Afdrukken op een cd of dvd

Opmerking over het afdrukken op een cd/dvd
Cd/dvd in de printer plaatsen
EPSON Print CD openen
Afdrukken op een cd/dvd (Windows)
Afdrukken op een cd/dvd (Mac OS X)
Met een willekeurig in de handel verkrijgbaar softwarepakket afdrukken op een cd/dvd

Met EPSON Print CD (meegeleverd) kunt u cd-/dvd-labels maken. Nadat u een label hebt samengesteld, kunt u het afdrukken op een cd/dvd van 12 cm of 8 cm.

Opmerking over het afdrukken op een cd/dvd
  • Gebruik alleen cd's/dvd's die duidelijk bedoeld zijn om te worden bedrukt. Dit wordt op de verpakking doorgaans aangegeven met opschriften als “Bedrukbare labelzijde” of “Kan worden bedrukt met een inkjetprinter”.

• Raadpleeg de documentatie bij uw cd/dvd voor meer informatie over het precieze gebruik en de specifieke instructies.

• Om de afdrukkwaliteit te waarborgen worden bij het afdrukken op een cd/dvd minder verzadigde kleuren gebruikt dan bij speciale EPSON-papiersoorten.

• Druk pas af op de cd/dvd wanneer de gegevens erop zijn weggeschreven. Doet u dat niet, dan kunnen schrijffouten optreden als gevolg van vingerafdrukken, stof of krassen op het oppervlak van de cd.

• Als u een groot aantal cd's/dvd's wilt bedrukken, druk dan eerst af op een aantal extra cd's/dvd's en controleer de bedrukte zijde na één hele dag.

• Laat de cd of dvd altijd helemaal drogen (niet in volle zon) voordat u het schijfje gebruikt en voordat u de bedrukte zijde aanraakt.

• Afhankelijk van het type cd/dvd en de verzadiging van de gebruikte kleuren kunnen vegen ontstaan.

• Als het bedrukte oppervlak kleverig blijft, ook nadat de cd/dvd verder helemaal is opgedroogd, is voor de kleuren wellicht een te hoog verzadigingsniveau gebruikt. Verlaag in dat geval de kleurverzadiging in EPSON Print CD.

• Vocht op het te bedrukken oppervlak kan vegen veroorzaken.

• Als per ongeluk wordt afgedrukt op het speciale hulpstuk voor cd's/dvd's of op de binnenste doorzichtige ring van het schijfje, moet u de inkt onmiddellijk afvegen.

• Wanneer dezelfde cd/dvd opnieuw wordt bedrukt, zal de afdrukkwaliteit niet verbeteren.

• In EPSON Print CD stelt u het afdrukgebied van een cd/dvd in. Stem het afdrukgebied af op het deel van de cd/dvd dat concreet kan worden bedrukt. Houd er bij het opgeven van uw instellingen rekening mee dat onjuiste instellingen kunnen leiden tot vlekken op het hulpstuk of de cd/dvd.

• Het afdrukgebied van een cd/dvd is als volgt.

Cd/dvd van 12 cm

Cd/dvd van 8 cm

Opmerking:

Als u afdrukt op de volgende delen van de cd/dvd, kunnen er inktvlekken komen op het schijfje of het hulpstuk.

Rond de opening

18 tot 42 mm

Buitenrand

117 tot 120 mm (cd/dvd van 12 cm),
77 tot 80 mm (cd/dvd van 8 cm)

Cd/dvd in de printer plaatsen

Raadpleeg het hierna genoemde gedeelte voor meer informatie over het plaatsen van een cd/dvd.

Cd/dvd in de printer plaatsen
EPSON Print CD openen
Voor Windows

U opent EPSON Print CD door te dubbelklikken op het pictogram EPSON Print CD op het bureaublad.

Opmerking:

Als het pictogram EPSON Print CD niet op het bureaublad staat, gaat u als volgt te werk: klik op Start, wijs naar Programma's of Alle programma's gevolgd door EPSON Print CD en klik vervolgens op EPSON Print CD.

Voor Mac OS X

Open EPSON Print CD als volgt: dubbelklik op het pictogram Macintosh HD (standaardnaam van de vaste schijf), dubbelklik op de map Programma's gevolgd door de map EPSON Print CD en vervolgens op het pictogram EPSON Print CD.

Opmerking:

Als u wilt weten hoe u EPSON Print CD kunt gebruiken, opent u het menu Help.

Afdrukken op een cd/dvd (Windows)

Met EPSON Print CD kunt u afbeeldingen afdrukken op een cd of dvd. Volg de onderstaande instructies voor het afdrukken op een cd/dvd met behulp van EPSON Print CD.

Basisinstellingen vastleggen

Klik op Afdrukken in het menu Bestand. Het dialoogvenster Afdrukken wordt weergegeven.

Zorg ervoor dat uw printer is geselecteerd als printer.

Selecteer CD/DVD of CD/DVD Premium Surface als instelling bij Afdrukmateriaal.

Selecteer Geen onder Bevestigingspatroon afdrukken en klik op Afdrukken.

Opmerking:
  • Als het hulpstuk naar buiten komt of niet goed in de printer gaat wanneer u opdracht geeft af te drukken op een cd/dvd, controleer dan of het hulpstuk goed is geplaatst.
    Zie Cd/dvd in de printer plaatsen

• Als het hulpstuk naar buiten komt wanneer u opdracht geeft af te drukken op een cd/dvd, is de printer niet gereed. Wacht totdat op het scherm wordt gevraagd het hulpstuk in de printer te plaatsen. Plaats het hulpstuk nu opnieuw in de printer en druk op de papierknop .

• Gebruik altijd maar één cd of dvd tegelijk. Wanneer het aantal exemplaren op twee of meer staat, moet u de bedrukte cd of dvd steeds uit het hulpstuk verwijderen en dan de volgende cd of dvd in het hulpstuk plaatsen. Druk op de knop  om het afdrukken te hervatten.
    Zie Cd/dvd in de printer plaatsen

• Als u CD/DVD Premium Surface selecteert als afdrukmateriaal in het dialoogvenster Printerinstellingen en een hoogwaardige cd/dvd gebruikt, kunt u cd-/dvd-labels van hoge kwaliteit maken.

• Laat de cd of dvd altijd helemaal drogen voordat u het schijfje gebruikt en voordat u de bedrukte zijde aanraakt. Wanneer CD/DVD Premium Surface is geselecteerd als afdrukmateriaal, duurt het drogen langer dan met CD/DVD geselecteerd als afdrukmateriaal. Laat cd's en dvd's die zijn bedrukt met de instelling CD/DVD Premium Surface 24 uur drogen.

• Als de afdrukpositie niet helemaal goed is, kunt u dit aanpassen met EPSON Print CD. Zie de Help van EPSON Print CD voor meer informatie.

• Wanneer er vegen zichtbaar zijn in de afdruk, kunt u de kleurverzadiging aanpassen. Zie de Help van EPSON Print CD voor meer informatie.

• Verwijder het cd-/dvd-hulpstuk na het bedrukken van de cd of dvd en sluit de cd-/dvd-geleider.

Geavanceerde instellingen gebruiken

De printerdriver heeft ook opties voor meer complexe instellingen.

Klik op Afdrukken in het menu Bestand. Het dialoogvenster Afdrukken wordt weergegeven.

Klik op de knop Handmatig afdrukken.

Zorg ervoor dat uw printer is geselecteerd als printernaam.

Selecteer A4 als instelling bij Formaat.

Selecteer CD/DVD bij Bron.

Selecteer Staand bij Afdrukstand.

Klik op Eigenschappen om de printerdriver te openen.

Selecteer CD/DVD of CD/DVD Premium Surface als instelling bij Type.

Pas eventueel nog meer instellingen aan.

Klik op OK om de printerdriver te sluiten.

Klik op OK om af te drukken.

Opmerking:
  • Als het hulpstuk naar buiten komt of niet goed in de printer gaat wanneer u opdracht geeft af te drukken op een cd/dvd, controleer dan of het hulpstuk goed is geplaatst.
    Zie Cd/dvd in de printer plaatsen

• Als het hulpstuk naar buiten komt wanneer u opdracht geeft af te drukken op een cd/dvd, is de printer niet gereed. Wacht totdat op het scherm wordt gevraagd het hulpstuk in de printer te plaatsen. Plaats het hulpstuk nu opnieuw in de printer en druk op de papierknop .

Afdrukken op een cd/dvd (Mac OS X)
Basisinstellingen vastleggen

Selecteer Afdrukken in het menu Bestand. Het dialoogvenster Afdrukken wordt weergegeven.

Klik op de knop Printer Selecteren.

Selecteer uw printer in de lijst.

Selecteer CD/DVD of CD/DVD Premium Surface als instelling bij Afdrukmateriaal.

Zorg ervoor dat Geen is geselecteerd onder Proefdrukpatroon en klik op Afdrukken.

Opmerking:
  • Als het hulpstuk naar buiten komt of niet goed in de printer gaat wanneer u opdracht geeft af te drukken op een cd/dvd, controleer dan of het hulpstuk goed is geplaatst.
    Zie Cd/dvd in de printer plaatsen

• Als het hulpstuk naar buiten komt wanneer u opdracht geeft af te drukken op een cd/dvd, is de printer niet gereed. Wacht totdat op het scherm wordt gevraagd het hulpstuk in de printer te plaatsen. Plaats het hulpstuk nu opnieuw in de printer en druk op de papierknop .

• Gebruik altijd maar één cd of dvd tegelijk. Wanneer het aantal exemplaren op twee of meer staat, moet u de bedrukte cd of dvd steeds uit het hulpstuk verwijderen en dan de volgende cd of dvd in het hulpstuk plaatsen. Druk op de knop  om het afdrukken te hervatten.
    Zie Cd/dvd in de printer plaatsen

• Als u CD/DVD Premium Surface selecteert als afdrukmateriaal in het afdrukvenster en een hoogwaardige cd/dvd gebruikt, kunt u cd-/dvd-labels van hoge kwaliteit maken.

• Laat de cd of dvd altijd helemaal drogen voordat u het schijfje gebruikt en voordat u de bedrukte zijde aanraakt. Wanneer CD/DVD Premium Surface is geselecteerd als afdrukmateriaal, duurt het drogen langer dan met CD/DVD geselecteerd als afdrukmateriaal. Laat cd's en dvd's die zijn bedrukt met de instelling CD/DVD Premium Surface 24 uur drogen.

• Als de afdrukpositie niet helemaal goed is, kunt u dit aanpassen met EPSON Print CD.
    Zie de Help van EPSON Print CD voor meer informatie.

• Wanneer er vegen zichtbaar zijn in de afdruk, kunt u de kleurverzadiging aanpassen. Zie de Help van EPSON Print CD voor meer informatie.

• Verwijder het cd-/dvd-hulpstuk na het bedrukken van de cd of dvd en sluit de cd-/dvd-geleider.

Geavanceerde instellingen gebruiken

De printerdriver heeft ook opties voor meer complexe instellingen.

Klik op Afdrukken in het menu Bestand. Het dialoogvenster Afdrukken wordt weergegeven.

Klik op de knop Printer Selecteren.

Selecteer uw printer in de lijst.

Klik op de knop Handmatig afdrukken om het dialoogvenster voor de pagina-instelling te openen.

Wanneer het volgende dialoogvenster wordt weergegeven, klikt u op OK.

Het dialoogvenster voor de pagina-instelling wordt weergegeven.

Zorg ervoor dat uw printer is geselecteerd bij Stel in voor.

Selecteer A4 als instelling bij Papierformaat.

Selecteer Staand bij Afdrukstand.

Klik op OK om het afdrukvenster te openen.

Zorg ervoor dat uw printer is geselecteerd als printer.

Selecteer Printerinstellingen.

Selecteer CD/DVD of CD/DVD Premium Surface als instelling bij Afdrukmateriaal.

Pas eventueel nog meer instellingen aan en klik op Druk af.

Opmerking:
  • Als het hulpstuk naar buiten komt of niet goed in de printer gaat wanneer u opdracht geeft af te drukken op een cd/dvd, controleer dan of het hulpstuk goed is geplaatst.
    Zie Cd/dvd in de printer plaatsen

• Als het hulpstuk naar buiten komt wanneer u opdracht geeft af te drukken op een cd/dvd, is de printer niet gereed. Wacht totdat op het scherm wordt gevraagd het hulpstuk in de printer te plaatsen. Plaats het hulpstuk nu opnieuw in de printer en druk op de papierknop .

Met een willekeurig in de handel verkrijgbaar softwarepakket afdrukken op een cd/dvd

Wanneer u een cd/dvd bedrukt met een willekeurig in de handel verkrijgbaar softwarepakket dat hiervoor geschikt is, moet u de volgende instellingen opgeven.

Formaat

A4

Afdrukstand/Richting

Staand

Bron (Windows)

CD/DVD

Type

CD/DVD of CD/DVD Premium Surface

Type lade*

Epson Tray Type 2 **

* Moet worden opgegeven afhankelijk van de software.

** De precieze naam hangt af van de software.