Skriva ut på cd- och dvd-skivor

Med programmet Epson Print CD som medföljer skrivaren kan du skapa cd/dvd-etiketter. När du har skapat en etikettfil kan du skriva ut den direkt på 12 cm och 8 cm cd/dvd-skivor.

Anmärkning om cd/dvd-utskrift

Förvara cd/dvd-facket på en plan yta. Om cd/dvd-facket böjs eller skadas finns det risk för att skrivaren inte kan arbeta normalt.
Använd bara cd/dvd-skivor som är märkta att de passar för utskrift, t.ex. med ”Ytan är lämplig för utskrift” eller ”Lämplig för utskrift med bläckstråleskrivare”.
Skriv bara ut på runda cd/dvd-skivor.
Mer information om hur du hanterar cd/dvd och riktlinjer för utskrift finns i cd/dvd-skivans dokumentation.
När du skriver ut på cd/dvd-skivor används en lägre färgmättnad jämfört med Epson specialpapper för att få god utskriftskvalitet.
Skriv först dina data på cd/dvd-skivan innan du skriver ut etiketten. Om du gör det kan fingeravtryck, smuts eller repor på ytan orsaka fel vid datalagringen.
Gör gärna en provutskrift på en skiva och kontrollera den utskrivna ytan efter ett dygn, speciellt om du ska skriva ut på ett stort antal cd/dvd-skivor.
Kom ihåg att låta cd/dvd-skivorna torka ordentligt, dock ej i direkt solljus, innan du använder dem eller tar på den utskrivna ytan.
Färgen kan smetas ut beroende på färgmättnaden på vissa typer av cd/dvd-skivor.
Fukt på utskriftsytan kan göra att utskriften smetas ut.
Om du av misstag råkar skriva på cd/dvd-facket eller det inre, genomskinliga facket ska du omedelbart torka bort bläcket.
Cd/dvd-facket, cd/dvd-skivan eller skrivarens insida kan fläckas ned om du skriver ut på cd/dvd-skivor med ett program som inte har stöd för cd/dvd-utskrift.
Om du väljer CD/DVD Premium Surface som inställning för Media Type (Medietyp) skrivarens drivrutin och använder en högkvalitets CD/DVD, kan du skapa CD/DVD-etiketter av högkvalitet.
Var noga med att låta cd eller dvd-skivorna torka ordentligt innan du använder dem eller rör vid utskriftsytan. CD- och DVD-skivor som skrivs med CD/DVD Premium Surface som inställning för Media Type (Medietyp) tar längre tid att torka än de som skrivs med CD/DVD som Media Type (Medietyp) inställning. Låt cd- och dvd-skivor som skrivits ut med inställningen CD/DVD Premium Surface torka i 24 timmar.
Om utskriftssidan är kladdig även efter att den har torkat kan det bero på en för hög grad av färgmättnad. I sådana fall ska du sänka färgmättnaden i Epson Print CD.
Om utskriftsläget är fel kan du justera det med Epson Print CD.
Om bläck smetas ut ska du justera färgmättnaden med Epson Print CD.
Du kan ställa in utskriftsområdet på en cd/dvd-skiva med Epson Print CD. Ställ in utskriftsområdet så att det passar utskriftsområdet på cd/dvd-skivan som du skriver ut på. Observera att felaktiga inställningar kan göra att cd/dvd-facket, cd- eller dvd-skivan fläckas ned.
Om facket är utmatat eller inte matar korrekt när du startar en cd/dvd-utskrift ska du kontrollera att facket är rätt isatt.
Se Placera en cd/dvd
Om facket matas ut när du startar en cd/dvd-utskrift innebär det att skrivaren inte är redo. Vänta tills ett meddelande på skärmen uppmanar dig att mata in facket. Sätt in facket igen och tryck på knappen .
När utskrift på CD/DVD är klar tar du ut CD/DVD-facket och stänger CD/DVD-matningsfacket.
Utskriftsområdet på en cd/dvd-skiva visas nedan.
12 cm cd/dvd-skiva
8 cm cd/dvd-skiva
A
21 mm
B
120 mm
C
80 mm
Anmärkning:
Skivan eller cd/dvd-facket kan fläckas ned av bläck om du skriver ut på följande områden på skivan.
Området runt centrumhålet
21 till 42 mm
Yttre periferiområdet
117 till 120 mm (12 cm cd/dvd), 77 till 80 mm (8 cm cd/dvd)

Positionera en cd/dvd

Mer information om hur du placerar en cd/dvd-skiva finns i avsnittet nedan.

Öppna Epson Print CD

Se följande avsnitt för mer information om hur du startar Epson Print CD.
Anmärkning:
Om du vill lära dig hur du använder Epson Print CD kan du gå till menyn Help.

Skriva ut på en cd/dvd i Windows

Med Epson Print CD kan du skriva ut bilder på cd/dvd-skivor. Instruktionerna nedan beskriver hur du skriver ut på en cd/dvd-skiva med Epson Print CD.
Anmärkning:
Det går bara att skriva ut på en cd eller dvd-skiva åt gången. När inställningen Copies är 2 eller fler ska du ta ut varje skiva ur facket när utskriften är klar och sedan placera nästa cd eller dvd i facket. Tryck på knappen för att återuppta utskriften.
Se Placera en cd/dvd

Ändra grundinställningarna

Klicka på Print i menyn File. Dialogrutan Print öppnas.
Kontrollera att skrivaren är markerad i inställningen Printer.
Välj CD/DVD eller CD/DVD Premium Surface som inställning för Media Type.
Välj None som inställning för Print Confirmation Pattern och klicka sedan på Print.

Ändra de avancerade inställningarna

Det går att ställa in mer avancerade inställningar med skrivardrivrutinen.
Klicka på Print i menyn File. Dialogrutan Print öppnas.
Klicka på knappen Manual Print.
Kontrollera att skrivaren är markerad i inställningen Name (Namn).
Välj A4 som inställning för Size (Storlek).
Välj CD/DVD som inställning för Source (Källa).
Välj Portrait (Stående) som inställning för Orientation (Orientering).
Öppna skrivardrivrutinen genom att klicka på Properties (Egenskaper).
Välj CD/DVD eller CD/DVD Premium Surface som inställning för Type (Typ).
Justera andra inställningsalternativ enligt dina önskemål.
Stäng skrivardrivrutinen genom att klicka på OK.
Skriv ut data genom att klicka på OK.

Skriva ut på en cd/dvd i Mac OS X

Göra grundinställningar

Anmärkning:
Du kan bara skriva ut på en cd/dvd-skiva i taget. När inställningen Copies är 2 eller fler ska du ta ut varje skiva ur facket när utskriften är klar och sedan placera nästa cd eller dvd i facket. Tryck på knappen för att återuppta utskriften.
Se Placera en cd/dvd
Välj Print på snabbmenyn File. Dialogrutan Print öppnas.
Klicka på knappen Select Printer.
Markera skrivaren i skrivarlistan.
Välj CD/DVD eller CD/DVD Premium Surface som inställning för Media Type.
Kontrollera att du har valt None inställningen Print Check Pattern och klicka på Print.

Göra avancerade inställningar

Du kan ange avancerade inställningar i skrivardrivrutinen.
Anmärkning:
Skärmdumparna för detta avsnitts skrivrutinsfönster är tagna från Mac OS X 10.5.
Klicka på Print i menyn File. Dialogrutan Print öppnas.
Klicka på knappen Select Printer.
Markera skrivaren i skrivarlistan.
Klicka på knappen Manual Print för att expandera dialogrutan Page Setup (Utskriftsformat).
Klicka på OK när följande dialogruta visas.
Dialogrutan Page Setup (Utskriftsformat) öppnas.
Kontrollera att skrivaren är markerad i inställningen Format for (Format för).
Välj A4 som inställning för Paper Size (Pappersstorlek).
Välj Portrait (Stående) som inställning för Orientation (Orientering).
Klicka på OK så öppnas dialogrutan Print (Skriv ut).
Anmärkning för användare av Mac OS X 10.5, 10.6 och 10.7:
Om dialogrutan Print (Skriv ut) inte förstoras, kan du klicka på för att förstora den.
Kontrollera att skrivaren är markerad i inställningen Printer (Skrivaren).
Välj Print Settings (Utskriftsinställningar).
Välj CD/DVD eller CD/DVD Premium Surface som inställning för Media Type (Medietyp).
Justera de övriga inställningarna efter behov och klicka på Print (Skriv ut).

Skriva ut på en cd/dvd med ett program som kan köpas i handeln

Du måste göra följande inställningar när du skriver ut på en cd/dvd-skiva från ett program med stöd för cd/dvd-utskrift som kan köpas i handeln.
Storlek
A4
Orientering
Stående
Källa (Windows)
CD/DVD
Typ
CD/DVD eller CD/DVD Premium Surface
Facktyp*
Epson-fack typ 2**
* Måste anges beroende på programmet.
** Namnet varierar beroende på programmet.