Problemen met de scansoftware

Opmerking:
Sommige instellingen van Epson Scan worden niet weergegeven of kunnen niet worden gebruikt op basis van de mogelijkheden van uw scanner, andere geselecteerde instellingen of geïnstalleerde opties.

U kunt Epson Scan niet starten

Controleer of de scanner is ingeschakeld.
Schakel de computer uit en druk 3 seconden op de  Aan/uit-knop om de scanner uit te schakelen. Controleer vervolgens of de USB-kabel tussen de computer en de scanner goed is aangesloten.
De mogelijkheid bestaat dat de scanner niet goed werkt wanneer uw computer stand-by (Windows) of in de sluimerstand (Mac OS X) staat. Start Epson Scan opnieuw en probeer opnieuw te scannen.
De mogelijkheid bestaat dat de scanner niet goed werkt na een upgrade van uw besturingssysteem zonder Epson Scan opnieuw te installeren. Zie Scansoftware verwijderen voor meer informatie over het verwijderen en opnieuw installeren van de software.
Controleer of Epson Scan is geselecteerd in uw scanprogramma. Zie Scannen met een ander scanprogramma voor documenten en foto's of Scannen met een ander scanprogramma voor film en dia's.
Controleer in Apparaatbeheer (Device Manager) van Windows of de naam van uw scanner onder Imaging-apparaten zonder vraagteken (?) of uitroepteken (!) wordt weergegeven. Maak de installatie van Epson Scan ongedaan (zie De installatie van Epson Scan ongedaan maken) als de scanner wordt weergegeven met een vraagteken of uitroepteken of als onbekend apparaat. Installeer EPSON Scan vervolgens opnieuw volgens de instructies op de poster Hier beginnen.

De scansoftware werkt niet optimaal

Controleer of uw computer voldoende geheugen heeft en beantwoordt aan alle systeemvereisten die uw software stelt. Raadpleeg de documentatie van uw software en computer voor meer informatie.
Controleer in Windows of uw scanner meer dan eens vermeld staat in het onderdeel Scanners en camera's (Scanners and Cameras). Ga op een van de volgende manieren te werk:
Windows Vista en XP:
Dubbelklik op het pictogram Scanners en camera's in het Configuratiescherm en verwijder het pictogram van de scanner. Verwijder vervolgens Epson Scan en installeer het opnieuw. Zie Scansoftware verwijderen voor instructies over de verwijdering van Epson Scan. Installeer Epson Scan opnieuw volgens de instructies op de poster Hier beginnen.
Windows 2000:
Dubbelklik op het pictogram Scanners en camera's in het Configuratiescherm en verwijder de scanner uit de lijst met geïnstalleerde apparaten. Verwijder vervolgens Epson Scan en installeer het opnieuw. Zie Scansoftware verwijderen voor instructies over de verwijdering van Epson Scan. Installeer Epson Scan opnieuw volgens de instructies op de poster Hier beginnen.
De mogelijkheid bestaat dat de scanner niet goed werkt wanneer Epson Scan is geopend en uw computer stand-by (Windows) of in de sluimerstand (Mac OS X) gaat. Start Epson Scan opnieuw en probeer opnieuw te scannen.
De mogelijkheid bestaat dat de scanner niet goed werkt na een upgrade van uw besturingssysteem zonder Epson Scan opnieuw te installeren. Zie Scansoftware verwijderen voor meer informatie over het verwijderen en opnieuw installeren van de software.

Scannen in de Volautomatische modus lukt niet

Epson Scan is niet altijd in staat om de afbeeldingen goed te detecteren. Soms worden uw afbeeldingen afgekapt of op de verkeerde manier gegroepeerd. Dit kan gebeuren bij het volgende materiaal:
Afbeeldingen met een donkere achtergrond.
Afbeeldingen met een heel lichte achtergrond.
Kleurennegatieven met een extreem licht of donkere basiskleur (achtergrond).
Opmerking:
In de Volautomatische modus kunt u alleen 35-mm-kleurenfilms en dia's scannen. Voor andere soorten films gebruikt u de Thuismodus of Professionele modus.
panoramafoto's en normale foto's die tegelijk worden gescand.
Probeer een of meer van de volgende oplossingen.
Voor documenten of foto's:
Controleer of de documenten of foto's op de juiste manier op de glasplaat van de scanner zijn gelegd. Zie Documenten of foto’s op de scanner plaatsen voor instructies.
Probeer in plaats daarvan de Thuismodus of Professionele modus. Zie De scanmodus wijzigen als u van scanmodus wilt veranderen.
Voor film of dia's:
Controleer of de film of dia's op de juiste wijze in de filmhouder zijn geplaatst en of de houder goed op de glasplaat ligt. Zie Film of dia's plaatsen voor instructies.
Zorg ervoor dat de witte stickers achter op de filmhouder en het gebied eromheen vrij zijn van krassen en stof, en dat ze op geen enkele manier worden afgedekt. Als deze delen wel worden afgedekt, kan de scanner moeite hebben met de herkenning van uw film of dia's in de Volautomatische modus. Gebruik de Thuismodus of Professionele modus als het probleem blijft bestaan. Zie De scanmodus wijzigen als u van scanmodus wilt veranderen.
Zorg ervoor dat de reflecterende mat is verwijderd wanneer u films of dia's wilt scannen. Zie De reflecterende mat verwijderen.
Probeer in plaats daarvan de Thuismodus of Professionele modus. Zie De scanmodus wijzigen als u van scanmodus wilt veranderen.

Scannen vanuit het ThumbnailVoorbeeldscan lukt niet.

Epson Scan is niet altijd in staat om de afbeeldingen goed te detecteren. Soms worden uw afbeeldingen afgekapt of op de verkeerde manier gegroepeerd. Dit kan gebeuren bij het volgende materiaal:
Afbeeldingen met een donkere achtergrond.
Afbeeldingen met een heel lichte achtergrond.
Kleurennegatieven met een extreem licht of donkere basiskleur (achtergrond).
panoramafoto's en normale foto's die tegelijk worden gescand.
Probeer een of meer van de volgende oplossingen.
Voor documenten of foto's:
Controleer of de documenten of foto's op de juiste manier op de glasplaat van de scanner zijn gelegd. Zie Documenten of foto’s op de scanner plaatsen voor instructies.
Gebruik de voorbeeldscan op normale grootte (indien beschikbaar) en maak selectiekaders voor de delen die u wilt scannen. Zie Scangebied weergeven en aanpassen voor instructies.
Voor film of dia's:
Controleer of de film of dia's op de juiste wijze in de filmhouder zijn geplaatst en of de houder goed op de glasplaat ligt. Zie Film of dia's plaatsen voor instructies.
Pas in het dialoogvenster Configuratie het bijsnijdgebied voor de miniaturen aan met de schuifbalk Gebied voor formaataanpassing miniatuurafbeelding. Zie de Help van Epson Scan voor meer informatie.
Zorg ervoor dat de reflecterende mat is verwijderd wanneer u films of dia's wilt scannen. Zie De reflecterende mat verwijderen voor instructies.
Controleer of de instellingen bij Documenttype (Thuismodus) of Documenttype en Filmtype (Professionele modus) correct zijn ingesteld voor het type film of dia. Zie Basisinstellingen selecteren voor instructies.
Gebruik de voorbeeldscan op normale grootte (indien beschikbaar) en maak selectiekaders voor de delen die u wilt scannen. Zie Scangebied weergeven en aanpassen voor instructies.

Het scannen duurt lang

Computers met een poort die USB 2.0 (Hi-Speed) aankan, zijn sneller dan computers met USB 1.1. Als uw scanner is aangesloten op een USB 2.0-poort, controleer dan of aan alle systeemvereisten is voldaan. Zie Systeemvereisten voor meer informatie hierover.
Gebruik voor het scannen een lagere waarde bij Resolutie. Het scannen gaat dan sneller. Zie Resolutie selecteren voor documenten en foto's of Scanresolutie selecteren voor film en dia's.

De afbeeldingen zijn onjuist gedraaid

Probeer een of meer van de volgende oplossingen.
Voor documenten of foto's:
Controleer of de documenten of foto's op de juiste manier op de glasplaat van de scanner zijn gelegd. Zie Documenten of foto’s op de scanner plaatsen voor instructies.
Schakel de Automatische fotorichting in of uit. Klik voor deze instelling op Aanpassen wanneer u scant in de Volautomatische modus of op Configuratie als u scant in de Thuismodus of Professionele modus.
Opmerking:
De functie Automatische fotorichting werkt niet wanneer u kranten of tijdschriften, documenten, afbeeldingen of lijntekeningen scant. De functie werkt ook niet wanneer u afbeeldingen scant waarvan één van de zijden 5,1 cm (2 inch) of korter is.
De functie Automatische fotorichting werkt mogelijk niet goed als de gezichten op de foto erg klein zijn, als de personen niet recht naar voren kijken, of bij kindergezichten. De functie werkt ook mogelijk niet goed als u een binnenfoto scant zonder gezichten, een buitenfoto waar de lucht niet bovenaan staat, of een foto met lichte gedeelten of voorwerpen op andere locaties dan boven aan de foto.
Wanneer u scant met Thumbnail (alleen Thuismodus of Professionele modus), selecteert u de afbeelding en klikt u op het  rotatiepictogram om het te draaien. Zie Scangebied weergeven en aanpassen voor instructies.
Voor film of dia's:
Controleer of de film of dia's op de juiste wijze in de filmhouder zijn geplaatst en of de houder goed op de glasplaat ligt. Zie Film of dia's plaatsen voor instructies.
Schakel de Automatische fotorichting in of uit. Klik voor deze instelling op Aanpassen wanneer u scant in de Volautomatische modus of op Configuratie als u scant in de Thuismodus of Professionele modus.
Opmerking:
De functie Automatische fotorichting werkt niet wanneer u kranten of tijdschriften, documenten, afbeeldingen of lijntekeningen scant. De functie werkt ook niet wanneer u afbeeldingen scant waarvan één van de zijden 5,1 cm (2 inch) of korter is.
De functie Automatische fotorichting werkt mogelijk niet goed als de gezichten op de foto erg klein zijn, als de personen niet recht naar voren kijken, of bij kindergezichten. De functie werkt ook mogelijk niet goed als u een binnenfoto scant zonder gezichten, een buitenfoto waar de lucht niet bovenaan staat, of een foto met lichte gedeelten of voorwerpen op andere locaties dan boven aan de foto.
Wanneer u scant met Thumbnail (alleen Thuismodus of Professionele modus), selecteert u de afbeelding en klikt u op het  rotatiepictogram om het te draaien. Zie Scangebied weergeven en aanpassen voor instructies.