pe care doriţi să o scanaţi. Epson Scan afişează imaginile de examinare în fereastra separată Preview (Examinare).
Sunt două moduri de vizualizare.
Normal preview (vizualizarea normală) afişează integral imaginile vizualizate. Trebuie să selectaţi zona de scanare şi să efectuaţi manual orice reglaje de calitate a imaginii doriţi. Acesta este tipul de examinare implicit în Office Mode (Mod birou) şi în Professional Mode (Mod profesional), dar îl puteţi selecta şi în Home Mode (Mod acasă), dacă este disponibil.
Examinarea Thumbnail (Imag. redusă) afişează imaginile examinate sub formă de miniaturi. Epson Scan localizează automat marginile zonei de scanare, aplică automat parametrii de expunere imaginii şi o roteşte în cazul în care documentele sau fotografiile au fost aşezate incorect pe masa de documente. Acesta este tipul de examinare implicit în Home Mode (Mod acasă), dar îl puteţi selecta şi în Professional Mode (Mod profesional), dacă selectaţi Document Table (Masă document) pentru setarea Document Source (Sursă document).
Notă:
În funcţie de tipul de document şi de alţi parametrii, vizualizarea normală poate fi selectată automat şi nu veţi mai putea reveni la vizualizarea cu miniaturi.
Urmaţi aceşti paşi pentru a examina imaginile.
Faceţi clic pe butonul Preview (Examinare) din partea inferioară a ferestrei Epson Scan. Dacă doriţi să modificaţi tipul de examinare în Home (Mod acasă) sau în Professional Mode (Mod profesional), faceţi clic în caseta de selectare Thumbnail (Imag. redusă) sub butonul Preview (Examinare), dacă este disponibilă.
Epson Scan pre-scanează imaginile şi le afişează în una dintre următoarele ferestre Preview (Examinare).
Normal preview (vizualizare normală)
Vizualizare Thumbnail (Imag. redusă)
Notă:
Dacă marginile documentului sau fotografiei nu sunt scanate, deplasaţi document puţin faţă de marginile mesei pentru documente.
Dacă utilizaţi alimentatorul automat de documente (AAD), acesta încarcă prima pagină a documentului, apoi Epson Scan o pre-scanează şi o afişează în fereastra Preview (Examinare). Apoi AAD scoate prima pagină.
Aşezaţi prima pagină a documentului deasupra celorlalte pagini, apoi încărcaţi întregul document (maxim 30 de pagini) în AAD.
Dacă utilizaţi examinarea Imagine redusă, aveţi posibilitatea să ajustaţi imaginea.
Pentru a mări o imagine, faceţi dublu clic pe miniatura acesteia sau faceţi clic pe miniatură, apoi pe fila Full Size (Dimensiune reală) din partea superioară a ferestrei Preview (Examinare). (Această funcţie este disponibilă numai dacă scanaţi mai multe pagini la un moment dat).
Pentru a roti o imagine sau pentru a o răsturna faţă de orizontală (ca pe o imagine în oglindă), faceţi clic pe miniatura acesteia, apoi pe  pictograma de rotire sau  pe pictograma imagine în oglindă.
Reglaţi zona de scanare pentru a decupa imaginea, puteţi crea şi deplasa o selecţie care să marcheze marginile scanării. Pentru instrucţiuni consultaţi Ajustarea zonei de scanare (Marquee (Zonă text activă)).
Pentru a regla calitatea imaginii, faceţi clic pe imaginile pe care doriţi să le modificaţi şi faceţi modificările dorite aşa cum este prezentat în Reglarea culorii şi a altor parametrii de imagine. Dacă doriţi să aplicaţi aceleaşi modificări tuturor imaginilor, faceţi clic pe butonul All (Toate).
Notă:
Dacă imaginea nu se roteşte corect, consultaţi Imaginile sunt incorect rotite.
Dacă vizualizaţi în modul normal, pentru a regla imaginea trebuie să faceţi următoarele.
Pentru a selecta zona de scanare, faceţi clic pe pictograma de localizare automată pentru a plasa o zonă de text activă care marchează marginile zonei de imagine. Puteţi deplasa selecţia pentru a modifica zona de scanare. Pentru instrucţiuni consultaţi Ajustarea zonei de scanare (Marquee (Zonă text activă)).
Notă:
Dacă urmează să scanaţi la dimensiuni diferite de cele ale documentului original, trebuie să selectaţi mai întâi Target Size (Dimensiune ţintă) şi să creaţi automat o zonă de text activă proporţională cu dimensiunile respective. Pentru instrucţiuni consultaţi Selectarea dimensiunii de scanare. Apoi puteţi copia selecţia şi o puteţi amplasa pe fiecare imagine de aceste dimensiuni pe care o veţi scana.
Pentru a mări o imagine, faceţi clic în interiorul zonei de scanare, apoi faceţi clic pe butonul Zoom (Panoram.). Epson Scan pre-scanează din nou şi afişează în fila Zoom (Panoram.) o imagine mai mare. (Celelalte imagini se vor afişa în continuare la dimensiunile originale în fila Preview (Examinare).)
Notă:
Butonul Zoom (Panoram.) este disponibil dacă pentru Document Source (Sursă document) s-a selectat Document Table (Masă document).
Pentru a regla calitatea imaginii, faceţi clic pe imaginile pe care doriţi să le modificaţi şi faceţi modificările dorite aşa cum este prezentat în Reglarea culorii şi a altor parametrii de imagine.
Dacă aţi terminat de reglat zona de scanare şi aţi încheiat modificările la parametrii de culoare şi de imagine, puteţi selecta dimensiunea imaginii scanate, dacă nu aţi făcut deja acest lucru. Pentru instrucţiuni consultaţi Selectarea dimensiunii de scanare.

Ajustarea zonei de scanare (Marquee (Zonă text activă))

Secţiunea este delimitată de o linie punctată în mişcare care apare pe marginile imagini vizualizate pentru a indica zona de scanare.
Puteţi deplasa această secţiune marquee, îi puteţi modifica dimensiunile şi puteţi crea secţiuni multiple pentru o imagine (numai la vizualizarea normală) pentru a scana diferite zone ale imaginii în fişiere separate de scanare. Urmaţi aceste etape.
Pentru a trasa o secţiune marquee, deplasaţi cursorul peste vederea imaginii. Vârful mausului se va transforma într-un cursor în fir de păr.
Aşezaţi vârful mausului în zona în care doriţi să se afle colţul secţiunii şi faceţi clic. Ţineţi apăsat butonul mausului şi trageţi cursorul peste imagine până ajungeţi în colţul opus al zonei de scanare dorite. Apoi eliberaţi butonul mausului. Veţi vedea imediat linia punctată a secţiunii marquee.
Pentru a modifica secţiunea procedaţi astfel.
Pentru a deplasa secţiunea, aşezaţi cursorul în interiorul acesteia. Cursorul se va transforma într-o mână. Faceţi clic şi trageţi secţiunea marquee în poziţia dorită.
Pentru a redimensiona secţiunea, aşezaţi cursorul deasupra unei margini sau a unui colţ al secţiunii. Cursorul se va schimba având forma unei săgeţi duble. Faceţi clic şi trageţi de marginea sau de colţul respectiv până obţineţi dimensiunea dorită.
Notă:
Pentru a limita deplasarea secţiunii numai pe verticală sau pe orizontală, ţineţi apăsată tasta Shift în timp ce deplasaţi secţiunea marquee. Pentru a limita dimensiunile secţiunii la proporţiile actuale, ţineţi apăsată tasta Shift în timp ce efectuaţi redimensionarea.
Pentru a crea mai multe zone de text active (maxim 50, dacă scanaţi în modul de examinare Normal sau selectaţi Document Table (Masă document) pentru Document Source (Sursă document), urmaţi instrucţiunile prezentate în paşii 1 - 3 sau faceţi clic pe pictograma de copiere a unei zone de text active , pentru a crea mai multe zone de text active de aceeaşi dimensiune. Puteţi deplasa şi redimensiona toate zonele de text active, urmând instrucţiunile din pasul 3. Pentru a şterge o zonă de text activă, faceţi clic în interiorul acesteia, apoi faceţi clic pe  pictograma de ştergere a unei zone de text active.

Reglarea culorii şi a altor parametrii de imagine

După ce aţi vizualizat imaginile şi aţi reglat zona de scanare, puteţi modifica, dacă este necesar, calitatea imaginii. Epson Scan vă oferă o varietate de opţiuni pentru îmbunătăţirea culorilor, clarităţii, contrastului şi a altor aspecte care afectează calitatea imaginii.
Înainte de a face reglările, nu uitaţi să faceţi clic în imagine sau pe secţiune pentru a defini zona pe care doriţi să o modificaţi. În Professional Mode (Mod profesional), este posibil să fie necesar să defilaţi la zona Adjustments (Ajustări) din fereastra principală a programului Epson Scan.
Tabelul de mai jos conţine setările disponibile. Pentru detalii privind configurarea acestor setări, faceţi clic pe Help (Ajutor) în fereastra Epson Scan.
Când aţi terminat, puteţi dimensiona imaginile scanate (vezi Selectarea dimensiunii de scanare) sau puteţi continua să scanaţi (vezi Terminarea scanării).
Parametru
Modul disponibil şi descriere
Color Restoration (Restaurare culori)
Home (Mod acasă) şi Professional (Mod profesional):
Restaurează automat culorile şterse din fotografii.
Dust Removal (Eliminare praf)
Home (Mod acasă) şi Professional (Mod profesional):
Îndepărtează automat urmele de praf de pe originale. Rezultatele obţinute la Dust Removal (Eliminare praf) nu apar în fereastra de vizualizare, ci numai pe imaginea scanată.
Backlight Correction (Corecţie lumină de fundal)
Home (Mod acasă) şi Professional (Mod profesional):
Elimină umbrele din fotografiile care au prea multă lumină de fond.
Brightness (Luminoz.)
Toate modurile:
Reglează luminozitatea şi obscuritatea imaginii.
În Home Mode (Mod acasă), faceţi clic pe butonul Brightness (Luminoz.) pentru a accesa parametrii Brightness (Luminoz.).
În Professional Mode (Mod profesional), faceţi clic pe butonul Image Adjustment (Ajustare imagine) pentru a accesa setarea Brightness (Luminoz.).
Contrast (Contrast)
Toate modurile:
Reglează diferenţa dintre zonele luminoase şi întunecate ale imaginii.
În Home Mode (Mod acasă), faceţi clic pe butonul Brightness (Luminoz.) pentru a accesa setarea Contrast (Contrast).
În Professional Mode (Mod profesional) faceţi clic pe butonul  Image Adjustment (Ajustare imagine) pentru a accesa setarea Contrast (Contrast).
Saturation (Saturaţie)
Numai în Professional (Mod profesional):
Reglează densitatea culorilor în întreaga imagine.
Faceţi clic pe butonul  Image Adjustment (Ajustare imagine) pentru a accesa setarea Saturation (Saturaţie).
Color Balance (Balanţă culori)
Numai în Professional (Mod profesional):
Reglează balanţa între culorile roşu, verde şi albastru în întreaga imagine.
Faceţi clic pe butonul  Image Adjustment (Ajustare imagine) pentru a accesa setarea Color Balance (Balanţă culori).
Auto Exposure (Expunere automată)
Home (Mod acasă): Se aplică automat.
Professional (Mod profesional): Faceţi clic pe butonul  Auto Exposure (Expunere automată). Pentru a-l lăsa în permanenţă activat, faceţi clic pe butonul Configuration (Configurare), apoi pe fila Color (Color) şi selectaţi Continuous auto exposure (Expunere automată continuă). Puteţi ajusta nivelul de expunere utilizând cursorul.
Unsharp Mask (Unsharp Mask)
Home Mode (Mod acasă): Se aplică automat.
Office Mode (Mod birou) şi Professional Mode (Mod profesional): Activaţi acest filtru dacă doriţi ca marginile imaginii să fie mai clare, pentru a obţine o imagine de ansamblu mai clară. Nivelul de claritate este ajustabil. Dezactivaţi opţiunea pentru a menţine marginile mai neclare.
Descreening (Filtrare descreen)
Toate modurile:
Elimină desenele repetitive care apar în zonele uşor umbrite ale imaginii, precum tonurile pielii. Îmbunătăţeşte şi rezultatele obţinute la scanarea imaginilor din reviste şi ziare care includ procedeul de screening în procesul de tipărire. Rezultatele obţinute cu Descreening (Filtrare descreen) nu apar în fereastra de examinare, ci numai pe imaginea scanată.
Histogram (Histogramă)
Numai în Professional (Mod profesional):
Oferă o interfaţă grafică pentru reglarea zonelor evidenţiate, umbrelor şi a nivelelor individuale gamma. Numai pentru utilizatorii avansaţi.
Faceţi clic pe butonul  Histogram Adjustment (Ajustare histogramă) pentru a accesa setarea Histogram (Histogramă).
Tone Correction (Corecţie ton)
Numai în Professional (Mod profesional):
Oferă o interfaţă grafică pentru reglarea individuală a nivelurilor tonurilor. Numai pentru utilizatorii avansaţi.
Faceţi clic pe butonul  Tone Correction (Corecţie ton) pentru a accesa setarea Tone Correction (Corecţie ton).
Color Palette (Paletă de culori)
Numai în Professional (Mod profesional):
Oferă interfaţa grafică pentru reglarea nivelelor tonurilor medii, precum tonurile pielii, fără a afecta zonele evidenţiate şi umbrite din imagine. Numai pentru utilizatorii avansaţi.
Faceţi clic pe butonul  Color Palette (Paletă de culori) pentru a utiliza setările Color Palette (Paletă de culori).
Threshold (Prag)
Toate modurile:
Reglează nivelele la care zonele negre din text şi jocurile de linii sunt definite, uşurând recunoaşterea textului în programele OCR. (Disponibil numai dacă selectaţi Black & White (Alb negru) ca Image Type (Tip imagine).)
În Home Mode (Mod acasă), faceţi clic pe butonul Brightness (Luminoz.) pentru a accesa setarea Threshold (Prag).
Text Enhancement (Îmbunătăţire text)
Numai în Office Mode (Mod birou):
Îmbunătăţeşte recunoaşterea textului atunci când se scanează documente de tip text.
Notă:
Pentru a vizualiza nivelurile de roşu, verde şi albastru în imaginea de examinare, pe măsură ce efectuaţi ajustările dorite, faceţi clic pe pictograma  densitometru în fereastra de examinare, apoi faceţi clic pe zona de imagine. Pentru detalii consultaţi programul de ajutor Epson Scan Help.
Anumiţi parametrii pot să nu fie disponibili sau pot fi selectaţi automat, în funcţie de tipul de imagine pe care o vizualizaţi şi cu parametrii selectaţi.
Puteţi particulariza comportamentul anumitor setări din programul Epson Scan făcând clic pe butonul Configuration (Configurare) şi modificând setările în fereastra care se afişează. Pentru detalii, consultaţi programul de Ajutor Epson Scan.
Pentru a anula orice modificare de calitate a imaginii efectuată pe imaginea examinată, faceţi clic pe butonul Reset (Reiniţializ.) (dacă este disponibil),dezactivaţi opţiunea sau examinaţi din nou imaginea.

Selectarea dimensiunii de scanare

Puteţi scana imaginile la dimensiunile lor originale sau puteţi micşora sau mări dimensiunile acestora în timpul scanării. Puteţi face acest lucru folosind opţiunea Target Size (Dimensiune ţintă) din Home (Mod acasă) sau Professional Mode (Mod profesional).
Home Mode (Mod acasă)
Professional Mode (Mod profesional)
Dacă doriţi să scanaţi imaginea la anumite dimensiuni, configuraţi setarea Target Size (Dimensiune ţintă) după examinare, dar înainte de a ajusta zona de scanare (indicată de zona de text activă). Astfel definiţi proporţiile corecte ale zonei de scanare astfel încât imaginea dumneavoastră să nu fie decupată într-o zonă nedorită.
Pentru instrucţiuni despre vizualizarea imaginilor, consultaţi Vizualizarea şi reglarea zonei de scanare. Urmaţi aceşti paşi pentru a selecta parametrul Target Size (Dimensiune ţintă).
Puteţi alege o dimensiune de scanare predefinită din lista Target Size (Dimensiune ţintă). Faceţi clic pe săgeata listei şi selectaţi dimensiunea dorită. O secţiune marquee (linie punctată) proporţională pentru dimensiunile dorite va apărea pe vederea imaginii dumneavoastră.
Dacă trebuie să creaţi o dimensiune de scanare care nu este în lista Target Size (Dimensiune ţintă), puteţi crea o dimensiune particularizată. Faceţi clic pe săgeata din listă şi selectaţi Customize (Particularizare). Se afişează fereastra Target Size (Dimensiune ţintă).
Introduceţi un nume pentru dimensiunile particularizate, introduceţi dimensiunile, faceţi clic pe butonul Save (Salvare), apoi pe OK (OK). Noua dimensiune definită se afişează în lista Target Size (Dimensiune ţintă).
În Professional Mode (Mod profesional) puteţi regla fin dimensiunea folosind instrumente suplimentare. Faceţi clic pe + (Windows) sau pe  (Mac OS X) de lângă Target Size (Dimensiune ţintă) pentru a afişa aceste instrumente.
Pentru a modifica dimensiunile imaginii cu un anumit procent, modificaţi valoarea Scale (Scală).
Pentru a modifica modul în care imaginea este decupată, dezactivaţi sau activaţi funcţia Trimming (Ajustare). (Pentru detalii consultaţi programul de ajutor Epson Scan Help.)
Pentru a debloca proporţiile dimensiunii de scanare, faceţi clic pe pictograma de blocare  . Apoi ajustaţi zona de text activă sau introduceţi valori noi pentru lăţime/înălţime.
După ce aţi selectat dimensiunea de scanare, faceţi clic şi glisaţi secţiunea marquee pe zona din imagine pe care doriţi să o scanaţi. Pentru detalii, consultaţi Ajustarea zonei de scanare (Marquee (Zonă text activă)). Proporţiile secţiunii sunt reţinute în timp ce dumneavoastră efectuaţi modificările.
Dacă trebuie să rotiţi zona de text activă pentru o imagine tip vedere sau de tip portret, fără a-i modifica raportul aspect, faceţi clic pe pictograma  de orientare. (Nu este disponibilă dacă scanaţi la Target Size (Dimensiune ţintă) Original (Original).)
Notă:
Pentru mai multe informaţii despre folosirea instrumentelor Target Size (Dimensiune ţintă), faceţi clic pe Help (Ajutor) în fereastra Epson Scan.
Acum puteţi să scanaţi imaginile. Faceţi clic pe butonul Scan (Scanare) şi consultaţi Terminarea scanării, pentru instrucţiuni.

Terminarea scanării

Ce se întâmplă după ce ai scanat depinde de modul în care aţi început scanarea.
Dacă aţi început scanarea pornind programul Epson Scan ca program independent, se afişează fereastra File Save Settings (Setări salvare fişier). Acesta vă permite să selectaţi numele şi locaţia fişierelor scanate şi salvate. Pentru detalii consultaţi Selectarea File Save Settings (Setări salvare fişier).
Dacă aţi început scanarea dintr-un program de scanare precum Adobe Photoshop Elements, imaginile scanate se vor deschide în fereastra programului. Dacă programul Epson Scan nu se închide automat după scanare, faceţi clic pe Close (Închidere) pentru a închide fereastra Epson Scan şi pentru a vizualiza imaginile în program.
Dacă aţi început scanarea din programul Epson File Manager, veţi vedea miniaturile imaginilor scanate în fereastra programului Epson File Manager.
Notă:
Dacă nu puteţi vedea imaginile scanate, selectaţi directorul în care le-aţi salvat din partea stângă a ferestrei Epson File Manager.
Dacă doriţi să folosiţi imaginile scanate în unul din programele proiect Epson Creativity Suite, faceţi clic pe caseta de selectare aflată sub fiecare miniatură. Imaginile sunt afişate în cutia My Selection (selecţiile mele) în partea de jos a ferestrei Epson File Manager.
Apoi selectaţi una din pictogramele acestor proiecte aflate în partea de sus a ferestrei.
Pictograma proiectului
Pentru instrucţiuni, consultaţi următoarele surse
Scan and Copy (scanare şi copiere)
Copy to Fax (copiere şi transmitere prin fax)
Pentru instrucţiuni consultaţi Epson File Manager sau Copy Utility Help.
Attach to e-mail (ataşare la email)
Notă:
După salvarea imaginii scanate, puteţi deschide programul Epson File Manager glisând fişierul imagine sau un folder cu imagini peste pictograma EPSON File Manager de pe spaţiul de lucru.