De afdruksnelheid verhogen

Algemene tips
Instellingen voor Snelheid & Voortgang selecteren (Windows)

Volg de onderstaande instructies om de afdruksnelheid van uw printer te verhogen.

Algemene tips

Net zoals afdrukken in een hoge resolutie meer tijd kost dan afdrukken in een lage resolute, kost afdrukken in kleur meer tijd dan afdrukken in zwart-wit. Dit komt doordat in een kleurendocument veel meer gegevens moeten worden verwerkt. Houd hier rekening mee als u kleur gebruikt en tegelijk een hoge afdruksnelheid verlangt.

Maar ook als uw document veel kleur bevat en in de hoogste resolutie moet worden afgedrukt (bijvoorbeeld voor camera-ready-materiaal met kleurenfoto's), is het nog steeds mogelijk om de afdruksnelheid te verhogen. In dit geval kunt u namelijk enkele andere (afdruk)instellingen aanpassen. Houd er wel rekening mee dat aanpassing van bepaalde instellingen om de afdruksnelheid te verhogen kan betekenen dat de afdrukkwaliteit afneemt.

In de volgende tabel is te zien welke factoren welke gevolgen hebben op de afdruksnelheid en afdrukkwaliteit.

Afdrukkwaliteit
Afdruksnelheid

Lager
Sneller

Hoger
Langzamer

Printerinstellingen

Papier & Kwaliteitopties
(Windows)

Zuinig, Normaal

Foto

Hoge snelheid

Aan

Uit

Afbeeldingskenmerken

Afbeeldingsgrootte

Klein

Groot

Resolutie

Laag

Hoog

In de volgende tabel staan alleen de factoren met betrekking tot de afdruksnelheid.

Afdruksnelheid

Sneller

Langzamer

Printerinstellingen

Afdrukstand/Richting

Staand

Liggend

Alleen zwarte inkt

Aan

Uit

Spiegel afbeelding*

Uit

Aan

Gladde rand*

Uit

Aan

PhotoEnhance

Uit

Aan

Sorteren*

Uit

Aan

Omgekeerde volgorde*

Uit

Aan

Hardwarebronnen

Systeemsnelheid

Sneller

Langzamer

Vrije ruimte op de vaste schijf

Veel

Weinig

Beschikbaar geheugen

Veel

Weinig

Softwarestatus

Actieve toepassingen

Eén

Veel

* Varieert afhankelijk van de printerdriver en toepassing.

** Afhankelijk van het afdrukmateriaal.

Instellingen voor Snelheid & Voortgang selecteren (Windows)

U kunt in het dialoogvenster Snelheid & Voortgang bepaalde opties instellen om de afdruksnelheid te verhogen. Klik op de knop Snelheid & Voortgang op het tabblad Hulpprogramma’s van de printerdriver. Het volgende dialoogvenster wordt weergegeven.

Hoge-snelheidkopieën

Selecteer Hoge-snelheidkopieën als u meerdere exemplaren van uw document sneller wilt afdrukken. De afdruksnelheid wordt verhoogd doordat bij het afdrukken van meerdere exemplaren van een document de ruimte op de vaste schijf als cache wordt gebruikt.

Voortgangsbalk weergeven

Selecteer Voortgangsbalk weergeven als tijdens het afdrukken altijd de voortgangsbalk zichtbaar moet zijn.

EPSON Status Monitor 3 uitschakelen

Schakel dit selectievakje in om de printer niet te laten controleren door EPSON Status Monitor 3.

RAW-data altijd spoolen (Windows XP en 2000)

Schakel het selectievakje RAW-data altijd spoolen in als u wilt dat documenten van Windows NT-clients worden gespoold als RAW-bestand in plaats van EMF-bestand (metafile). (in windows nt-toepassingen wordt standaard emf gebruikt.)

U kunt deze optie ook gebruiken als documenten die als EMF-bestand zijn gespoold niet goed worden afgedrukt of als u problemen ondervindt door een tekort aan geheugen of schijfruimte.

Opmerking:

Bij spoolen met het gegevenstype RAW kan de voortgang die wordt weergegeven door de voortgangsbalk afwijken van de werkelijke voortgang.

Pagina genereren (Windows XP en 2000)

Schakel dit selectievakje in als het afdrukken extreem langzaam gaat of als de printkop tijdens het afdrukken enkele minuten stilstaat.

Opmerking:

Bij gebruik van deze functie kunnen de volgende problemen optreden:

• De voortgang die wordt weergegeven in het venster van de voortgangsbalk kan afwijken van de werkelijke vorderingen.

• Het kan iets langer duren voordat met afdrukken wordt begonnen.

Afdrukken als bitmap (Windows XP en 2000)

Schakel dit selectievakje in als het afdrukken extreem langzaam gaat of als de printkop tijdens het afdrukken enkele minuten stilstaat. Probeer deze optie als het probleem niet kan worden opgelost met RAW-data altijd spoolen of Pagina genereren.

Controlevoorkeursinstellingen

In het dialoogvenster Controlevoorkeursinstellingen kunt u de instellingen voor EPSON Status Monitor 3 wijzigen. Klik met de rechtermuisknop op het printerpictogram op de taakbalk en selecteer Controlevoorkeursinstellingen.

U kunt kiezen uit de instellingen uit de onderstaande tabel:

Waarschuwing selecteren

Hier worden de huidige instellingen voor foutmeldingen weergegeven.

Schakel het selectievakje in voor de typen fouten waarvoor u een melding wilt ontvangen.

Klik op Standaard als u voor alle opties onder Waarschuwing selecteren weer de standaardinstellingen wilt activeren.

Snelkoppelingspictogram selecteren

Schakel het selectievakje Snelkoppelingspictogram in en kies een pictogram als u een pictogram wilt weergeven op de taakbalk van Windows als snelkoppeling. U kunt op het snelkoppelingspictogram klikken om EPSON Status Monitor 3 te openen. Als u met de rechtermuisknop op het pictogram klikt, wordt een snelmenu weergegeven waarmee u bepaalde printerhulpprogramma's kunt openen.

Controle van gedeelde printers toestaan

Schakel dit selectievakje in als u controle van een gedeelde printer door andere computers wilt toestaan.