Scannen / Hoe scannen

Een afbeelding scannen

Het apparaat aanzetten
Materiaal op de glasplaat plaatsen
De software starten en een afbeelding scannen
Het resultaat opslaan als afbeeldingsbestand

EPSON Scan heeft drie modi voor het scannen van afbeeldingen: volautomatische modus, thuismodus en professionele modus. In dit gedeelte wordt beschreven hoe u een afbeelding scant in de volautomatische modus. Met de volautomatische modus kunt u afbeeldingen scannen met instellingen die automatisch voor u worden vastgelegd. Zie De juiste scanmodus kiezen voor meer informatie.

Opmerking:
U kunt geen afbeelding scannen die meer geheugen of schijfruimte vergt dan beschikbaar is. Als u probeert een afbeelding te scannen die te groot is, verschijnt er een waarschuwing op uw scherm.

Opmerking voor Macintosh-gebruikers:
De meeste illustraties in dit gedeelte zijn voor Windows. Ze kunnen verschillen van wat u op uw scherm te zien krijgt. De instructies zijn echter dezelfde, tenzij anders vermeld.

Let op:
Voordat u met de volgende stappen begint, moet u ervoor zorgen dat alle benodigde software, waaronder EPSON Scan, is geïnstalleerd. Zie het blad Installatie voor meer informatie over het installeren van de software.

Het apparaat aanzetten

Voordat u dit apparaat aanzet, moet u ervoor zorgen dat de transportvergrendeling ongedaan is gemaakt en dat het apparaat op de computer is aangesloten.

Druk op de Aan-knop  om het apparaat aan te zetten. Het Aan-lampje knippert kort en blijft dan branden. Dit wil zeggen dat het apparaat is geïnitialiseerd.

[Boven]

Materiaal op de glasplaat plaatsen

U kunt reflecterende documenten (zoals foto's of papier) scannen. Zie Foto's en documenten op de glasplaat plaatsen.

[Boven]

De software starten en een afbeelding scannen

U kunt EPSON Scan als volgt starten.

In dit gedeelte krijgt u uitleg over het starten van EPSON Scan vanuit ArcSoft PhotoImpression. Zie EPSON Scan starten voor meer informatie over een andere manier om EPSON Scan te starten.

Start ArcSoft PhotoImpression.

Voor Windows-gebruikers:
Klik op Start, wijs naar Alle programma's (All Programs) (voor Windows XP) of Programma's (Programs) (voor Windows Me, 98 en 2000) en selecteer ArcSoft PhotoImpression 4. Klik op PhotoImpression 4.

Voor Macintosh-gebruikers:
Dubbelklik op de programmamap in Macintosh HD en dubbelklik vervolgens op de map PhotoImpression. Dubbelklik ten slotte op het pictogram PhotoImpression.

Klik op de knop Get Photo en klik vervolgens op de knop Camera/Scanner in het hoofdvenster.

Kies <Emphasis>EPSON Stylus CX5400 in de lijst Bron selecteren (Select Source) en klik vervolgens op de knop Ophalen (Acquire) (voor Windows) of OK button (voor Macintosh). EPSON Scan wordt gestart.

Opmerking voor gebruikers van Windows XP:
Selecteer het apparaat niet met de optie WIA-EPSON Stylus CX5400 in het menu. Doet u dit wel, dan kan de functionaliteit van de EPSON-scanner niet volledig worden benut.

EPSON Scan maakt automatisch een voorbeeldscan en herkent de bron en het type van het document.

Als u meer instellingen wilt opgeven, klikt u op Pauze en vervolgens op Opties om het dialoogvenster Opties te openen. Zie de online-Help voor meer informatie over instellingen door te klikken op de knop Help in het dialoogvenster Opties.

Nadat EPSON Scan een voorbeeldscan heeft gemaakt en het type document heeft herkend, verschijnt het volgende venster. In het venster ziet u het documenttype.

EPSON Scan lokaliseert automatisch de doelafbeeldingen, past een correctie toe als ze scheef liggen en start vervolgens het scanproces.

Let op:
Open de scanner niet tijdens het scannen of kopiëren, want daardoor kan het apparaat schade oplopen.

Opmerking:
Wanneer u in dit venster op Annuleren klikt, wordt EPSON Scan afgesloten.

De gescande afbeelding wordt naar ArcSoft PhotoImpression verzonden.

Opmerking:
  • In de automatische modus kan het resultaat, afhankelijk van het type afbeelding dat u scant, anders zijn dan verwacht. Scan de afbeelding in dat geval in de thuismodus of professionele modus.
  • Raadpleeg de documentatie bij het programma voor meer informatie over verdere bewerking van de gescande afbeeldingen.

[Boven]

Het resultaat opslaan als afbeeldingsbestand

Na het scannen moet u de afbeelding opslaan aan de hand van de volgende stappen.

Selecteer Opslaan als (Save As) in het menu Bestand (File) van Adobe Photoshop Elements.

Typ een bestandsnaam, selecteer een bestandstype en klik vervolgens op Opslaan. De beschikbare bestandstypen worden beschreven in het volgende gedeelte.

Bestandstypen

In deze tabel vindt u enkele veelgebruikte bestandstypen. Selecteer bij het opslaan van afbeeldingsbestanden de bestandsindeling die door uw beeldbewerkingsprogramma wordt ondersteund.

Bestandstype (extensie)

Uitleg

BMP (*.BMP)
(alleen Windows)

BMP is een standaardindeling van Windows voor afbeeldingsbestanden. De meeste Windows-toepassingen, zoals tekstverwerkingsprogramma's, kunnen afbeeldingen in deze indeling lezen en verwerken.

TIFF (*.TIF)

TIFF is een bestandsindeling die is gemaakt voor de uitwisseling van gegevens tussen toepassingen als grafische software en DTP-programma's.

JPEG (*.JPG)

JPEG is een gecomprimeerd bestandstype, waarbij u zelf kunt bepalen in welke mate moet worden gecomprimeerd. Een erg hoge compressie tast de kwaliteit van de afbeelding aan. Bovendien neemt de kwaliteit af, telkens wanneer het afbeeldingsbestand wordt opgeslagen als JPEG-bestand. Als u een afbeeldingsbestand bewerkt nadat het is opgeslagen, sla de originele afbeelding dan op in een andere bestandsindeling dan JPEG.

EPS (*.EPS)

EPS duidt op de bestandsindeling PostScript. De meeste teken- en DTP-software is compatibel met EPS.

PICT
(alleen Macintosh)

PICT is de standaardindeling van Macintosh voor afbeeldingsbestanden. De meeste Macintosh-toepassingen, zoals tekstverwerkingsprogramma's, kunnen afbeeldingen in deze indeling lezen en verwerken.