Termer

2,4 GHz-område -- det frekvensområde som IC-organisationen har tilldelat trådlösa WLAN-system.
Åtkomstpunkt -- en enhet som ansluter terminaler i ett trådlöst nätverk till ett nätverk, överför signaler mellan trådlösa enheter eller tjänar som en förbindelselänk mellan trådbundna och trådlösa nätverk.
Ad Hoc-läge -- ett läge där terminaler i ett trådlöst nätverk kan kommunicera direkt med varandra utan någon åtkomstpunkt för trådlöst LAN.
AES -- Advanced Encryption Standard, en krypteringsstandard för WPA som ersätter WEP. AES ger starkare kryptering än TKIP.
Konfigurering -- ett antal förhandsbestämda villkor för korrekt funktionalitet hos en enhet. Att konfigurera nätverksgränssnittet är att preparera det för att arbeta med protokoll som finns tillgängliga på ett nätverk.
DHCP -- Dynamic Host Configuration Protocol. Ett protokoll som hanterar dynamisk tilldelning av IP-adresser till enheter i ett nätverk.
EAP -- Extensible Authentication Protocol, ett auktoriseringsprotokoll som används i standarden IEEE 802.1x.
EtherTalk -- kommunikationsprotokoll för AppleTalk som sköter Ethernet-överföringar.
ftp -- ett TCP/IP-tillämpningsprotokoll för filöverföringar.
IEEE 802.1x-- en IEEE-standard för autentisering av trådbundna/trådlösa nätverk. IEEE 802.11b och IEEE 802.11g är standarder inom 2,4 GHz-området för trådlösa nätverk.
Infrastrukturläge -- ett läge för trådlösa nätverk. Der gör att båda trådbundet och trådlöst anslutna datorer kan skicka utskriftsjobb till enheten via en åtkomstpunkt.
lpd -- en TCP/IP-protokolltillämpning för fjärrutskrifter.
Öppen autentisering -- ett autentiseringsprotokoll för trådlösa åtkomstpunkter där den trådlösa noden skickar en autentiseringsbegäran till den trådlösa åtkomstpunkten som accepterar anslutningen, egentligen utan att autentisera den alls.
Förhandsdelad nyckel -- den grundläggande nyckel som används för att generera krypteringsnycklar för WPA-PSK (TKIP/AES).
Utskriftskö -- en plats där utskriftsjobb lagras som en fil tills nätverksgränssnittet skickar jobbet till avsedd enhet.
Protokoll -- ett regelverk som styr utbytet av information över ett nätverk. Datorer och program kan inte kommunicera med varandra om de använder olika protokoll.
Roamning -- förmågan att flytta den trådlösa enheten från en åtkomstpunkt till en annan utan att anslutningen eller tjänsten avbryts.
Säkerhetstyp -- möjliggör val av säkerhetsnivåer i infrastrukturläge som är anpassade till användarmiljön.
SSID (eller ESSID) -- Service Set Identifier (eller Extended Service Set Identifier), en unik identifieringsmetod för specificering av ett trådlöst nätverk. Alla enheter och åtkomstpunkter som är anslutna till ett visst trådlöst nätverk måste använda samma SSID. Ett ESSID används för nätverk som omfattar flera åtkomstpunkter.
TCP/IP -- Transmission Control Protocol/Internet Protocol, ett lager av protokoll som möjliggör kommunikation mellan noder i ett nätverk.
TKIP -- Temporal Key Integrity Protocol, en krypteringsstandard för WPA som ersätter WEP. Ett utmärkande kännetecken är att den delade nyckeln ändras vid specifika intervall.
WEP -- Wired Equivalent Privacy, ett säkerhetsprotokoll för trådlösa nätverk som definieras i standarden IEEE 802.11b/g. WEP ökar säkerheten genom att kryptera information över radiovågor.
WEP key -- WEP-nyckel, en delad nyckelalgoritm för kryptering av information. Paketen som överförs är krypterade med en delad nyckel som kallas WEP-nyckel. Dekryptering av krypterade paket kräver att mottagaren har samma WEP-nyckel som användes för överföringen.
WLAN -- Wireless Local Area Network, trådlöst lokalt nätverk.
WPA-PSK (TKIP/AES) -- ett krypteringsprotokoll för Wi-Fi (trådlösa nätverk) med en starkare krypteringsalgoritm än WEP. Enheterna och åtkomstpunkterna måste dela en Pre-Shared key (förhandsdelad nyckel). Protokollet som använder AES kallas WPA2-PSK och har starkare kryptering än TKIP.