Scannen / Enkele scanopties

Schitterende reproducties maken

Moirépatronen verwijderen van de gescande afbeelding
De scherpte van het beeld verhogen
De kleuren van een gescande afbeelding verlevendigen
Verkleurde afbeeldingen herstellen
De kwaliteit van de gescande afbeelding verbeteren (PRINT Image Matching)

EPSON Scan biedt een groot aantal verschillende instellingen waarmee u de kwaliteit van de scan volledig aan uw wensen kunt aanpassen. In het instellingenvenster kunt u de kwaliteit van een gescande afbeelding gemakkelijk aanpassen door selectievakjes in te schakelen. In dit gedeelte wordt uitgelegd welke mogelijkheden het programma biedt en hoe u deze gebruikt.

Moirépatronen verwijderen van de gescande afbeelding

U kunt zogenaamde moirépatronen verwijderen. Dit zijn geometrische patronen die zich meestal voordoen op gebieden met halftoonkleuren (bijvoorbeeld huidskleur). Ga als volgt te werk om deze patronen te verwijderen.

Opmerking:
  • Deze functie is niet beschikbaar wanneer u een hogere resolutie dan 600 dpi hebt ingesteld.
  • U kunt deze functie niet gebruiken wanneer u Zwart-wit hebt opgegeven bij Beeldtype.
  • Het resultaat van de verwijderde moirépatronen is niet zichtbaar in de voorbeeldscan.

Schakel in het gedeelte Aanpassingen het selectievakje Ontrasteren in. In de thuismodus vindt u het selectievakje Ontrasteren in het dialoogvenster Beeldaanpassing.

Selecteer de juiste instelling bij Rasterlijnen voor de afbeelding die u scant en uw doeleinden. (In de thuismodus kan deze functie niet worden gebruikt.)

Ontrasteren niet toegepast

Ontrasteren wel toegepast

[Boven]

De scherpte van het beeld verhogen

Als de contouren van de originele afbeelding niet scherp genoeg zijn, kunt u met deze functie de scherpte van de gescande afbeeldingen verhogen in de professionele modus. (Deze functie wordt in de thuismodus automatisch ingeschakeld.) Ga als volgt te werk.

Opmerking:
Deze functie is niet beschikbaar wanneer u bij Beeldtype de optie Gladde kleuren, Halftoon of Zwart-wit hebt opgegeven.

Schakel in het gedeelte Aanpassingen het selectievakje Beeld verscherpen in.

Beeld verscherpen niet toegepast

Beeld verscherpen wel toegepast

Selecteer het aanpassingsniveau.

[Boven]

De kleuren van een gescande afbeelding verlevendigen

U kunt een gescande afbeelding verlevendigen door de helderheid van de kleuren, het contrast of de kleurbalans aan te passen. Ga als volgt te werk.

Opmerking:
Deze functie is alleen beschikbaar wanneer u kleurafbeeldingen scant.

Klik op de knop Beeldaanpassing.

Wijzig de gewenste onderdelen met behulp van de schuifregelaar.

Zonder beeldaanpassing

Met beeldaanpassing

Klik op Sluiten om het dialoogvenster Beeldaanpassing te sluiten.

[Boven]

Verkleurde afbeeldingen herstellen

Kleur herstellen is een functie van de scansoftware voor het opfrissen van verkleurde foto's. Schakel het selectievakje Kleuren herstellen in als u de kleuren wilt opfrissen (in de thuismodus of professionele modus).

Opmerking:
  • Selecteer niet de optie 8-bits grijstinten bij Beeldtype.
  • Selecteer niet de optie Document bij Automatische belichting.
  • Afhankelijk van de staat van de foto's worden de kleuren mogelijk niet volledig hersteld.

[Boven]

De kwaliteit van de gescande afbeelding verbeteren (PRINT Image Matching)

PRINT Image Matching is een gestandaardiseerde methode waarmee uitgebreide informatie over de kleuren van de gescande afbeelding wordt opgeslagen. De kwaliteit van de scan wordt hierdoor geoptimaliseerd. Wanneer u dit apparaat gebruikt met PRINT Image Matching, kunt u afbeeldingen eenvoudig afdrukken in schitterende en levendige kleuren.

Opmerking:
PRINT Image Matching-informatie is niet van invloed op de afbeeldingsgegevens zelf of de manier waarop de afbeelding wordt weergegeven op het beeldscherm van de computer.

Volg de onderstaande instructies om de kwaliteit van uw gescande afbeeldingen te verbeteren via EPSON Smart Panel.

Leg uw materiaal op de glasplaat.
Foto's en documenten op de glasplaat plaatsen

Start EPSON Smart Panel.
EPSON Smart Panel starten

EPSON Smart Panel wordt gestart en het volgende venster verschijnt.

Klik op het pictogram Scannen en opslaan in het venster van EPSON Smart Panel.

Geef de locatie, bestandsnaam en bestandsindeling op. Selecteer als type Print Image Matching II (JPEG) of Print Image Matching II (TIFF) en wijzig eventueel de scène-instelling.

Klik op Scannen en opslaan om het scannen te starten of Scannen met opties om de scaninstellingen te wijzigen.