Afdrukkwaliteit verbeteren

De printkop reinigen

Het hulpprogramma Spuitkanaaltjes automatisch controleren en reinigen gebruiken
Het hulpprogramma Printkop reinigen gebruiken
De knoppen op het bedieningspaneel gebruiken

Als uw afdrukken opeens vager worden of als er puntjes ontbreken, kunt u proberen het probleem op te lossen door de printkop te reinigen, zodat de inkt weer op de juiste wijze door de spuitkanaaltjes wordt toegevoerd.

U kunt de printkop reinigen vanaf uw computer met het hulpprogramma Printkop reinigen of rechtstreeks vanaf de printer met de knoppen op het bedieningspaneel.

Opmerking:
  • Bij het reinigen van de printkop wordt inkt gebruikt. Om geen inkt te verspillen dient u de printkop alleen te reinigen als de afdrukkwaliteit afneemt, bijvoorbeeld als de afdrukken wazig worden of als de kleuren niet kloppen of ontbreken.
  • Gebruik eerst het hulpprogramma Spuitkanaaltjes controleren om te controleren of de printkop inderdaad moet worden schoongemaakt. Hierdoor bespaart u inkt.
  • Als het inktlampje  knippert of brandt, kunt u de printkop niet reinigen. U moet dan eerst de betreffende cartridge vervangen.

Het hulpprogramma Spuitkanaaltjes automatisch controleren en reinigen gebruiken

Wij raden u aan om het hulpprogramma Spuitkanaaltjes automatisch controleren en reinigen te gebruiken. Dit hulpprogramma zorgt ervoor dat de spuitkanaaltjes automatisch worden schoongemaakt.

Raadpleeg voor het gebruik van het hulpprogramma Printkop reinigen het gedeelte dat van toepassing is op uw systeem.

Voor Windows

Om de printkop te reinigen met het hulpprogramma Automatische printkopreiniging gaat u als volgt te werk.

Controleer of de printer aanstaat en het inktlampje  niet brandt.

Zorg ervoor dat de papiertoevoer papier bevat van A4- of Letter-formaat.

Open de printersoftware.
De printersoftware voor Windows openen

Klik op het tabblad Hulpprogramma's en vervolgens op de knop Spuitkanaaltjes automatisch controleren en reinigen.

Volg de instructies op het scherm. Het aan-uitlampje   knippert terwijl de printer de reinigingsprocedure uitvoert.

Let op:
Zet de printer nooit uit terwijl het aan-uitlampje  knippert. Dit kan de printer beschadigen.

Hieronder ziet u enkele controlepatronen:

Opmerking:
  • Als de afdrukkwaliteit niet is verbeterd, zet u de printer uit en laat u hem een nacht rusten. Daarna controleert u opnieuw de spuitkanaaltjes en herhaalt u zonodig het reinigen van de printkop.
  • Als de afdrukkwaliteit dan nog te wensen overlaat, is minimaal een van de cartridges verouderd of beschadigd en aan vervanging toe.
    Zie Een lege cartridge vervangen
  • Neem contact op met uw leverancier als de afdrukkwaliteit nog steeds niet goed is nadat u de cartridges hebt vervangen.
  • Om een goede afdrukkwaliteit te behouden raden we u aan om ten minste eenmaal per maand een paar pagina's af te drukken.

Voor Mac OS 8.6 tot 9.x

Om de printkop te reinigen met het hulpprogramma Automatische printkopreiniging gaat u als volgt te werk.

Controleer of de printer aanstaat en het inktlampje  niet brandt.

Zorg ervoor dat de papiertoevoer papier bevat van A4- of Letter-formaat.

Open het afdrukvenster of het dialoogvenster voor de pagina-instelling.
De printersoftware voor Mac OS 8.6 en 9.x openen

Klik op de pictogramknop Hulpprogramma en vervolgens op de knop Spuitkanaaltjes automatisch controleren en reinigen.

Volg de instructies op het scherm. Het aan-uitlampje   knippert terwijl de printer de reinigingsprocedure uitvoert.

Let op:
Zet de printer nooit uit terwijl het aan-uitlampje  knippert. Dit kan de printer beschadigen.

Hieronder ziet u enkele controlepatronen.

Opmerking:
  • Als de afdrukkwaliteit niet is verbeterd, zet u de printer uit en laat u hem een nacht rusten. Daarna controleert u opnieuw de spuitkanaaltjes en herhaalt u zonodig het reinigen van de printkop.
  • Als de afdrukkwaliteit dan nog te wensen overlaat, is minimaal een van de cartridges verouderd of beschadigd en aan vervanging toe.
    Zie Een lege cartridge vervangen
  • Neem contact op met uw leverancier als de afdrukkwaliteit nog steeds niet goed is nadat u de cartridges hebt vervangen.
  • Om een goede afdrukkwaliteit te behouden raden we u aan om ten minste eenmaal per maand een paar pagina's af te drukken.

Voor Mac OS X

Om de printkop te reinigen met het hulpprogramma Automatische printkopreiniging gaat u als volgt te werk.

Controleer of de printer aanstaat en het inktlampje  niet brandt.

Zorg ervoor dat de papiertoevoer papier bevat van A4- of Letter-formaat.

Open het dialoogvenster EPSON Printer Utility.
De printersoftware voor Mac OS X openen

Selecteer de printer en klik op OK in het venster Printers (Printer List).

Klik op de knop Spuitkanaaltjes automatisch controleren en reinigen in het dialoogvenster dat verschijnt.

Volg de instructies op het scherm. Het aan-uitlampje   knippert terwijl de printer de reinigingsprocedure uitvoert.

Let op:
Zet de printer nooit uit terwijl het aan-uitlampje  knippert. Dit kan de printer beschadigen.

Hieronder ziet u enkele controlepatronen.

Opmerking:
  • Als de afdrukkwaliteit niet is verbeterd, zet u de printer uit en laat u hem een nacht rusten. Daarna controleert u opnieuw de spuitkanaaltjes en herhaalt u zonodig het reinigen van de printkop.
  • Als de afdrukkwaliteit dan nog te wensen overlaat, is minimaal een van de cartridges verouderd of beschadigd en aan vervanging toe.
    Zie Een lege cartridge vervangen
  • Neem contact op met uw leverancier als de afdrukkwaliteit nog steeds niet goed is nadat u de cartridges hebt vervangen.
  • Om een goede afdrukkwaliteit te behouden raden we u aan om ten minste eenmaal per maand een paar pagina's af te drukken.

[Boven]

Het hulpprogramma Printkop reinigen gebruiken

Raadpleeg voor het gebruik van het hulpprogramma Printkop reinigen het gedeelte dat van toepassing is op uw systeem.

Voor Windows

Om de printkop te reinigen met het hulpprogramma Printkop reinigen gaat u als volgt te werk.

Controleer of de printer aanstaat en het inktlampje  niet brandt.

Open de printersoftware.
De printersoftware voor Windows openen

Klik op het tabblad Hulpprogramma's en klik vervolgens op de knop Printkop reinigen.

Volg de instructies op het scherm.

Het aan-uitlampje knippert terwijl de printer de reinigingsprocedure uitvoert.

Let op:
Zet de printer nooit uit terwijl het aan-uitlampje knippert. Dit kan de printer beschadigen.

Wanneer het aan-uitlampje  ophoudt met knipperen, laadt u een paar vellen papier in de printer en klikt u in het dialoogvenster Printkop reinigen op Spuitkanaaltjespatroon afdrukken om te controleren of de printkop schoon is.

Hieronder ziet u enkele controlepatronen:

De printer werkt normaal

De printkop moet worden schoongemaakt

Als de controlepagina niet goed wordt afgedrukt, maak de printkop dan nogmaals schoon en druk het controlepatroon opnieuw af.
Zie De printkop reinigen

Opmerking:
  • Als de afdrukkwaliteit niet is verbeterd nadat u deze procedure vier of vijf keer hebt herhaald, zet u de printer uit en laat u hem een nacht rusten. Daarna controleert u opnieuw de spuitkanaaltjes en herhaalt u zonodig het reinigen van de printkop.
  • Als de afdrukkwaliteit dan nog te wensen overlaat, is minimaal een van de cartridges verouderd of beschadigd en aan vervanging toe.
    Raadpleeg Een lege cartridge vervangen voor informatie over het vervangen van een cartridge.
  • Neem contact op met uw leverancier als de afdrukkwaliteit nog steeds niet goed is nadat u de cartridges hebt vervangen.
  • Om een goede afdrukkwaliteit te behouden raden we u aan om ten minste eenmaal per maand een paar pagina's af te drukken.

Voor Mac OS 8.6 tot 9.x

Om de printkop te reinigen met het hulpprogramma Printkop reinigen gaat u als volgt te werk.

Controleer of de printer aanstaat en het inktlampje  niet brandt.

Open het afdrukvenster of het dialoogvenster voor de pagina-instelling.
De printersoftware voor Mac OS 8.6 en 9.x openen

Klik op de pictogramknop Hulpprogramma's  en klik vervolgens op de knop Printkop reinigen.

Volg de instructies op het scherm.

Het aan-uitlampje   knippert terwijl de printer de reinigingsprocedure uitvoert.

Let op:
Zet de printer nooit uit terwijl het aan-uitlampje  knippert. Dit kan de printer beschadigen.

Wanneer het aan-uitlampje  ophoudt met knipperen, klikt u in het dialoogvenster Printkop reinigen op Bevestigen om een spuitkanaaltjespatroon af te drukken. Controleer aan de hand van het spuitkanaaltjespatroon of de printkop schoon is.

Hieronder ziet u enkele controlepatronen.

De printer werkt normaal

De printkop moet worden schoongemaakt

Als de controlepagina niet goed wordt afgedrukt, maak de printkop dan nogmaals schoon en druk het controlepatroon opnieuw af.
Zie De printkop reinigen

Opmerking:
  • Als de afdrukkwaliteit niet is verbeterd nadat u deze procedure vier of vijf keer hebt herhaald, zet u de printer uit en laat u hem een nacht rusten. Daarna controleert u opnieuw de spuitkanaaltjes en herhaalt u zonodig het reinigen van de printkop.
  • Als de afdrukkwaliteit dan nog te wensen overlaat, is minimaal een van de cartridges verouderd of beschadigd en aan vervanging toe.
    Raadpleeg Een lege cartridge vervangen voor informatie over het vervangen van een cartridge.
  • Neem contact op met uw leverancier als de afdrukkwaliteit nog steeds niet goed is nadat u de cartridges hebt vervangen.
  • Om een goede afdrukkwaliteit te behouden raden we u aan om ten minste eenmaal per maand een paar pagina's af te drukken.

Voor Mac OS X

Om de printkop te reinigen met het hulpprogramma Printkop reinigen gaat u als volgt te werk.

Controleer of de printer aanstaat en het inktlampje  niet brandt.

Open het dialoogvenster EPSON Printer Utility.
De printersoftware voor Mac OS X openen

Selecteer de printer en klik op OK in het venster Printers (Printer List).

Klik op de knop Printkop reinigen in het dialoogvenster dat verschijnt.

Volg de instructies op het scherm.

Het aan-uitlampje   knippert terwijl de printer de reinigingsprocedure uitvoert.

Let op:
Zet de printer nooit uit terwijl het aan-uitlampje  knippert. Dit kan de printer beschadigen.

Wanneer het aan-uitlampje  ophoudt met knipperen, klikt u in het dialoogvenster Printkop reinigen op Bevestigen om een spuitkanaaltjespatroon af te drukken. Controleer aan de hand van het spuitkanaaltjespatroon of de printkop schoon is.

Hieronder ziet u enkele controlepatronen.

De printer werkt normaal

De printkop moet worden schoongemaakt

Als de controlepagina niet goed wordt afgedrukt, maak de printkop dan nogmaals schoon en druk het controlepatroon opnieuw af.
Zie De printkop reinigen

Opmerking:
  • Als de afdrukkwaliteit niet is verbeterd nadat u deze procedure vier of vijf keer hebt herhaald, zet u de printer uit en laat u hem een nacht rusten. Daarna controleert u opnieuw de spuitkanaaltjes en herhaalt u zonodig het reinigen van de printkop.
  • Als de afdrukkwaliteit dan nog te wensen overlaat, is minimaal een van de cartridges verouderd of beschadigd en aan vervanging toe.
    Raadpleeg Een lege cartridge vervangen voor informatie over het vervangen van een cartridge.
  • Neem contact op met uw leverancier als de afdrukkwaliteit nog steeds niet goed is nadat u de cartridges hebt vervangen.
  • Om een goede afdrukkwaliteit te behouden raden we u aan om ten minste eenmaal per maand een paar pagina's af te drukken.

[Boven]

De knoppen op het bedieningspaneel gebruiken

Om de printkop te reinigen met de knoppen op het bedieningspaneel gaat u als volgt te werk.

Controleer of het aan-uitlampje  brandt en het inktlampje  niet. Houd de inktknop  drie seconden ingedrukt.

De printer start het reinigen van de printkop en het aan-uitlampje  begint te knipperen.

Let op:
Zet de printer nooit uit terwijl het aan-uitlampje  knippert. Dit kan de printer beschadigen.

Wanneer het aan-uitlampje  ophoudt met knipperen, drukt u een spuitkanaaltjespatroon af om te controleren of de printkop schoon is.
Zie De spuitkanaaltjes van de printkop controleren

Opmerking:
  • Als de afdrukkwaliteit niet is verbeterd nadat u deze procedure vier of vijf keer hebt herhaald, zet u de printer uit en laat u hem een nacht rusten. Daarna controleert u opnieuw de spuitkanaaltjes en herhaalt u zonodig het reinigen van de printkop.
  • Als de afdrukkwaliteit dan nog te wensen overlaat, is minimaal een van de cartridges verouderd of beschadigd en aan vervanging toe.
    Raadpleeg Een lege cartridge vervangen voor informatie over het vervangen van een cartridge.
  • Neem contact op met uw leverancier als de afdrukkwaliteit nog steeds niet goed is nadat u de cartridges hebt vervangen.
  • Om een goede afdrukkwaliteit te behouden raden we u aan om ten minste eenmaal per maand een paar pagina's af te drukken.