Problemen met de scankwaliteit

De randen van het document worden niet gescand
De gescande afbeelding bestaat uit niet meer dan een paar punten
Er verschijnt altijd een reeks stippen op de afbeelding
Rechte lijnen worden in de afbeelding scheef weergegeven
De afbeelding is vervormd of wazig
De kleuren aan de randen van de afbeelding zijn vlekkerig of vervormd
De gescande afbeelding is te donker
In de gescande afbeelding is te zien wat er achter op het origineel staat
In de gescande afbeelding zijn ribbelpatronen te zien
Tekst wordt niet goed herkend bij het gebruik van OCR
De kleuren verschillen van het origineel
In de miniatuurweergave kan het scangebied maar moeilijk worden aangepast

De randen van het document worden niet gescand

Plaats uw documenten circa 2,5 mm (0,1 inch) van de randen van de glasplaat om te vermijden dat een deel niet wordt gescand.

De gescande afbeelding bestaat uit niet meer dan een paar punten
Er verschijnt altijd een reeks stippen op de afbeelding

De glasplaat kan vies of gekrast zijn. Maak de glasplaat schoon. Zie boekje voor meer informatie. Neem contact op met uw leverancier als het probleem hiermee nog steeds niet is verholpen.

Rechte lijnen worden in de afbeelding scheef weergegeven

Controleer of het document volledig recht op de glasplaat ligt. Maak gebruik van de markeringen aan de bovenkant en de zijkant van de glasplaat om het document recht te leggen.

De afbeelding is vervormd of wazig

• Controleer of het document volledig plat op de glasplaat ligt. Ook mag uw document geen kreukels of golven bevatten.

Let op:

Plaats geen zware voorwerpen op de glasplaat.

• Zorg ervoor dat u het document of de scanner tijdens het scanproces niet beweegt.

• Zorg ervoor dat de scanner op een vlakke en stabiele ondergrond staat.

U kunt ook Kleurencontrole en Continu automatische belichting selecteren in het dialoogvenster Configuratie of het tabblad Kleur openen en met Aanbevolen waarde de standaardinstellingen terughalen voor Automatische belichting. Zie de Help van Epson Scan voor meer informatie.

De kleuren aan de randen van de afbeelding zijn vlekkerig of vervormd

Als uw document erg dik of gekruld aan de randen is, moet u de randen met papier bedekken om externe lichtinval te voorkomen.

De gescande afbeelding is te donker

• Wijzig het Schermgamma van de gescande afbeelding voor uw uitvoerapparaat (zoals een monitor of printer) in het dialoogvenster Configuratie van Epson Scan. Zie de Help van Epson Scan voor meer informatie.

U kunt ook Kleurencontrole en Continu automatische belichting selecteren in het dialoogvenster Configuratie of het tabblad Kleur openen en met Aanbevolen waarde de standaardinstellingen terughalen voor Automatische belichting. Zie de Help van Epson Scan voor meer informatie.

• Wijzig in de Thuismodus of Professionele modus de instelling bij Helderheid (zie Kleur- en andere beeldinstellingen aanpassen). U kunt de helderheid ook aanpassen met het histogram van de Professionele modus (zie de Help van Epson Scan).

• Wijzig in de Professionele modus van Epson Scan de helderheid met behulp van het histogram. Zie de Help van Epson Scan voor meer informatie.

• Controleer de helderheids- en contrastinstellingen van uw beeldscherm.

In de gescande afbeelding is te zien wat er achter op het origineel staat

Als uw origineel op dun papier staat, kan de achterzijde doorschijnen. Dit doorschijnende beeld wordt meegescand en dus zichtbaar gemaakt in de scan. Leg een vel zwart papier achter uw origineel tijdens het scannen. Zorg er ook voor dat u de juiste instellingen gebruikt bij Documenttype en Beeldtype. Zie Basisinstellingen selecteren voor meer informatie hierover.

In de gescande afbeelding zijn ribbelpatronen te zien

Een moiré is een arceringpatroon dat zichtbaar kan worden bij het scannen van drukwerk. Het ontstaat doordat de scanner een iets ander raster gebruikt dan het halftoonraster van het drukwerk.

Origineel met
moiré

Ontrasterd

• Schakel het selectievakje Ontrasteren in de Thuismodus of de Professionele modus van Epson Scan in. Geef in de Professionele modus de juiste Screen Ruling voor het ontrasterfilter op. Schakel het selectievakje Unsharp Mask Filter uit. Zie Kleur- en andere beeldinstellingen aanpassen voor instructies.

Opmerking:

Moiré kan niet worden verwijderd bij het scannen met een resolutie van meer dan 601 dpi.

Tekst wordt niet goed herkend bij het gebruik van OCR
  • Controleer of het document volledig recht op de glasplaat ligt. Maak gebruik van de markeringen aan de bovenkant en de zijkant van de glasplaat om het document recht te leggen.

• In de Thuismodus selecteert u Zwart-wit bij Beeldtype. In de Professionele modus selecteert u Geen als optie voor Zwart-wit. Pas vervolgens de drempelwaarde aan.

• Kijk in de handleiding van uw OCR-software of er instellingen zijn die u softwarematig kunt bijregelen.

De kleuren verschillen van het origineel
  • Wijzig in de Thuismodus of Professionele modus van Epson Scan de instelling bij Beeldtype. Zie Basisinstellingen selecteren voor instructies. Selecteer verschillende combinaties van deze instellingen en de overige instellingen die hieronder worden genoemd.

• Wijzig het Schermgamma van de gescande afbeelding voor uw uitvoerapparaat (zoals een monitor of printer) in het dialoogvenster Configuratie van Epson Scan. Zie de Help van Epson Scan voor meer informatie.

• Probeer de volgende instellingen in het dialoogvenster Configuratie (Configuration): Kleurencontrole, Continue automatische belichting en Aanbevolen waarde (op het tabblad Kleur). Zie de Help van Epson Scan voor meer informatie.

• Controleer welke mogelijkheden uw computer, beeldschermadapter en software bieden voor kleurenovereenkomst en kleurbeheer. Bij sommige computers kunt u het kleurenpalet wijzigen en zo de kleuren op uw scherm aanpassen. Raadpleeg de handleiding van uw software en hardware voor meer informatie.

• Gebruik het kleurbeheersysteem voor uw computer: ICM voor Windows of ColorSync voor Macintosh. In Windows kunt u een kleurprofiel toevoegen dat past bij uw monitor. Zo worden de schermkleuren verbeterd. (Een volledige kleurenovereenkomst is zeer moeilijk te verwezenlijken. Raadpleeg de handleidingen van uw software en uw monitor voor meer informatie over kleurenovereenkomst en kalibratie.)

• Afgedrukte kleuren komen nooit volledig overeen met de kleuren op uw monitor aangezien printers en monitors werken met verschillende kleursystemen: monitors gebruiken RGB (rood, groen en blauw) terwijl printers meestal CMYK gebruiken (cyaan, magenta, geel en zwart).

In de miniatuurweergave kan het scangebied maar moeilijk worden aangepast
  • Maak een nieuw selectiekader of pas het bestaande kader aan, en geef hiermee precies aan welk gebied moet worden gescand. Zie Scangebied (selectiekader) aanpassen voor instructies.

• Pas in het dialoogvenster Configuratie het bijsnijgebied voor de miniaturen aan met de schuifbalk Bijsnijgebied voor miniaturen. Zie de Help van Epson Scan voor meer informatie.