Gescande documenten omzetten in tekstgegevens

U kunt een document scannen en de tekst van dat document omzetten in gegevens die met een tekstverwerkingsprogramma verder kunnen worden bewerkt. Dit proces wordt OCR genoemd. OCR staat voor Optical Character Recognition oftewel optische tekstherkenning. Hiervoor hebt u een OCR-programma nodig, zoals ABBYY FineReader.
Opmerking:
ABBYY FineReader Sprint Plus wordt in sommige landen mogelijk niet meegeleverd.
OCR-software kan de volgende document- of teksttypen niet of slechts moeilijk herkennen:
met de hand geschreven letters
kopieën van kopieën
faxberichten
zeer dicht op elkaar staande tekst
tekst in tabellen of onderstreepte tekst
cursieve lettertypen en tekengrootten van minder dan 8 punten
Ga als volgt te werk om tekst te scannen en om te zetten met ABBYY FineReader.
Plaats alleen de eerste pagina van het document in de invoerlade. Zie Documenten plaatsen voor instructies.
U start ABBYY FineReader op een van de volgende manieren.
Windows: Klik op Start > Programs (Programma’s) of All Programs (Alle programma’s) > ABBYY FineReader 6.0 Sprint > ABBYY FineReader 6.0 Sprint.
Mac OS X: Selecteer Applications (Programma’s) > ABBYY FineReader 5 Sprint Plus, en dubbelklik op het pictogram Launch FineReader 5 Sprint.
Het venster van ABBYY FineReader verschijnt.
Klik op het pictogram Scan&Read boven in het venster. Epson Scan wordt gestart.
Voor gebruikers van Mac OS X:
Als u het pictogram Scan&Read niet ziet, kiest u Select Scanner in het menu Scan&Read, selecteert u uw scanner en klikt u op OK. Vervolgens selecteert u Scan&Read in het menu Scan&Read om Epson Scan te starten.
Selecteer een van de onderstaande instellingen als Document Source (Documentbron):
Single-Sided (Enkelzijdig): Selecteer deze instelling wanneer u maar een kant van de pagina wilt scannen.
Double-Sided (Dubbelzijdig): Selecteer deze instelling wanneer u beide kanten van de pagina wilt scannen.
Carrier Sheet (Single-Sided) (Draagblad (enkelzijdig)): Selecteer deze instelling om met het draagblad documenten te scannen die een onregelmatige vorm hebben of vouwen of kreuken vertonen.
Carrier Sheet (Stitch Images) (Draagblad (samenvoegen)): Selecteer deze instelling om met het draagblad documenten te scannen van de formaten A3, B4, of US B. Epson Scan scant de afbeeldingen met de instelling Dubbelzijdig en voegt vervolgens de afbeeldingen samen.
Selecteer het formaat van uw origineel bij Size (Grootte).
Klik bij Orientation (Oriëntatie) op het lijstpijltje en selecteer de richting van het document.
Selecteer 400 als Resolution (Resolutie).
Selecteer Auto (Automatisch), Color (Kleur), Grayscale (Grijs) of Black & White (Zwart-wit) als instelling onder Image Type (Beeldtype).
Klik op Preview (Voorbeeldscan) om de scan(s) vooraf te bekijken. De scanner laadt de eerste pagina. Hiervan wordt een voorbeeld weergegeven in het venster Preview (Voorbeeldscan). Daarna wordt de eerste pagina weer uitgevoerd.
Trek indien nodig in het venster Preview (Voorbeeldscan) een selectiekader rond het gedeelte dat u wilt scannen. Zie Een selectiekader maken in een voorbeeldafbeelding voor instructies.
Wijzig indien nodig nog andere instellingen voor Image Adjustment (Afbeeldingsaanpassing). Zie Kleur- en andere beeldinstellingen aanpassen voor meer informatie hierover.
Leg de eerste pagina opnieuw op de stapel en plaats nu alle pagina's van het document (max. 75 pagina’s) in de scanner met de bedrukte zijde naar beneden en de bovenrand naar de invoerlade gericht.
Klik op Scan (Scannen). Uw document wordt gescand, omgezet in tekst die kan worden bewerkt, en geopend in het ABBYY FineReader-venster.
Opmerking:
Als de herkenning van de lettertekens in uw tekst slechts moeizaam verloopt, kunt u de herkenning ervan verbeteren door het selectievakje Text Enhancement (Tekst verbeteren) in te schakelen of de instelling voor Threshold (Drempelwaarde) aan te passen. Zie Kleur- en andere beeldinstellingen aanpassen voor instructies.
Volg de instructies uit de Help van ABBYY FineReader als u wilt weten hoe u het document kunt bewerken en opslaan.