Afdrukken / Overige informatie

De afdruksnelheid verhogen

Algemene tips
Het dialoogvenster Snelheid & Voortgang gebruiken (alleen voor Windows)

Volg de onderstaande instructies om de afdruksnelheid van het apparaat te verhogen.

Algemene tips

Net zoals afdrukken in een hoge resolutie meer tijd kost dan afdrukken in een lage resolute, kost afdrukken in kleur meer tijd dan afdrukken in zwart-wit. Dit komt doordat in een kleurendocument veel meer gegevens moeten worden verwerkt. Als u kleur gebruikt en tegelijk een hoge afdruksnelheid verlangt, is het dus belangrijk dat u bedachtzaam te werk gaat.

Maar ook als uw document veel kleur bevat en in de hoogste resolutie moet worden afgedrukt (bijvoorbeeld voor camera-ready-materiaal met kleurenfoto's), is het nog steeds mogelijk om de afdruksnelheid te verhogen. In dit geval kunt u namelijk enkele andere afdrukinstellingen aanpassen. Houd er wel rekening mee dat aanpassing van bepaalde instellingen om de afdruksnelheid te verhogen kan betekenen dat de afdrukkwaliteit afneemt.

In de volgende tabel is te zien welke factoren welke gevolgen hebben op de afdruksnelheid en afdrukkwaliteit (wanneer het ene wordt verhoogd, gaat het andere omlaag).

Afdrukkwaliteit
Afdruksnelheid

Lager
Sneller

Hoger
Langzamer

Tabblad of dialoogvenster

Instellingen in printersoftware

Opties voor papier en kwaliteit (Windows), Afdrukkwaliteit (Macintosh)

Zuinig, Fijn

Foto

Geavanceerd

Hoge snelheid

Aan

Uit

Gegevenskenmerken

Afbeeldingsgrootte

Klein

Groot

-

Resolutie

Laag

Hoog

In de volgende tabel staan alleen de factoren met betrekking tot de afdruksnelheid.

Afdruksnelheid

Sneller

Langzamer

Tabblad of dialoogvenster

Instellingen in printersoftware

Afdrukstand/Richting

Staand

Liggend

Hoofdgroep (Windows), pagina-instelling (Macintosh)

Kleur (Macintosh)***

Zwart

Kleur

Afdrukken

Gladde rand*

Uit

Aan

Geavanceerd

Snel invoeren*

Aan

Uit

Geavanceerd

PhotoEnhance

Uit

Aan

Hoofdgroep (Windows), afdrukvenster (Macintosh)

Spiegel afbeelding*

Uit

Aan

Paginalay-out (Windows), geavanceerde instellingen (Macintosh)

Sorteren*

Uit

Aan

Lay-out (Windows), Lay-out (Macintosh)

Omgekeerde volgorde*

Uit

Aan

Gegevenskenmerken

Verscheidenheid aan kleuren

Grijstinten**

Alle kleuren

-

Hardwarebronnen

Systeemsnelheid

Sneller

Langzamer

-

Vrije ruimte op vaste schijf

Veel

Weinig

Vrij geheugen

Veel

Weinig

Softwarestatus

Actieve toepassingen

Eén

Veel

-

Virtueel geheugen

Niet in gebruik

In gebruik

*  Varieert met de printersoftware en toepassing die u gebruikt.
**  Grijstinten wil zeggen dat alleen zwarte inkt wordt gebruikt voor het afdrukken van de verschillende grijstinten, van zuiver zwart tot zuiver wit.
***  Afhankelijk van het afdrukmateriaal dat wordt bedrukt.

[Boven]

Het dialoogvenster Snelheid & Voortgang gebruiken (alleen voor Windows)

Windows-gebruikers kunnen in het dialoogvenster Snelheid & Voortgang bepaalde opties instellen die betrekking hebben op de afdruksnelheid. Klik op de knop Snelheid & Voortgang op het tabblad Hulpprogramma's van de printersoftware. Het volgende dialoogvenster verschijnt.

De mogelijke instellingen voor de afdruksnelheid volgen hierna.

Opmerking:
Het door u gebruikte productmodel en de door u gebruikte Windows-versie bepalen welke functies in de printersoftware beschikbaar zijn.

Hoge-snelheidkopieën

Selecteer Hoge-snelheidkopieën als u meerdere exemplaren van uw document sneller wilt afdrukken. De afdruksnelheid wordt verhoogd doordat bij het afdrukken van meerdere exemplaren van een document de ruimte op de vaste schijf als cache wordt gebruikt.

Voortgangsbalk weergeven

Selecteer Voortgangsbalk weergeven als tijdens het afdrukken altijd de voortgangsbalk zichtbaar moet zijn.

EPSON Status Monitor 3 uitschakelen

Schakel dit selectievakje in om het controleren van de printerstatus met EPSON Status Monitor 3 uit te schakelen.

RAW-data altijd spoolen (voor Windows XP en 2000)

Schakel dit selectievakje in als u wilt dat documenten van Windows NT-clients worden gespoold met het RAW-formaat in plaats van met het EMF-formaat (metafile). (In Windows NT-toepassingen wordt standaard het EMF-formaat gebruikt.)

Gebruik deze optie als documenten die met het EMF-formaat worden gespoold, niet goed worden afgedrukt.

Bij spoolen met het gegevenstype RAW zijn er minder bronnen vereist dan met EMF. Daarom kunnen bepaalde problemen, zoals onvoldoende geheugen of schijfruimte of een lage afdruksnelheid, worden opgelost door het selectievakje RAW-data altijd spoolen in te schakelen.

Opmerking:
Bij spoolen met het gegevenstype RAW kan de voortgang die wordt weergegeven door de voortgangsbalk afwijken van de werkelijke voortgang.

Controlevoorkeursinstellingen

In het dialoogvenster Controlevoorkeursinstellingen kunt u instellingen opgeven voor EPSON Status Monitor 3. U opent het dialoogvenster door te klikken op het snelkoppelingspictogram op de taakbalk, waarna u Controlevoorkeursinstellingen selecteert in het menu dat verschijnt.

U kunt de volgende opties instellen.

Waarschuwing selecteren

Hier worden de huidige instellingen voor foutmeldingen weergegeven.

Schakel het selectievakje in voor de typen fouten waarvoor u een melding wilt ontvangen.

Opmerking:
Klik op Standaard als u voor alle opties onder Waarschuwing selecteren weer de standaardinstellingen wilt activeren.

Snelkoppelingspictogram selecteren

Schakel het selectievakje Snelkoppelingspictogram in en kies een pictogramtype als u een pictogram wilt weergeven op de taakbalk van Windows als snelkoppeling. U kunt op het snelkoppelingspictogram op de taakbalk klikken om EPSON Status Monitor 3 te openen. Als u met de rechtermuisknop op het pictogram klikt, wordt een snelmenu weergegeven waarmee u bepaalde printerhulpprogramma's kunt openen.

Controle van gedeelde printers toestaan

Schakel dit selectievakje in als u controle van een gedeelde printer door andere computers wilt toestaan.