Afdrukken op een cd/dvd

Opmerking over het afdrukken op een cd/dvd
EPSON Print CD starten
Cd/dvd in de printer plaatsen
Afdrukken op een cd/dvd (Windows)
Afdrukken op een cd/dvd (Mac OS X)

Bij deze printer wordt EPSON Print CD geleverd. Met deze software kunt u labels maken voor cd's of dvd's. Nadat u een label hebt samengesteld, kunt u het met deze printer afdrukken op een cd/dvd van 12 cm of 8 cm. Volg de onderstaande instructies om af te drukken op een cd/dvd.

Houd bij het afdrukken op een cd/dvd rekening met het volgende:

Opmerking over het afdrukken op een cd/dvd
  • Gebruik alleen cd's/dvd's die duidelijk bedoeld zijn om te worden bedrukt. Dit wordt op de verpakking doorgaans aangegeven met opschriften als “Printable on the label surface” (Bedrukbare labelzijde) of “Printable with ink jet printers” (Kan worden bedrukt met een inkjetprinter).

• Raadpleeg de documentatie bij uw cd/dvd voor meer informatie over het precieze gebruik en de specifieke instructies.

• Om de afdrukkwaliteit te waarborgen worden bij het afdrukken op een cd/dvd minder verzadigde kleuren gebruikt dan bij speciale EPSON-papiersoorten.

• Druk pas af op de cd/dvd wanneer de gegevens erop zijn weggeschreven. Doet u dat niet, dan kunnen schrijffouten optreden als gevolg van vingerafdrukken, stof of krassen op het oppervlak van de cd.

• Maak eerst een proefafdruk op een extra cd/dvd en controleer de bedrukte zijde na één hele dag, vooral als u een groot aantal cd's/dvd's wilt bedrukken.

• Laat de cd of dvd altijd helemaal drogen (niet in volle zon) voordat u het schijfje gebruikt en voordat u de bedrukte zijde aanraakt.

• Afhankelijk van het type cd/dvd en de verzadiging van de gebruikte kleuren kunnen vegen ontstaan.

• Als het bedrukte oppervlak kleverig blijft, ook nadat de cd/dvd verder helemaal is opgedroogd, is voor de kleuren wellicht een te hoog verzadigingsniveau gebruikt. Verlaag in dat geval de kleurverzadiging in EPSON Print CD.

• Vocht op het te bedrukken oppervlak kan vegen veroorzaken.

• Als per ongeluk wordt afgedrukt op het speciale hulpstuk voor cd's/dvd's of op de binnenste doorzichtige ring van het schijfje, moet u de inkt onmiddellijk afvegen.

• Wanneer dezelfde cd/dvd opnieuw wordt bedrukt, zal de afdrukkwaliteit niet verbeteren.

• U kunt het afdrukgebied van een cd/dvd instellen met EPSON Print CD. Gebruik als afdrukgebied het afdrukgebied van de cd/dvd waarop u wilt afdrukken. Let er bij het opgeven van instellingen op dat verkeerde instellingen vlekken kunnen geven op het cd-/dvd-hulpstuk of op de cd of dvd zelf.

• Het afdrukgebied van een cd/dvd is als volgt.

Cd/dvd van 12 cm

Cd/dvd van 8 cm

EPSON Print CD starten
Voor Windows

U opent EPSON Print CD door te dubbelklikken op het pictogram EPSON Print CD op het bureaublad.

Opmerking:

Als het pictogram EPSON Print CD niet op het bureaublad staat, gaat u als volgt te werk: klik op Start, wijs naar Programma's (Programs) of Alle programma's (All Programs) gevolgd door EPSON Print CD en klik vervolgens op EPSON Print CD.

Voor Mac OS X

Open EPSON Print CD als volgt: dubbelklik op het pictogram Macintosh HD (standaardnaam van de vaste schijf), dubbelklik op de map Programma's (Applications) gevolgd door de map EPSON Print CD en vervolgens op het pictogram EPSON Print CD.

Opmerking:

Als u wilt weten hoe u EPSON Print CD kunt gebruiken, gaat u naar het menu Help.

Cd/dvd in de printer plaatsen

Volg de onderstaande instructies om de cd/dvd in de printer te laden.

Let op:
  • Houd rekening met het volgende voordat u de cd/dvd in de printer plaatst.

• Volg de onderstaande stappen om de cd/dvd in de printer te plaatsen. Gaat u niet op de juiste manier te werk, dan kunnen de gegevens of de printer beschadigd raken.

Opmerking:

Voordat u afdrukt op een cd/dvd, moet u de rol binnen in de printer schoonmaken. U doet dat door een paar kopieën te maken zonder dat er iets op de glasplaat ligt.

Controleer of de printer aanstaat.

Let op:

Let erop dat u het speciale cd-/dvd-hulpstuk in de printer plaatst wanneer de printer aanstaat. Anders kan er geen automatische afstelling van de afdrukpositie plaatsvinden nadat het cd-/dvd-hulpstuk in de printer is geplaatst.

Open de kap aan de voorzijde en zet de voorste lade in de stand voor een cd of dvd. U doet dit door de hendel van de lade naar beneden te duwen.
Zie Positie van de lade aan de voorzijde wijzigen

Let op

Raak de voorste lade niet aan wanneer u het hendeltje verzet.

Opmerking:

Zorg er voordat u de hendel verzet eerst voor dat er geen papier of andere voorwerpen op de voorste lade liggen en dat de voorste lade niet is uitgeschoven.

Plaats de cd/dvd in het cd-/dvd-hulpstuk met de labelzijde naar boven.

Opmerking:

Gebruik altijd maar één cd/dvd tegelijk.

Cd/dvd van 12 cm

Cd/dvd van 8 cm

Let op:
  • Controleer of het hulpstuk goed schoon is voordat u de cd/dvd erin plaatst. Anders kan de gegevenszijde van de cd/dvd beschadigd raken.

• Gebruik altijd het bij de printer geleverde cd-/dvd-hulpstuk. Als u dit niet doet, kan er een afwijking in de afdrukpositie optreden met een slecht resultaat tot gevolg.

Plaats het hulpstuk met de cd/dvd met de afdrukzijde naar boven in de printer: schuif het hulpstuk over de cd-/dvd-geleider tot de tekens op het hulpstuk en de geleider tegen elkaar vallen.

Afdrukken op een cd/dvd (Windows)

Met EPSON Print CD kunt u afbeeldingen afdrukken op een cd of dvd. Volg de onderstaande instructies voor het afdrukken op een cd/dvd met behulp van EPSON Print CD.

Basisinstellingen vastleggen

Klik op Afdrukken in het menu Bestand. Het dialoogvenster Afdrukken wordt weergegeven.

Zorg ervoor dat uw printer is geselecteerd als printer.

Selecteer CD/DVD of CD/DVD Premium Surface als instelling bij Afdrukmateriaal.

Selecteer Geen onder Bevestigingspatroon afdrukken en klik op Afdrukken.

Opmerking:
  • Gebruik altijd maar één cd of dvd tegelijk. Wanneer het aantal exemplaren op twee of meer staat, moet u de bedrukte cd of dvd steeds uit het hulpstuk verwijderen en dan de volgende cd of dvd in het hulpstuk plaatsen. Druk op de knop  Start om het afdrukken te hervatten.
    Zie Cd/dvd in de printer plaatsen

• Als u CD/DVD Premium Surface selecteert als afdrukmateriaal in het dialoogvenster Printerinstellingen en een hoogwaardige cd/dvd gebruikt, kunt u cd-/dvd-labels van hoge kwaliteit maken.

• Laat de cd of dvd altijd helemaal drogen voordat u het schijfje gebruikt en voordat u de bedrukte zijde aanraakt. Wanneer CD/DVD Premium Surface is geselecteerd als afdrukmateriaal, duurt het drogen langer dan met CD/DVD geselecteerd als afdrukmateriaal. Laat cd's en dvd's die zijn bedrukt met de instelling CD/DVD Premium Surface 24 uur drogen.

• Als de afdrukpositie niet helemaal goed is, kunt u dit aanpassen met EPSON Print CD. Zie de Help van EPSON Print CD voor meer informatie.

• Wanneer er vegen zichtbaar zijn in de afdruk, kunt u de kleurverzadiging aanpassen. Zie de Help van EPSON Print CD voor meer informatie.

• Verwijder het cd-/dvd-hulpstuk na het bedrukken van de cd of dvd en zet de lade aan de voorzijde in de stand voor papier (hendel omhoog trekken).

Geavanceerde instellingen gebruiken

De printerdriver heeft ook opties voor meer complexe instellingen.

Klik op Afdrukken in het menu Bestand. Het dialoogvenster Afdrukken wordt weergegeven.

Klik op de knop Handmatig afdrukken.

Zorg ervoor dat uw printer is geselecteerd als printer.

Selecteer A4 als instelling bij Papierformaat.

Selecteer CD/DVD bij Bron.

Selecteer Staand als afdrukstand.

Klik op Eigenschappen om de printerdriver te openen.

Selecteer CD/DVD of CD/DVD Premium Surface als instelling bij Type.

Pas eventueel nog meer instellingen aan.

Klik op OK om de printerdriver te sluiten.

Klik op OK om af te drukken.

Afdrukken op een cd/dvd (Mac OS X)
Basisinstellingen vastleggen

Klik op Afdrukken in het menu Bestand. Het dialoogvenster Afdrukken wordt weergegeven.

Klik op de knop Printer selecteren.

Selecteer uw printer in de lijst met printers.

Selecteer CD/DVD of CD/DVD Premium Surface als instelling bij Mediatype.

Zorg ervoor dat Geen is geselecteerd onder Proefdrukpatroon en klik op Afdrukken.

Opmerking:
  • Gebruik altijd maar één cd of dvd tegelijk. Wanneer het aantal exemplaren op twee of meer staat, moet u de bedrukte cd of dvd steeds uit het hulpstuk verwijderen en dan de volgende cd of dvd in het hulpstuk plaatsen. Druk op de knop  Start om het afdrukken te hervatten.
    Zie Cd/dvd in de printer plaatsen

• Als u CD/DVD Premium Surface selecteert als afdrukmateriaal in het afdrukvenster en een hoogwaardige cd/dvd gebruikt, kunt u cd-/dvd-labels van hoge kwaliteit maken.

• Laat de cd of dvd altijd helemaal drogen voordat u het schijfje gebruikt en voordat u de bedrukte zijde aanraakt. Wanneer CD/DVD Premium Surface is geselecteerd als afdrukmateriaal, duurt het drogen langer dan met CD/DVD geselecteerd als afdrukmateriaal. Laat cd's en dvd's die zijn bedrukt met de instelling CD/DVD Premium Surface 24 uur drogen.

• Als de afdrukpositie niet helemaal goed is, kunt u dit aanpassen met EPSON Print CD.
    Zie de Help van EPSON Print CD voor meer informatie.

• Wanneer er vegen zichtbaar zijn in de afdruk, kunt u de kleurverzadiging aanpassen. Zie de Help van EPSON Print CD voor meer informatie.

• Verwijder het cd-/dvd-hulpstuk na het bedrukken van de cd of dvd en zet de lade aan de voorzijde in de stand voor papier (hendel omhoog trekken).

Geavanceerde instellingen gebruiken

De printerdriver heeft ook opties voor meer complexe instellingen.

Klik op Afdrukken in het menu Bestand. Het dialoogvenster Afdrukken wordt weergegeven.

Klik op de knop Printer selecteren.

Selecteer uw printer in de lijst met printers.

Klik op Handmatig afdrukken om het dialoogvenster met pagina-instellingen te openen.

Klik in het volgende dialoogvenster op OK.

Het dialoogvenster Pagina-instelling wordt weergegeven.

Zorg ervoor dat uw printer is geselecteerd bij Stel in voor.

Selecteer A4 als instelling bij Papierformaat.

Selecteer Staand als afdrukstand.

Klik op OK om het dialoogvenster te sluiten.

Zorg ervoor dat uw printer is geselecteerd als printer.

Selecteer Printerinstellingen.

Selecteer CD/DVD of CD/DVD Premium Surface als instelling bij Afdrukmateriaal.

Pas eventueel nog meer instellingen aan en klik op Druk af.