Kleuren herstellen

Met de functie Color Restoration (Kleurherstel) van Epson Scan kunt u oude, verkleurde of slecht belichte foto's scherper maken en levensechte kleuren geven. U kunt dit doen tijdens het scannen van uw afdrukken, films en dia's.
Origineel
Color Restoration (Kleurherstel)
Meer informatie over het herstellen van kleuren vindt u in de volgende gedeelten.
Office Mode (Kantoormodus): Deze functie is niet beschikbaar in Office Mode (Kantoormodus). Gebruik de scanmodi Home Mode (Thuismodus) of Professional Mode (Professionele Modus). Zie De scanmodus wijzigen voor instructies.

Color Restoration (Kleurherstel) in de Full Auto Mode (Volautomatische modus)

Plaats het origineel op de glasplaat. Raadpleeg een van onderstaande paragrafen voor meer informatie.
Film of dia's: Film of dia's plaatsen
Opmerking voor film of dia's:
In de Full Auto Mode (Volautomatische modus) kunt u alleen 35mm-kleurenfilms en kleurendia's scannen. Voor andere soorten films gebruikt u de Home Mode (Thuismodus) of Professional Mode (Professionele Modus). Zie De scanmodus wijzigen als u van scanmodus wilt veranderen.
Start Epson Scan. Zie Epson Scan starten voor instructies.
In het venster Full Auto Mode (Volautomatische modus) klikt u op Customize (Aanpassen). Het venster Customize (Aanpassen) verschijnt.
Schakel het selectievakje Color Restoration (Kleurherstel) in.
Als u instellingen voor het opslaan wilt opgeven, klikt u op File Save Settings (Instellingen voor Bewaar bestand). Zie File Save Settings (Instellingen voor Bewaar bestand) selecteren voor instructies.
Opmerking:
Als u Epson Scan hebt gestart vanuit een TWAIN-programma zoals Adobe Photoshop Elements, wordt de knop File Save Settings (Instellingen voor Bewaar bestand) niet weergegeven.
Nadat u alle gewenste instellingen hebt opgegeven, klikt u op OK om terug te keren naar het venster Full Auto Mode (Volautomatische modus).
Klik op Scan (Scannen).
Wat er na het scannen gebeurt, hangt af van de manier waarop u Epson Scan hebt gestart. Zie De scan voltooien voor instructies.

Color Restoration (Kleurherstel) in de Home Mode (Thuismodus)

Plaats het origineel op de glasplaat. Voor instructies:
Film of dia's: Film of dia's plaatsen
Start Epson Scan. Zie Epson Scan starten voor instructies.
In het venster Home Mode (Thuismodus) selecteert u Document Type (Documenttype), Image Type (Beeldtype) en Destination (Bestemming). Zie Scannen in Home Mode (Thuismodus) voor meer informatie.
Klik op Preview (Voorbeeldscan) om een voorbeeldscan van uw afbeelding(en) te maken en selecteer vervolgens het gewenste scangebied. Zie Het scangebied weergeven en aanpassen voor meer informatie hierover.
Schakel het selectievakje Color Restoration (Kleurherstel) in.
Opmerking:
Om Color Restoration (Kleurherstel) toe te passen op verschillende afbeeldingen of scangebieden tegelijkertijd klikt u in het venster Preview (Voorbeeldscan) op All (Alle) voordat u het selectievakje inschakelt.
Breng eventueel nog meer aanpassingen aan in de beeldinstellingen. Zie Kleur- en andere beeldinstellingen aanpassen voor meer informatie hierover.
Geef uw afbeelding(en) het gewenste formaat. Zie Scanformaat selecteren voor meer informatie hierover.
Klik op Scan (Scannen).
Wat er na het scannen gebeurt, hangt af van de manier waarop u Epson Scan hebt gestart. Zie De scan voltooien voor instructies.

Color Restoration (Kleurherstel) in de Professional Mode (Professionele Modus)

Plaats het origineel op de glasplaat. Voor instructies:
Film of dia's: Film of dia's plaatsen
Start Epson Scan. Zie Epson Scan starten voor instructies.
In het venster Professional Mode (Professionele Modus) selecteert u de gewenste instellingen voor Document Type (Documenttype), Document Source (Documentbron), Auto Exposure Type (Automatische belichting) (voor het scannen van documenten of foto’s) of Film Type (Filmtype) (voor het scannen van film of dia’s), Image Type (Beeldtype) en Resolution (Resolutie). Zie Scannen in Professional Mode (Professionele Modus) voor meer informatie.
Klik op Preview (Voorbeeldscan) om een voorbeeldscan van uw afbeelding(en) te maken en selecteer vervolgens het gewenste scangebied. Zie Het scangebied weergeven en aanpassen voor meer informatie hierover.
Scroll omlaag tot in het vak Adjustments (Aanpassingen) en schakel het selectievakje Color Restoration (Kleurherstel) in.
Opmerking:
Om Color Restoration (Kleurherstel) toe te passen op verschillende afbeeldingen of scangebieden tegelijkertijd klikt u in het venster Preview (Voorbeeldscan) op All (Alle) voordat u het selectievakje inschakelt.
Breng eventueel nog meer aanpassingen aan in de beeldinstellingen. Zie Kleur- en andere beeldinstellingen aanpassen voor meer informatie hierover.
Om de kleuraanpassing verder te verfijnen klikt u op het pictogram  Color Palette (Kleurenpalet). Zie De functie Color Palette (Kleurenpalet) gebruiken (alleen in Professional Mode (Professionele Modus)) voor instructies.
Geef uw afbeelding(en) het gewenste formaat. Zie Scanformaat selecteren voor meer informatie hierover.
Klik op Scan (Scannen).
Wat er na het scannen gebeurt, hangt af van de manier waarop u Epson Scan hebt gestart. Zie De scan voltooien voor instructies.

De functie Color Palette (Kleurenpalet) gebruiken (alleen in Professional Mode (Professionele Modus))

Ga als volgt te werk om de kleuren in uw afbeelding bij te regelen met het Color Palette (Kleurenpalet) in de Professional Mode (Professionele Modus).
Deze functie is alleen beschikbaar nadat u een voorbeeld hebt bekeken van uw afbeelding; klik op Preview (Voorbeeldscan) om deze functie te activeren.

Een kleur selecteren in een afbeelding

Klik op het pictogram  Color Palette (Kleurenpalet).
Klik op het pictogram Kleur wijzigen. De cursor verandert in een pipet.
Klik op de kleur in uw afbeelding in het venster Preview (Voorbeeldscan) dat u aan wilt passen.
De kleur die u geselecteerd heeft wordt in de middelste cel van het venster Color Palette (Kleurenpalet) geplaatst met een variatie van kleurschakeringen in de cellen daaromheen.
Selecteer de cel met de tint die u in de afbeelding wilt gebruiken in de plaats van de oorspronkelijke kleur. Deze kleur wordt nu weergegeven in de middelste cel en de gewijzigde kleur wordt weergegeven in de afbeelding.
Opmerking:
Met de cellen rechts in het venster kunt u de helderheid aanpassen, indien gewenst.
Voer stap 4 opnieuw uit als u wilt doorgaan met het aanpassen van de kleur.
Klik op het pictogram Opslaan als u de kleur wilt opslaan voor latere scantaken. De kleur wordt weergegeven in het opslaggebied.
Opmerking:
Als u een eerder opgeslagen kleur wilt gebruiken, selecteert u eerst die kleur en klik u vervolgens op het pictogram Toepassen op palet.
Wanneer u klaar bent met het aanpassen van de kleur, klikt u op Close (Sluiten) om terug te keren naar het venster Professional Mode (Professionele Modus).
Zie de Help van Epson Scan voor meer informatie over de functie Color Palette (Kleurenpalet).

Kleur aanbrengen in een afbeelding

Klik op het pictogram  Color Palette (Kleurenpalet).
Selecteer de cel met de tint die u in de afbeelding wilt gebruiken in de plaats van de oorspronkelijke kleur. Deze kleur wordt nu weergegeven in de middelste cel.
Opmerking:
Met de cellen rechts in het venster kunt u de helderheid aanpassen, indien gewenst.
Klik op het pictogram Kleur aanbrengen. De cursor verandert in een druppel.
Klik op de kleur in uw afbeelding in het venster Preview (Voorbeeldscan) dat u aan wilt passen. De kleurwijziging wordt zichtbaar gemaakt in de afbeelding.
Voer stap 2 t/m 4 opnieuw uit als u wilt doorgaan met het aanpassen van de kleur.
Klik op het pictogram Opslaan als u de kleur wilt opslaan voor latere scantaken. De kleur wordt weergegeven in het opslaggebied.
Opmerking:
Als u een eerder opgeslagen kleur wilt gebruiken, selecteert u eerst die kleur en klik u vervolgens op het pictogram Toepassen op palet.
Wanneer u klaar bent met het aanpassen van de kleur, klikt u op Close (Sluiten) om terug te keren naar het venster Professional Mode (Professionele Modus).
Zie de Help van Epson Scan voor meer informatie over de functie Color Palette (Kleurenpalet).