Gescande documenten omzetten in tekstgegevens

U kunt een document scannen en de tekst van dat document omzetten in gegevens die met een tekstverwerkingsprogramma verder kunnen worden bewerkt. Dit proces wordt OCR genoemd. OCR staat voor Optical Character Recognition oftewel optische tekstherkenning. Hiervoor hebt u een OCR-programma nodig, zoals ABBYY FineReader (met uw scanner meegeleverd).
Opmerking:
ABBYY FineReader Sprint Plus wordt in sommige landen mogelijk niet meegeleverd.
OCR-software kan de volgende document- of teksttypen niet of slechts moeilijk herkennen:
met de hand geschreven letters
kopieën van kopieën
faxberichten
zeer dicht op elkaar staande tekst
tekst in tabellen of onderstreepte tekst
cursieve lettertypen en tekengrootten van minder dan 8 punten
Meer informatie over het scannen en converteren van tekst met ABBYY FineReader vindt u hier:

Converteren naar bewerkbare tekst in de Office Mode (Kantoormodus)

Plaats het document op de glasplaat of in de ADF. Zie Documenten of foto’s op de scanner plaatsen of Documenten in de automatische documenttoevoer plaatsen voor instructies.
U start ABBYY FineReader op een van de volgende manieren:
Windows: Klik op Start > Programs (Programma’s) of All Programs (Alle programma’s) > ABBYY FineReader 6 Sprint > ABBYY FineReader 6 Sprint.
Mac OS X: Selecteer Applications (Programma’s) > ABBYY FineReader 5 Sprint Plus, en dubbelklik op het pictogram Launch FineReader 5 Sprint.
Klik op het pictogram Scan&Read boven in het venster. Epson Scan wordt gestart in de laatst gebruikte modus.
Voor gebruikers van Mac OS X:
Als u het pictogram Scan&Read niet ziet, kiest u Select Scanner in het menu Scan&Read, en selecteert u EPSON GT-1500, en klikt u op OK. Vervolgens selecteert u Scan&Read in het menu Scan&Read om Epson Scan te starten.
Stel indien nodig de scanmodus in op Office Mode (Kantoormodus). Zie De scanmodus wijzigen voor instructies.
Selecteer Color (Kleuren), Grayscale (Grijs), of Black&White (Zwart-wit) onder Image Type (Beeldtype).
Selecteer een van de onderstaande instellingen als Document Source (Documentbron):
Auto Detect (Automatisch detecteren): Deze instelling bepaalt automatisch of uw document met de ADF moet worden geladen of vanaf de glasplaat moet worden gescand.
Document Table (Documenttabel): Gebruik deze instelling om vanaf de glasplaat te scannen.
ADF: Gebruik deze instelling om vanaf de ADF te scannen.
Selecteer het formaat van uw origineel bij Size (Grootte).
Selecteer 300 als Resolution (Resolutie).
Klik op Preview (Voorbeeldscan) om het document vooraf te bekijken. Het venster Preview (Voorbeeldscan) wordt geopend waarin u het document kunt zien. Zie Het scangebied weergeven en aanpassen voor instructies.
Pas indien nodig de kwaliteit ervan aan. Zie Kleur- en andere beeldinstellingen aanpassen voor instructies.
Klik op Scan (Scannen). Uw document wordt gescand, omgezet in tekst die kan worden bewerkt, en geopend in het ABBYY FineReader-venster.
Opmerking:
Als de herkenning van de lettertekens in uw tekst slechts moeizaam verloopt, kunt u de herkenning ervan verbeteren door het selectievakje Text Enhancement (Tekst verbeteren) in te schakelen of de instelling voor Threshold (Drempelwaarde) aan te passen. Zie Kleur- en andere beeldinstellingen aanpassen voor instructies.
Volg de instructies uit de Help van ABBYY FineReader als u wilt weten hoe u het document kunt bewerken en opslaan.

Converteren naar bewerkbare tekst in de Home Mode (Thuismodus)

Plaats het document op de glasplaat. Zie Documenten of foto’s op de scanner plaatsen voor instructies.
U start ABBYY FineReader op een van de volgende manieren.
Windows: Klik op Start > Programs (Programma’s) of All Programs (Alle programma’s) > ABBYY FineReader 6 Sprint > ABBYY FineReader 6 Sprint.
Mac OS X: Selecteer Applications (Programma’s) > ABBYY FineReader 5 Sprint Plus, en dubbelklik op het pictogram Launch FineReader 5 Sprint.
Klik op het pictogram Scan&Read boven in het venster. Epson Scan wordt gestart in de laatst gebruikte modus.
Voor gebruikers van Mac OS X:
Als u het pictogram Scan&Read niet ziet, kiest u Select Scanner in het menu Scan&Read, en selecteert u EPSON GT-1500, en klikt u op OK. Vervolgens selecteert u Scan&Read in het menu Scan&Read om Epson Scan te starten.
Stel indien nodig de scanmodus in op Home Mode (Thuismodus). Zie De scanmodus wijzigen voor instructies.
Selecteer Magazine (Magazine), Newspaper (Krant), of Text/Line Art (Tekst/lijntekeningen) als Document Type (Documenttype).
Selecteer Black&White (Zwart-wit) of Color (Kleuren) onder Image Type (Beeldtype).
Selecteer Printer of Other (Aangepast) als Destination (Bestemming).
Opmerking:
Als u Other (Aangepast) selecteert, stel dan 300 in als Resolution (Resolutie).
Klik op Preview (Voorbeeldscan) om het document vooraf te bekijken. Het venster Preview (Voorbeeldscan) wordt geopend waarin u het document kunt zien. Zie Het scangebied weergeven en aanpassen voor instructies.
Pas indien nodig de kwaliteit ervan aan. Zie Kleur- en andere beeldinstellingen aanpassen voor instructies.
Klik op Scan (Scannen). Uw document wordt gescand, omgezet in tekst die kan worden bewerkt, en geopend in het ABBYY FineReader-venster.
Opmerking:
Als de herkenning van de lettertekens in uw tekst slechts moeizaam verloopt, kunt u de herkenning ervan verbeteren door het selectievakje Text Enhancement (Tekst verbeteren) in te schakelen of de instelling voor Threshold (Drempelwaarde) aan te passen. Zie Kleur- en andere beeldinstellingen aanpassen voor instructies.
Volg de instructies uit de Help van ABBYY FineReader als u wilt weten hoe u het document kunt bewerken en opslaan.

Converteren naar bewerkbare tekst in de Professional Mode (Professionele Modus)

Plaats het document op de glasplaat of in de ADF. Zie Documenten of foto’s op de scanner plaatsen of Documenten laden in de ADF voor instructies.
U start ABBYY FineReader op een van de volgende manieren.
Windows: Klik op Start > Programs (Programma’s) of All Programs (Alle programma’s) > ABBYY FineReader 6 Sprint > ABBYY FineReader 6 Sprint.
Mac OS X: Selecteer Applications (Programma’s) > ABBYY FineReader 5 Sprint Plus, en dubbelklik op het pictogram Launch FineReader 5 Sprint.
Klik op het pictogram Scan&Read boven in het venster. Epson Scan wordt gestart in de laatst gebruikte modus.
Voor gebruikers van Mac OS X:
Als u het pictogram Scan&Read niet ziet, kiest u Select Scanner in het menu Scan&Read, en selecteert u EPSON GT-1500, en klikt u op OK. Vervolgens selecteert u Scan&Read in het menu Scan&Read om Epson Scan te starten.
Stel indien nodig de scanmodus in op Professional Mode (Professionele Modus). Zie De scanmodus wijzigen voor instructies.
Selecteer Reflective (Reflecterend) als instelling voor Document Type (Documenttype).
Selecteer een van de onderstaande instellingen als Document Source (Documentbron):
Document Table (Documenttabel): Gebruik deze instelling om vanaf de glasplaat te scannen.
ADF: Gebruik deze instelling om vanaf de ADF te scannen.
Selecteer Document als instelling voor Auto Exposure Type (Automatische belichting).
Selecteer Black & White (Grijs/kleur), 24-bit Color (24-bit kleuren), of 48-bit Color (48-bit kleuren) als Image Type (Beeldtype).
Selecteer 300 als Resolution (Resolutie).
Klik op Preview (Voorbeeldscan) om het document vooraf te bekijken. Het venster Preview (Voorbeeldscan) wordt geopend waarin u het document kunt zien. Zie Het scangebied weergeven en aanpassen voor instructies.
Klik op Scan (Scannen). Uw document wordt gescand, omgezet in tekst die kan worden bewerkt, en geopend in het ABBYY FineReader-venster.
Opmerking:
Als de lettertekens in uw tekst niet goed worden herkend, kunt u de herkenning verbeteren door de Threshold (Drempelwaarde) aan te passen. Zie Kleur- en andere beeldinstellingen aanpassen voor instructies.
Volg de instructies uit de Help van ABBYY FineReader als u wilt weten hoe u het document kunt bewerken en opslaan.