Inställningar för Windows

Så här ställer du in skrivaren så att andra användare i nätverket kan dela den.
Först konfigurerar du skrivaren som en delad skrivare på den dator som är direkt ansluten till den. Sedan lägger du till skrivaren på varje nätverksdator där det ska gå att använda den.
Anmärkning:
Anvisningarna gäller endast små nätverk. Kontakta nätverksadministratören om du vill dela skrivaren i ett stort nätverk.
Skärmbilderna i följande avsnitt härrör från Windows Vista.

Konfigurera skrivaren som en delad skrivare

Anmärkning:
För att ställa in skrivaren som delad skrivare i Windows 7 eller Vista måste du ha ett konto med administratörsrättigheter och ett lösenord om du loggar på som standardanvändare.
För att ställa in skrivaren som delad skrivare i Windows XP måste du logga in med ett Computer Administrator (Datoradministratör)-konto.
Följ proceduren här nedan på den dator som är direkt ansluten till skrivaren:
Windows 7:
Klicka på Startknappen och välj Devices and Printers (Enheter och skrivare).
Windows Vista:
Klicka på Startknappen, välj Control Panel (Kontrollpanelen) och välj Printer (Skrivare) i kategorin Hardware and Sound (Maskinvara och ljud).
Windows XP:
Klicka på Start (Starta), välj Control Panel (Kontrollpanelen) och välj sedan Printers and Faxes (Skrivare och fax) i kategorin Printers and Other Hardware (Skrivare och annan maskinvara).
Windows 7:
Högerklicka på skrivarens ikon och välj Printer properties (Skrivaregenskaper) och klicka sedan på Sharing (Delning). Klicka sedan på knappen Change sharing options (Ändra delningsalternativ).
Windows Vista:
Högerklicka på skrivarens ikon och välj Sharing (Delning). Klicka på knappen Change sharing options (Ändra delningsalternativ) och klicka sedan på Continue (Fortsätt).
Windows XP:
Högerklicka på skrivarens ikon och välj Sharing (Delning).
Markera Share this printer (Dela ut den här skrivaren) och ange sedan ett resursnamn.
Anmärkning:
Använd inte blanksteg eller bindestreck i namnet.
Om du vill ladda ned skrivardrivrutiner för datorer som kör olika versioner av Windows automatiskt klickar du på Additional Drivers (Ytterligare drivrutiner) och väljer de andra datorernas miljö och operativsystem. Klicka på OK och sätt sedan i skivan med skrivarprogramvaran.
Klicka på OK eller Close (Stäng) (om du har installerat ytterligare drivrutiner).

Lägga till skrivaren på de andra datorerna i nätverket

Lägg till skrivaren på alla nätverksdatorer där den ska gå att använda på följande sätt.
Anmärkning:
Innan skrivaren går att använda från någon annan dator måste den anges som en delad skrivare på den dator som den är ansluten till.
Se Konfigurera skrivaren som en delad skrivare.
Windows 7:
Klicka på Startknappen och välj Devices and Printers (Enheter och skrivare).
Windows Vista:
Klicka på Startknappen, välj Control Panel (Kontrollpanelen) och välj Printer (Skrivare) i kategorin Hardware and Sound (Maskinvara och ljud).
Windows XP:
Klicka på Start (Starta), välj Control Panel (Kontrollpanelen) och välj sedan Printers and Faxes (Skrivare och fax) i kategorin Printers and Other Hardware (Skrivare och annan maskinvara).
Windows 7 och Vista:
Klicka på knappen Add a Printer (Lägg till en skrivare).
Windows XP:
Klicka på knappen Add a Printer (Lägg till en skrivare). Add Printer Wizard (Guiden Lägg till skrivare) startar. Klicka på knappen Next (Nästa).
Windows 7 och Vista:
Klicka på Add a network, wireless or Bluetooth printer (Lägg till en nätverksskrivare, trådlös skrivare eller Bluetooth-skrivare) och klicka på Next (Nästa).
Windows XP:
Markera A network printer, or a printer attached to another computer (En nätverksskrivare eller skrivare som är ansluten till en annan dator) och klicka på Next (Nästa).
Välj skrivaren som du vill använda genom att följa instruktionerna på skärmen.
Anmärkning:
Beroende på operativsystemet och konfigurationen på datorn som skrivaren är ansluten till, kan Add Printer Wizard (Guiden Lägg till skrivare) uppmana dig att installera skrivardrivrutinen från skivan med skrivarprogrammet. Klicka på knappen Have Disk (Diskett finns) och följ anvisningarna på skärmen.