Probleemoplossing

Probleemdiagnose

Online-probleemoplossing
Foutindicators
EPSON Status Monitor
Een printercontrole uitvoeren

Als u de printer hebt aangesloten op de USB-poort, kunnen eventuele problemen bij het afdrukken te maken hebben met de USB-verbinding. Zie USB-problemen verhelpen voor meer informatie.

Als uw probleem geen verband houdt met USB, kunt u bij printerproblemen altijd het beste te werk gaan volgens twee eenvoudige stappen. Probeer eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen en pas dan de meest voor de hand liggende oplossingen toe totdat het probleem is opgelost.

De informatie die u nodig hebt om de meest voorkomende problemen te lokaliseren en op te lossen krijgt u via de online-probleemoplossing, het bedieningspaneel van de printer, het hulpprogramma EPSON Status Monitor of door een printercontrole uit te voeren. Raadpleeg het betreffende gedeelte hierna.

Als u specifieke problemen hebt met de afdrukkwaliteit, een afdrukprobleem dat geen verband houdt met de afdrukkwaliteit of een probleem met de papierinvoer, of als de printer helemaal niets meer wil doen, raadpleeg dan het betreffende gedeelte in dit hoofdstuk.

Voordat u een probleem kunt oplossen, kan het noodzakelijk zijn het afdrukken te annuleren. Zie Afdrukken annuleren voor meer informatie.

Online-probleemoplossing

Met de online-probleemoplossing kunt u enkele veel voorkomende problemen oplossen. Raadpleeg het betreffende gedeelte hierna.

Voor Windows-gebruikers

De website voor technische ondersteuning biedt tips voor het oplossen van problemen bij het gebruik van de printer.

Als u een probleem hebt, kunt u op een van de volgende manieren naar deze website gaan:

Klik op Start, wijs naar Programma's (Programs) (voor Windows Me, 98, 95, 2000 en NT 4.0) of Alle programma's (All Programs) (voor Windows XP) en vervolgens naar EPSON en klik op ESC82-probleemoplossing.

Klik op Technische ondersteuning in het dialoogvenster Status Monitor 3.

Klik op Technische ondersteuning op het tabblad Hoofdgroep van de printersoftware.

Als u het probleem niet kunt oplossen met de website voor technische ondersteuning, neemt u voor hulp contact op met uw EPSON leverancier.

Voor Macintosh-gebruikers

De website van EPSON voor technische ondersteuning biedt hulp bij problemen die niet kunnen worden opgelost met de informatie in uw printerdocumentatie.

Om naar deze website te gaan met behulp van de cd-rom met printersoftware, plaatst u de cd-rom in de cd-romlezer en dubbelklikt u op het pictogram EPSON. Vervolgens selecteert u Web-site voor technische ondersteuning en klikt u op .

[Boven]

Foutindicators

De meest voorkomende printerproblemen kunt u identificeren aan de hand van de lampjes op het bedieningspaneel van uw printer. Als de printer niet functioneert en de lampjes branden of knipperen, kunt u aan de hand van de onderstaande tabel nagaan wat een bepaald patroon betekent en achterhalen wat het probleem is. Vervolgens voert u de voorgestelde oplossingen uit. Als de status van het aan-uitlampje niet wordt getoond, brandt of knippert het lampje.

Lampjes

Probleem en oplossing

Papier op

Er is geen papier in de printer geladen.

Laad papier in de papiertoevoer en druk vervolgens op de papierknop . De printer gaat door met afdrukken en het lampje gaat uit.

Vastgelopen papier

Het papier is vastgelopen in de printer.

Druk op de papierknop  om het vastgelopen papier uit te voeren. Als het papier vast blijft zitten, opent u de printerkap en verwijdert u al het papier, inclusief eventuele afgescheurde stukjes, uit de printer. Laad het papier vervolgens opnieuw in de papiertoevoer en druk op de papierknop  om het afdrukken te hervatten.

Inkt bijna op

De cartridge is bijna leeg.

Schaf een nieuwe cartridge aan in de kleur zwart (T0321), cyaan (T0422), magenta (T0423) of geel (T0424). Om te bepalen welke cartridge bijna leeg is, controleert u het inktniveau via EPSON Status Monitor 3 (Windows) of EPSON StatusMonitor (Macintosh).

Inkt op

De cartridge is leeg of niet geïnstalleerd.

Vervang de cartridge door een nieuwe cartridge in de kleur zwart (T0321), cyaan (T0422), magenta (T0423) of geel (T0424). Als er een inktfout optreedt nadat de printkop naar de uitgangspositie is verplaatst, is de cartridge mogelijk niet goed geïnstalleerd. Druk de cartridge goed omlaag tot hij vastklikt. Zie Een lege cartridge vervangen voor meer informatie.

Onjuiste cartridge

De geïnstalleerde cartridge is niet geschikt voor de printer.

Vervang de onjuiste cartridge door een geschikt type cartridge in de kleur zwart (T0321), cyaan (T0422), magenta (T0423) of geel (T0424). Zie Een lege cartridge vervangen voor meer informatie.

Verkeerd geïnstalleerde cartridge

De cartridge is niet goed geïnstalleerd.

Als de printkop zich in de uitgangspositie bevindt, drukt u op de inktknop om de printkop te verplaatsen naar de positie voor vervanging van de cartridge. Verwijder de cartridge en installeer hem opnieuw. Ga vervolgens door met de installatie van de cartridge.

Als de printkop zich bevindt in de positie voor vervanging van de cartridge, verwijdert u de cartridge en plaats u de cartridge opnieuw. Ga vervolgens door met de installatie van de cartridge.

Terugloopfout

De printkop is tijdens het teruglopen klemgeraakt door vastgelopen papier of ander materiaal en kan niet terugkeren naar de uitgangspositie.

Zet de printer uit. Open de printerkap en verwijder al het papier en alle eventuele obstakels met de hand uit de papierbaan. Zet de printer vervolgens weer aan.

Neem contact op met uw leverancier als dit het probleem niet oplost.

Onbekende printerfout

Er heeft zich een onbekende printerfout voorgedaan.

Zet de printer uit en neem contact op met uw leverancier.

[Boven]

EPSON Status Monitor

Het hulpprogramma EPSON Status Monitor toont statusberichten en een grafische weergave van de huidige status van de printer.

Als er tijdens het afdrukken een probleem optreedt, verschijnt er een foutbericht in het venster van de voortgangsbalk.

Als de inkt op is, klikt u in de EPSON Status Monitor of het venster van de voortgangsbalk op Hoe. U wordt dan door EPSON Status Monitor stap voor stap begeleid bij de procedure voor het vervangen van de cartridges.

[Boven]

Een printercontrole uitvoeren

Als u de oorzaak van het probleem niet kunt achterhalen, kunt u met een speciale controle bepalen of het probleem bij de printer of bij de computer moet worden gezocht.

U drukt als volgt een controlepagina af.

Als u de printer op de parallelle poort aansluit, zorgt u ervoor dat zowel de printer als de computer uitstaat. Als u de printer op een USB-poort aansluit, zorgt u ervoor dat de computer aanstaat en de printer uit.

Koppel de interfacekabel van de printer los.

Als u de parallelle interface gebruikt, maakt u de kabelklemmetjes aan beide zijden van de interfaceconnector los en verwijdert u indien nodig de aardverbinding. Koppel vervolgens de interfacekabel van de printer los.

Als u USB gebruikt, zorgt u ervoor dat de computer aanstaat als u de kabel aansluit. Als de computer uitstaat, wordt de printer mogelijk niet door de computer herkend.

Zorg ervoor dat de papiertoevoer papier bevat van A4- of Letter-formaat.

Houd de papierknop  ingedrukt en druk op de aan-uitknop  om de printer aan te zetten. Laat vervolgens de aan-uitknop   weer los. Wanneer de printer begint met het uitvoeren van de controle laat u de papierknop  los.

De printer drukt een controlepagina af met daarop het versienummer van het ROM-geheugen van uw printer, de inkttellercode en een spuitkanaaltjespatroon.

Vergelijk de kwaliteit van de afgedrukte controlepagina met het hieronder getoonde voorbeeld. Als de kwaliteit goed is, functioneert de printer naar behoren en wordt het probleem vermoedelijk veroorzaakt door een verkeerde instelling in de printerdriver of de gebruikte toepassing, door de interfacekabel (gebruik altijd een afgeschermde kabel) of door de computer zelf.

Als de kwaliteit niet goed is, is er iets mis met de printer. Als er bijvoorbeeld strepen in het controlepatroon zitten (zie afbeelding), is er wellicht sprake van een verstopt spuitkanaaltje of een onjuist uitgelijnde printkop.