Afdrukken op cd's en dvd's

Opmerking over afdrukken op cd/dvd
Een cd/dvd plaatsen
EPSON Print CD openen
Afdrukken op een cd/dvd in Windows
Afdrukken op een cd/dvd in Mac OS X

De software EPSON Print CD die bij de printer wordt geleverd, stelt u in staat cd/dvd-labels te maken. Nadat u het labelbestand hebt gemaakt, kunt u rechtstreeks afdrukken op cd's/dvd's van 8 en 12 cm.

Opmerking over afdrukken op cd/dvd
  • Gebruik alleen cd's/dvd's waarop kan worden afgedrukt, zoals schijven waarop “Printable on the label surface” (Labeloppervlak afdrukbaar) of “Printable with ink jet printers” (Afdrukbaar met inkjetprinters) staat vermeld.

• Voor meer informatie over het gebruik van cd's/dvd's en richtlijnen voor het schrijven van gegevens op een cd/dvd raadpleegt u de documentatie bij de cd/dvd.

• Er wordt in tegenstelling tot speciaal Epson-papier een lager kleurverzadigingsniveau gebruikt om de afdrukkwaliteit te waarborgen wanneer op een cd/dvd wordt afgedrukt.

• Druk niet op de cd/dvd af voordat u er gegevens op opslaat. Als u dit wel doet, kunnen vingerafdrukken, vuil of krassen op het oppervlak fouten tijdens het schrijven veroorzaken.

• Probeer een testafdruk uit te voeren op een cd/dvd die u over hebt en controleer na één dag het afgedrukte oppervlak, in het bijzonder voordat u een groot aantal cd's/dvd's afdrukt.

• Voordat u het afgedrukte oppervlak van de cd/dvd aanraakt of gebruikt, moet u het oppervlak volledig en niet in het zonlicht laten drogen.

• Afhankelijk van het type cd/dvd kunnen vlekken optreden, afhankelijk van het kleurverzadigingsniveau.

• Als het afgedrukte oppervlak zelfs na het drogen plakkerig is, is het kleurverzadigingsniveau wellicht te hoog. Verlaag in dit geval het kleurverzadigingsniveau in EPSON Print CD.

• Vocht op het afdrukoppervlak kan vlekken veroorzaken.

• Als per ongeluk op de cd/dvd-lade of het interne doorzichtige compartiment wordt afgedrukt, veegt u de inkt onmiddellijk weg.

• Nogmaals afdrukken op dezelfde cd/dvd verbetert de afdrukkwaliteit mogelijk niet.

• U kunt het afdrukgebied van een cd/dvd instellen met EPSON Print CD. Pas het afdrukgebied in de instellingen aan het afdrukgebied aan van de cd/dvd waarop u afdrukt. Wanneer u de instellingen maakt, moet u er rekening mee houden dat verkeerde instellingen vlekken op de cd/dvd-lade, cd of dvd tot gevolg kunnen hebben.

• Het afdrukgebied van een cd/dvd wordt als volgt geïllustreerd.

Cd/dvd van 12 cm

Cd/dvd van 8 cm

Opmerking:

Wanneer u op de volgende gedeelten van de schijf afdrukt, komen er mogelijk inktvlekken op de cd/dvd-lade terecht.

Binnenste hubgedeelte

18 tot 42 mm

Buitenrandgedeelte

117 tot 120 mm (cd/dvd van 12 cm),
77 tot 80 mm (cd/dvd van 8 cm)

Een cd/dvd plaatsen

Raadpleeg het hierna genoemde gedeelte voor meer informatie over het plaatsen van een cd/dvd.

Een cd/dvd plaatsen
EPSON Print CD openen
Voor Windows

Als u EPSON Print CD wilt openen, dubbelklikt u op het pictogram EPSON Print CD op uw bureaublad.

Opmerking:

Als het pictogram EPSON Print CD niet op het bureaublad wordt weergegeven, klikt u op Start, wijst u Programma's of Alle programma's aan, wijst u EPSON Print CD aan en klikt u vervolgens op EPSON Print CD.

Voor Mac OS X

Als u EPSON Print CD wilt openen, dubbelklikt u op het pictogram Macintosh HD (de standaard vaste schijf), de map Programma's, de map EPSON Print CD en vervolgens op het pictogram EPSON Print CD.

Opmerking:

Als u wilt weten hoe u EPSON Print CD gebruikt, gaat u naar het menu Help.

Afdrukken op een cd/dvd in Windows

Met EPSON Print CD kunt u afbeeldingen op een c/dvd afdrukken. Hierna wordt uitgelegd hoe u met EPSON Print CD afdrukt op een cd/dvd.

De basisinstellingen

Klik in het menu Bestand op Afdrukken. Het dialoogvenster Afdrukken wordt weergegeven.

Controleer of uw printer als de printer is geselecteerd.

Kies CD/DVD of CD/DVD Premium Surface als instelling bij Type.

Kies Geen als instelling voor Bevestigingspatroon afdrukken en klik vervolgens op Afdrukken.

Opmerking:
  • Als de lade wordt uitgevoerd of niet correct wordt ingevoerd wanneer u een afdruktaak voor een cd/dvd start, controleert u of u de lade correct hebt geplaatst.
    Zie Een cd/dvd plaatsen

.
  • Als de lade wordt uitgevoerd wanneer u een afdruktaak voor een cd/dvd start, is de printer niet gereed. Wacht totdat u een bericht op het scherm ziet waarin u wordt gevraagd om de lade te plaatsen. Plaats de lade opnieuw en druk op de  papierknop.

• U kunt slechts één cd of dvd tegelijk afdrukken. Wanneer Exemplaren is ingesteld op 2 of meer, haalt u elke cd of dvd uit de lade nadat de cd of dvd is afgedrukt en legt u de volgende cd of dvd in de lade. Druk op de  papierknop om door te gaan met afdrukken.
    Zie Een cd/dvd plaatsen

.
  • Als u CD/DVD Premium Surface kiest voor de instelling Invoer in het dialoogvenster Printerinstellingen en een cd/dvd van hoge kwaliteit gebruikt, kunt u cd/dvd-labels van hoge kwaliteit maken.

• Laat de cd's en dvd's volledig drogen voordat u ze gebruikt of voordat u het afgedrukte oppervlak aanraakt. Cd's en dvd's die zijn afgedrukt met CD/DVD Premium Surface bij de instelling Type, moeten langer drogen dan de cd's en dvd's die zijn afgedrukt met de instelling CD/DVD. Laat cd's en dvd's die zijn afgedrukt met CD/DVD Premium Surface 24 uur drogen.

• Als de afdrukpositie verkeerd is uitgelijnd, corrigeert u deze in EPSON Print CD. Raadpleeg voor details de Help bij EPSON Print CD.

• Als de inkt vlekken veroorzaakt, wijzigt u de kleurverzadiging. Raadpleeg voor details de Help bij EPSON Print CD.

• Nadat u op een cd/dvd hebt afgedrukt, haalt u de cd/dvd-lade eruit en stelt u de voorlade in op de papierstand door de ladehendel omhoog te trekken.

Geavanceerde instellingen

U kunt in de printerdriver complexere instellingen maken.

Klik in het menu Bestand op Afdrukken. Het dialoogvenster Afdrukken wordt weergegeven.

Klik op de knop Handmatig afdrukken.

Controleer of uw printer bij Naam is geselecteerd.

Kies A4 bij Formaat.

Kies CD/DVD bij Invoer.

Kies Staand bij Afdrukstand.

Klik op Eigenschappen om de printerdriver te openen.

Kies CD/DVD of CD/DVD Premium Surface als instelling bij Type.

Pas de andere instellingen naar wens aan.

Klik op OK om de printerdriver te sluiten.

Klik op OK om de gegevens af te drukken.

Opmerking:
  • Als de lade wordt uitgevoerd of niet correct wordt ingevoerd wanneer u een afdruktaak voor een cd/dvd start, controleert u of u de lade correct hebt geplaatst.
    Zie Een cd/dvd plaatsen

.
  • Als de lade wordt uitgevoerd wanneer u een afdruktaak voor een cd/dvd start, is de printer niet gereed. Wacht totdat u een bericht op het scherm ziet waarin u wordt gevraagd om de lade te plaatsen. Plaats de lade opnieuw en druk op de  papierknop.

Afdrukken op een cd/dvd in Mac OS X
De basisinstellingen

Selecteer Print in het menu Archief. Het dialoogvenster Afdrukken wordt weergegeven.

Klik op de knop Printer selecteren.

Selecteer uw printer in de lijst met printers.

Kies CD/DVD of CD/DVD Premium Surface als instelling bij Afdrukmateriaal.

Controleer of Geen is geselecteerd bij Proefdrukpatroon en klik op Afdrukken.

Opmerking:
  • Als de lade wordt uitgevoerd of niet correct wordt ingevoerd wanneer u een afdruktaak voor een cd/dvd start, controleert u of u de lade correct hebt geplaatst.
    Zie Een cd/dvd plaatsen

.
  • Als de lade wordt uitgevoerd wanneer u een afdruktaak voor een cd/dvd start, is de printer niet gereed. Wacht totdat u een bericht op het scherm ziet waarin u wordt gevraagd om de lade te plaatsen. Plaats de lade opnieuw en druk op de  papierknop.

• U kunt slechts één cd of dvd tegelijk afdrukken. Wanneer Exemplaren is ingesteld op 2 of meer, haalt u elke cd of dvd uit de lade nadat deze is afgedrukt en legt u de volgende cd of dvd in de lade. Druk op de  papierknop om door te gaan met afdrukken.
    Zie Een cd/dvd plaatsen

.
  • Als u CD/DVD Premium Surface kiest voor de instelling Invoer in het dialoogvenster Afdrukken en een cd/dvd van hoge kwaliteit gebruikt, kunt u cd/dvd-labels van hoge kwaliteit maken.

• Laat de cd's en dvd's volledig drogen voordat u ze gebruikt of voordat u het afgedrukte oppervlak aanraakt. Cd's en dvd's die zijn afgedrukt met CD/DVD Premium Surface met de instelling Type, moeten langer drogen dan de cd's en dvd's die zijn afgedrukt met de instelling CD/DVD. Laat cd's en dvd's die zijn afgedrukt met CD/DVD Premium Surface 24 uur drogen.

• Als de afdrukpositie verkeerd is uitgelijnd, corrigeert u deze in CD.
    Raadpleeg de Help bij EPSON Print CD voor meer informatie.

• Als de inkt vlekken veroorzaakt, wijzigt u de kleurverzadiging. Raadpleeg voor details de Help bij EPSON Print CD.

• Nadat u op een cd/dvd hebt afgedrukt, haalt u de cd/dvd-lade eruit en stelt u de voorlade in op de papierstand door de ladehendel omhoog te trekken.

Geavanceerde instellingen

U kunt in de printerdriver complexere instellingen maken.

Klik in het menu Archief op Print. Het dialoogvenster Afdrukken wordt weergegeven.

Klik op de knop Printer selecteren.

Selecteer uw printer in de lijst met printers.

Klik op de knop Handmatig afdrukken om het dialoogvenster Pagina-instelling te openen.

Wanneer het volgende dialoogvenster wordt weergegeven, klikt u op OK.

Het dialoogvenster Pagina-instelling wordt weergegeven.

Controleer of uw printer bij Stel in voor is geselecteerd.

Kies A4 bij Papierformaat.

Kies Staand bij Richting.

Klik op OK om het dialoogvenster Afdrukken te openen.

Controleer of uw printer bij Printer is geselecteerd.

Kies Printerinstellingen.

Kies CD/DVD of CD/DVD Premium Surface als instelling bij Afdrukmateriaal.

Pas de andere instellingen naar wens aan en klik op Druk af.

Opmerking:
  • Als de lade wordt uitgevoerd of niet correct wordt ingevoerd wanneer u een afdruktaak voor een cd/dvd start, controleert u of u de lade correct hebt geplaatst.
    Zie Een cd/dvd plaatsen

.
  • Als de lade wordt uitgevoerd wanneer u een afdruktaak voor een cd/dvd start, is de printer niet gereed. Wacht totdat u een bericht op het scherm ziet waarin u wordt gevraagd om de lade te plaatsen. Plaats de lade opnieuw en druk op de  papierknop.