Probleemdiagnose

Foutindicators
EPSON Status Monitor (alleen Windows)
Een printercontrole uitvoeren

Volg in geval van printerproblemen altijd de volgende twee stappen. Probeer eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen en pas dan de meest voor de hand liggende oplossingen toe totdat het probleem is opgelost.

De informatie die u nodig hebt om de meest voorkomende problemen te lokaliseren en op te lossen krijgt u via de online-probleemoplossing, het bedieningspaneel van de printer, het hulpprogramma EPSON Status Monitor of door een printercontrole uit te voeren. Raadpleeg het betreffende gedeelte hierna.

Als u specifieke problemen hebt met de afdrukkwaliteit, een afdrukprobleem dat geen verband houdt met de afdrukkwaliteit of een probleem met de papierinvoer, of als de printer helemaal niets meer wil doen, raadpleeg dan het betreffende gedeelte.

Voordat u een probleem kunt oplossen, kan het noodzakelijk zijn het afdrukken te annuleren.
Zie Afdrukken annuleren

Foutindicators

De meest voorkomende printerproblemen kunt u identificeren aan de hand van de lampjes op uw printer. Als de printer niet functioneert en de lampjes branden of knipperen, kunt u de diagnose stellen aan de hand van de onderstaande tabel. Vervolgens voert u de voorgestelde oplossingen uit.

Lampjes

Oorzaak

Oplossing

Fout

Er bevindt zich geen papier in de papiertoevoer.

Plaats papier in de papiertoevoer. Druk vervolgens op  Start Kleur om door te gaan of  Stop om te annuleren. Zie Papier laden

Er zijn meerdere pagina's tegelijk in het apparaat gegaan.

Haal het papier uit de papiertoevoer en plaats het opnieuw. Druk vervolgens op  Start Kleur om door te gaan of  Stop om te annuleren. Zie Papier laden

Fout

Het papier is vastgelopen.

Zie Het papier wordt niet goed ingevoerd

Een van de cartridges is bijna leeg.

Zie Een lege cartridge vervangen

Een van de cartridges is leeg of niet goed geïnstalleerd.

Als een cartridge leeg is, kunt u niet afdrukken zolang die cartridge niet is vervangen. Zie Een lege cartridge vervangen

Alle lampjes

Er is een probleem met het apparaat.

Zet het apparaat uit en weer aan. Neem contact op met een officieel servicepunt of Epson als het probleem niet is verholpen. Zie Hulp inroepen

EPSON Status Monitor (alleen Windows)

Als er tijdens het afdrukken een probleem optreedt, verschijnt er een foutbericht in het venster van de voortgangsbalk.

Als de inkt op is, klikt u in EPSON Status Monitor op Hoe. U wordt dan stap voor stap begeleid bij de procedure voor het vervangen van de cartridges.

Als u de foutmelding krijgt dat bepaalde onderdelen van de printer het einde van hun levensduur hebben bereikt, moet u contact opnemen met uw leverancier om ze te laten vervangen.

Een printercontrole uitvoeren

Als u de oorzaak van het probleem niet kunt achterhalen, kunt u met een speciale controle bepalen of het probleem bij de printer of bij de computer moet worden gezocht.

U drukt als volgt een controlepagina af.

Trek de USB-kabel uit de computer.

Zorg ervoor dat de papiertoevoer papier van A4-formaat bevat.

Houd de aan-uitknop en de inktknop circa drie seconden ingedrukt (tegelijk).

Er wordt een controleblad met spuitkanaaltjespatroon afgedrukt.

Vergelijk de kwaliteit van de afgedrukte controlepagina met het hieronder getoonde voorbeeld. Als de kwaliteit goed is, functioneert de printer naar behoren en wordt het probleem vermoedelijk veroorzaakt door een verkeerde instelling in de printersoftware of de gebruikte toepassing, door de interfacekabel (gebruik altijd een afgeschermde kabel) of door de computer zelf.

Als de kwaliteit niet goed is, is er iets mis met de printer. Als er bijvoorbeeld stukken uit de afgedrukte lijnen ontbreken (zie illustratie), is er wellicht sprake van een verstopt spuitkanaaltje of een onjuist uitgelijnde printkop.