Scannen vanuit manuele modus / Het scannen optimaliseren

Het scannen van tekst verbeteren voor OCR

Mogelijke problemen bij tekstherkenning

Hierna krijgt u een aantal suggesties en aanbevolen instellingen waarmee u de resultaten van de optische tekstherkenning (Optical Character Recognition) kunt verbeteren.

Zorg ervoor dat Tekst (achtergrond opheffen) is geselecteerd in de keuzelijst Beeldtype en dat OCR is geselecteerd in de keuzelijst Bestemming. Klik vervolgens op de knop Beeldtype. Het dialoogvenster Beeldtype wordt weergegeven.

Selecteer in het dialoogvenster Beeldtype de optie Geen bij Zwart-witoptie en klik op OK.

Klik op de knop Volledige voorbeeldscan . Klik vervolgens op de knop Beeldbewerking om het dialoogvenster Beeldbewerking te openen.

Wijzig de drempelwaarde met behulp van de schuifbalk Drempelwaarde. Bekijk het resultaat van uw wijzigingen in het Voorbeeldscan-venster. Het aanpassen van de drempelwaarde kan de tekstherkenning gemakkelijker maken.

Opmerking:
  • Drempelwaarde kan alleen worden gebruikt wanneer Pixeldiepte is ingesteld op Zwart-wit en Halftoon is ingesteld op Geen in het dialoogvenster Beeldtype.
  • U kunt de schuifbalk Drempelwaarde naar links of rechts bewegen of zelf een waarde invoeren tussen 0 (lichtst) en 255 (donkerst) in het tekstvak.

Mogelijke problemen bij tekstherkenning

Het resultaat van de tekstherkenning is in hoge mate afhankelijk van de kwaliteit van de tekst van het origineel.

De volgende soorten originelen kunnen de herkenning moeilijker maken en kunnen derhalve beter worden vermeden:

OCR-software kan ook geen handgeschreven tekst herkennen.